Guardian: Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκρυψε 75.000 καταδίκες εγκληματικών ενεργειών Ευρωπαίων πολιτών

Guardian: Το Ηνωμένο Βασίλειο απέκρυψε 75.000 καταδίκες εγκληματικών ενεργειών Ευρωπαίων πολιτών

Το σκάνδαλο μεγατόνων που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian, εμπλέκει το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο φοβούμενο τις συνέπειες για την φήμη της χώρας επέλεξε να κρατήσει για πέντε χρόνια κρυφά από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη τα στοιχεία σχετικά με καταδικασθέντες Ευρωπαίους.

Πρώτα απέτυχε να κάνει σωστά τη δουλειά. Μετά αποφάσισε να κουκουλώσει το σκάνδαλο για να μην στιγματιστεί η χώρα. Ο λόγος για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Guardian παρέλειψε να παραδώσει τα στοιχεία σχετικά με 75.000 καταδίκες αλλοδαπών εγκληματιών στις ευρωπαϊκές χώρες καταγωγής τους.

Το σφάλμα προήλθε από το πληροφοριακό σύστημα της βρετανικής αστυνομίας το οποίο παρέχει σε πραγματικό χρόνο στις αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες όλα Τα στοιχεία σχετικά με έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και πρόσωπα που βρίσκονται υπό παρακολούθηση ή έχουν ήδη καταδικασθεί. Επίσης – και εδώ προέκυψε το πρόβλημα – συνδέεται με το Πληροφοριακό Σύστημα Σένγκεν (SIS II) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ενημερώνει άμεσα τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Για πέντε χρόνια φαίνεται ότι κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι την αποτυχία του συστήματος, κάτι που χονδρικά σημαίνει ότι μία στις τρεις ειδοποιήσεις σχετικά με παραβάτες, στους οποίους συγκαταλέγονται δολοφόνοι και βιαστές, δεν εστάλησαν στις ευρωπαϊκές χώρες προέλευσής τους.

Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές δεν ενημερώθηκαν ούτε για τα εγκλήματα τα οποία διέπραξαν οι πολίτες τους, ούτε για τις καταδίκες που τους επιβλήθηκαν από τα βρετανικά δικαστήρια, ούτε – το σημαντικότερο – για το δημόσιο κίνδυνο που αντιπροσώπευαν οι καταδικασμένοι εγκληματίες.

Επομένως, είναι πολύ πιθανό ότι επικίνδυνοι εγκληματίες επέστρεψαν στις χώρες τους με τις αστυνομικές αρχές τις χώρες να κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου.

Το μέγεθος του σκανδάλου, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οδήγησε το υπουργείο Εσωτερικών στην απόφαση να το αποκρύψει αρχικά από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η αποκάλυψή του εκτιμάται ότι θα δυσκολέψει τις βρετανικές αρχές στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τη σχέση των δύο μετά το Brexit, δεδομένου ότι το Λονδίνο θα θελήσει να διατηρήσει την ανταλλαγή δεδομένων ασφαλείας και τη συνεργασία με τις αρχές επιβολής του νόμου των υπόλοιπων κρατών. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter