«Γυναίκα από πέτρα, μα ψυχή βιασμένη» – Μία παράσταση για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες στο «Επί Κολωνώ»

«Γυναίκα από πέτρα, μα ψυχή βιασμένη» – Μία παράσταση για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες στο «Επί Κολωνώ»

Ευκαιρία για ψυχαγωγία και προβληματισμό εν μέσω καύσωνα, δίνει η παράσταση του έργου «NORΛοVE» που θα παιχτεί σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, 18 και 19/6, στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Επί Κολωνώ». Η πρωτοποριακή αυτή παράσταση της θεατρικής ομάδας «Κιμωλίες» σε πρωτότυπο κείμενο της Χριστίνας Κυρίτση και σε σκηνοθεσία Εμmanuel αφορά την ιστορία της Μαρίνας, η οποία, ερχόμενη στην Αθήνα μέσα από μια σειρά προσωπικών και κοινωνικών διλημμάτων οδηγείται σε μία κομβική για τη ζωή της απόφαση. Η εσωτερική της πάλη παρουσιάζεται με ευαισθησία και ειλικρίνεια σαν μια βαθιά ματιά στις προκλήσεις όλων των γυναικών του σύγχρονου κόσμου που προέρχονται από ένα καταπιεστικό πατριαρχικό επαρχιώτικο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Εμmanuel – κατά κόσμον Μάνο Σπιτάλα – «το κείμενο που μας εμπιστεύθηκε η Χριστίνα Κυρίτση, ναι μεν αποτελεί κομμάτι των βιωμάτων της αλλά εν τελεί καταλήγει στη συλλογική μνήμη των γυναικών και των θηλυκοτήτων που βιώνουν την πατριαρχία στη κοινωνία από τα πρώτα παιδικά τους βήματα».

Ένα ακόμη θέμα που θίγεται στην παράσταση είναι αυτό των εκτρώσεων. Για να εμβαθύνουν και να σεβαστούν το βίωμα οι δημιουργοί διάβασαν και άκουσαν μαρτυρίες γυναικών που η μία μετά την άλλη, ενώ τους αφηγούνταν ριζικά διαφορετικές ιστορίες, εν τέλει όλες έμοιαζαν τρομακτικά πολύ. «Οι λέξεις που χρησιμοποιούν περιγράφοντας το βίωμα είναι ίδιες» λέει ο Εμmanuel. Οι αφηγήσεις επίσης. Οι εικόνες που μας δημιουργούν ανήκουν στον ίδιο κόσμο που όσα χρόνια και αν περάσουν και πάλι τους έχουμε κάνει να φοβούνται και να αμφιβάλλουν για την πράξη τους». Ακόμη και να θέλανε, δεν θα μπορούσαν να αποφύγουν τον πολιτικό χαρακτήρα του έργου. Αφηγητής της παράστασης στη πραγματικότητα είναι το άλμπουμ το οποίο μεταφέρεται από χέρι σε χέρι και συμπεριλαμβάνει μέσα το κοινό ως κοινωνό των αναμνήσεων της Μαρίνας. Ο φεμινισμός και η ταξική πάλη της επιβίωσης κάνουν την Μαρίνα ένα καθημερινό πρόσωπο και γι’ αυτό οι εκάστοτε θεατές ταυτίζονται και αναγνωρίζουν τον εαυτό τους σε κάποια από τις πτυχές της.

Αντί περίληψης, αντιγράφω από το δελτίο Τύπου της παράστασης:

«Έχεις κοιμηθεί ποτέ σε νοσοκομείο; Ποιο χάπι είναι το αγαπημένο σου; Τελικά τι είναι αυτό που μας τρελαίνει; Είμαι όντως γυναίκα; Και αν ναι πότε έγινα; Εσύ με τι παιχνίδια έπαιζες μικρή; Όταν σβήσουν τα όνειρα που πάνε; Πόσες ρίζες κουβαλώ και για πόσο; Πως νιώθουμε γι’ αυτούς που μας μεγάλωσαν; Μέσα από τριάντα γενιές που κουβαλώ στις ωοθήκες μου σκοτώνω τις επόμενες πριν προλάβουν να έρθουν. Κανένα χάπι δεν μας σκότωσε ακόμα. Για όλες τις Μαρίνες του τότε, για όλες τις Μαρίνες του σήμερα και για όσες (δεν) θα γεννηθούν στο κόσμο τούτο»

Συντελεστές:

Θεατρική Ομάδα: Κιμωλίες

Πρωτότυπο κείμενο: Χριστίνα Κυρίτση

Σκηνοθεσία: Εμmanuel

Βοηθός σκηνοθέτη: Χριστίνα Σουνάπογλου

Επιμέλεια κειμένου: Έλενα Μαχφούζ

Μουσική επιμέλεια: Ιωάννα Μπογιατζή

Κινησιολογία: Σοφία Μαρτίου

Σκηνογραφία / Ενδυματολογία: Μαρία Ιωαννίδου

Φωτισμοί: Θοδωρής Μαργαρίτης

Οργάνωση παραγωγής: Μαριλίνα Γιαννή

Φωτογραφίες/Βίντεο προώθησης: Daria Kesova

Ερμηνεύουν:

Ζωή Κουσάνα, Χρήστος Γκρόζος, Χριστίνα Κυρίτση

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά
Εισιτήρια: Off Off Athens 14 | More.com

* Η παράσταση «NORΛοVE» παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Θεάτρου «OFF – OFF ATHENS 2024». 

 

Ο τίτλος του άρθρου είναι στίχος από το «Τραγούδι της νύχτας» του συγκροτήματος Τερμίτες με τη Φλέρυ Νταντωνάκη 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter