«Γυμνή» μπροστά στην κρίση η πραγματική οικονομία ελέω Μητσοτάκη

«Γυμνή» μπροστά στην κρίση η πραγματική οικονομία ελέω Μητσοτάκη

Η λέξη «μνημόνιο» αρχίζει και κυριαρχεί πλέον στις συζητήσεις εντός των διαδρόμων του υπουργείου Οικονομικών, αφού η ύφεση που έχουν φέρει η πανδημία και οι κυβερνητικές παλινωδίες δίνει έναν τόνο βαριάς απαισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Από την άλλη τουλάχιστον μέχρι τώρα οι δανειστές μας δεν φαίνεται να υποχωρούν μπροστά στις συμφωνίες και το μόνο που έχουν κάνει είναι να μας «χτυπούν φιλικά στην πλάτη» δείχνοντας να καταλαβαίνουν το δράμα αλλά να μην μπορούν να κάνουν κάτι. Έτσι ουδείς εκ των εκπροσώπων των δανειστών δεν έχει πει συγκατανεύσει στο να μην ισχύσει η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% το 2021 παρά μόνο θολές υποσχέσεις ότι θα το δούμε αργότερα… Είναι σαν να μην βλέπουν το παγκόσμιο σοκ που έχει φέρει η πανδημία στην παγκόσμια οικονομία…

Μόνο αγωνία χωρίς ψήγμα σχεδιασμού από τον Σταϊκούρα

Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο όπως δείχνουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού και παρά τις επικοινωνιακές κορώνες του οικονομικού επιτελείου σε κάθε σχεδόν κλάδο της ελληνικής οικονομίας έχει ανοίξει ένα φαύλος κύκλος που «ρουφάει» επιχειρήσεις και μισθωτούς…

Παρότι από άκρου εις άκρον την τουριστικής Ελλάδας έρχονται απαισιόδοξα μηνύματα (είναι χαρακτηριστικό ότι τα ξενοδοχεία της Αθήνας που πέρυσι τον Ιούνιο εμφάνιζαν πληρότητα της τάξης του 93% με διαθεσιμότητα 100%, φέτος τον ίδιο μήνα έχουν μόλις 5% πληρότητα παρόλο που η διαθεσιμότητα είναι στο 21%!) η Κυβέρνηση απλώς αγωνιά για την πορεία του τουρισμού χωρίς να λαμβάνει σοβαρά μέτρα και κυρίως χωρίς να έχει εκπονήσει σχέδια διαχείρισης κρίσεων με εναλλακτικά σενάρια.

Το μόνο που εκφράζεται είναι η αγωνία του κου Σταϊκούρα αφού όπως λέγεται χαρακτηριστικά «η πορεία στο μέτωπο του τουρισμού θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό την ένταση και την έκταση της ύφεσης».

Αποσπασματικά μέτρα προς χάριν εντυπωσιασμού

Όπως πολλοί εκ των υπουργών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη (με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βορύτση να έχει λάβει τον τίτλο του βοηθού του Γ. Αυτιά) που αρέσκονται να ανακοινώνουν μέσω SKAI τις όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις έτσι και ο υπουργός Οικονομικών μας πληροφόρησε χθες ότι σκέφτονται να παρατείνουν την ισχύ του μέτρου του μειωμένου ΦΠΑ (από το 24% στο 13%) μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι θα ισχύει μειωμένος ΦΠΑ στον τουρισμό, τις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά.

Όλα αυτά έτσι αποσπασματικά χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πλάνο χωρίς διακλαδικότητα μεταξύ των υπουργείων. Την ίδια ώρα τα στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού (το δημοσιονομικό έλλειμμα άγγιξε τα 9 δις ευρώ) δεικνύουν την καθίζηση (αλλά ο κος Σταϊκούρας αναμένει το τέλος Αυγούστου για να δει την ολότητα της καταστροφής προτού αποφασίσει τι θα πράξει).

Κυβερνητική απραξία παρά τα στοιχεία

Αναλυτικότερα ο προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 5,86 δισ. Ευρώ. Εδώ το κυβερνητικό επικοινωνιακό αφήγημα μιλάει για μείωση της πτώσης των κρατικών εσόδων αφού τον Ιούνιο κυμάνθηκε κοντά στο 23% από 33% που είχε φτάσει τον Μάιο (κάτι που είναι αναπόδραστο αφού άνοιξαν σταδιακά κάποιοι κλάδοι της οικονομίας).

Στο εξάμηνο πάντως η τρύπα στα ταμεία ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 19,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για εισπράξεις 22,9 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 σε 18,405 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο. Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο προϋπολογισμός και από τις δαπάνες με την υπέρβαση στο εξάμηνο να ξεπερνά τα 2,7 δισ. ευρώ, οδηγώντας τα συνολικά έξοδα του κράτους σε πάνω από 28,2 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλη αυτή την κατάσταση, παρ’όλη την έκρηξη των κρουσμάτων που φέρνει νέα καθίζηση στον εισερχόμενο τουρισμό (πέρυσι τέτοια εποχή πέρναγαν τα σύνορα στον Προμαχώνα περί τα 25.000 αυτοκίνητα με βαλκάνιους τουρίστες που γέμιζαν την Βόρεια Ελλάδα, ενώ τώρα δεν περνά ούτε ένα!), οι πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι τηρείται στάση αναμονής και ότι στο τέλος Αυγούστου θα κάνουν ταμείο για το μέγεθος της ζημιάς. Είναι προφανές ότι η λέξη πρόληψη είναι άγνωστη στον κο Σταϊκούρα και τον πρωθυπουργό. Εκείνο λοιπόν που αναμένουν ως φαίνεται είναι η βοήθεια από την Εσπερία… Ετσι κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα του τοπίου στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου και αναμένουν την έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής περί τα τέλη Σεπτεμβρίου!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter