Guardian: Στην Ευρώπη κέρδισαν Πράσινοι, φιλελεύθεροι και ακροδεξιοί

Guardian: Στην Ευρώπη κέρδισαν Πράσινοι, φιλελεύθεροι και ακροδεξιοί

Τρεις «κερδισμένους» ξεχωρίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία εντοπίζει στα ακόλουθα σημεία τα χαρακτηριστικά της φετινής ευρωαναμέτρησης, όπως διακρίνονταν τα ξημερώματα της Δευτέρας. Τους Πράσινους, τους φιλελεύθερους και τους ακροδεξιούς. 

= Το άθροισμα των δύο παραδοσιακών κομμάτων του διπολισμού στην Ευρωβουλή (Λαϊκό Κόμμα και Σοσιαλδημοκράτες) θα απολέσει την αριθμητική του υπεροχή για πρώτη φορά τα τελευταία 40 χρόνια. Πιθανολογείται ότι χάνουν 92 έδρες σε σχέση με το 2014.

= Η συμμετοχή μπορεί να φτάσει το 51% σε 27 κράτη, όλα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για την υψηλότερη συμμετοχή τα τελευταία 20 χρόνια. Σε 13 κράτη σημειώθηκε πιο υψηλό ποσοστό συμμετοχής από το 2014, όπως στη Ουγγαρία και τη Ρουμανία, ενώ στη Γαλλία σημειώθηκε ιστορικό υψηλό σε σύγκριση με όλες τις αναμετρήσεις για την ευρωβουλή.

= Οι φιλελεύθεροι του Γκί Φέρχοφσταντ (Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών – ALDE) θα αυξήσουν τις έδρες τους, κυρίως λόγω μιας πολιτικής «μετακόμισης». Την ALDE θα ενισχύσει η προσθήκη των ευρωβουλευτών που θα εκλέξει το κόμμα «Η δημοκρατία εμπρός!» του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν.

= Οι Πράσινοι αναμένεται να κερδίσουν τουλάχιστον 71 έδρες, τις περισσότερες που είχαν ποτέ. Τα αποτελέσματά τους ήταν πολύ υψηλά στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, όπου υπερδιπλασίασαν τα ποσοστά τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2014 και πολλοί αναλυτές διαβλέπουν τάση του εκλογικού σώματος να τους θεωρεί διαδόχους του καταποντιζόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

= Τα κόμματα που συμμετέχουν στην ακροδεξιά ομάδα «Ευρώπη των εθνών και της ελευθερίας» εκτιμάται ότι μπορούν να κερδίσουν 57 έδρες, περισσότερες από τις 30 που είχαν πριν από λίγα χρόνια, αλλά λιγότερες από τις «τουλάχιστον 70» που περίμεναν ηγέτες της ομάδας όπως ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter