Γύρω γύρω μπίζνες και στη μέση… γενοκτονία

Η περιοδεία του Ντόναλντ Τραμπ σε αραβικά κράτη της Μέσης Ανατολής εξασφάλισε για τις ΗΠΑ συμφωνίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Στην επίσκεψή του αυτή παρέκαμψε ωστόσο το Ισραήλ, γεγονός που θεωρήθηκε ως ακόμη ένα δείγμα της εστίασης του μεγιστάνα σε επιχειρηματικά deals με πλούσιες χώρες του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τον φίλο και σύμμαχό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος συνεχίζει αδιάκοπα τη σφαγή αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου ήταν μια επιβεβαίωση της σημασίας της Μέσης Ανατολής και ιδίως της περιοχής του Κόλπου για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Στη Σαουδική Αραβία οι ΗΠΑ πρόσθεσαν πάνω από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε επενδύσεις χάρη σε συμφωνίες με εταιρείες-κολοσσούς, όπως η Amazon και η Oracle. Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν υπέγραψαν στρατηγική οικονομική συνεργασία ύψους 142 δισ. δολαρίων, ενώ η αραβική χώρα δεσμεύτηκε να επενδύσει στις ΗΠΑ συνολικά 600 δισ. δολάρια. Το Κατάρ από την πλευρά του παρήγγειλε 210 αεροσκάφη Boeing –μια συμφωνία αξίας 96 δισ. δολαρίων– και δώρισε στον Τραμπ ένα πολυτελές τζετ που θα χρησιμοποιηθεί ως προεδρικό αεροσκάφος.

Με τον… τρομοκράτη

Λίγο προτού επιβιβαστεί στο Air Force One για να μεταβεί στην Ντόχα ο Τραμπ έγραψε ιστορία πραγματοποιώντας την πρώτη συνάντησή του με τον νέο πρόεδρο της Συρίας Αχμεντ αλ Σαράα, για τη σύλληψη του οποίου οι ΗΠΑ προσέφεραν αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων μέχρι την ανατροπή του Μπασάρ αλ Ασαντ τον περασμένο Δεκέμβριο. Μετά δε την ανακοίνωση της άρσης των κυρώσεων κατά της Δαμασκού οι σχέσεις ΗΠΑ και Συρίας φαίνεται ότι μπαίνουν σε νέα εποχή, αφού στην πράξη αυτό ανοίγει τις πόρτες σε ξένες επενδύσεις για την ανοικοδόμηση της χώρας ύστερα από έναν μακροχρόνιο και καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο και παράλληλα προσφέρει μια ευκαιρία στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, αλλά και στην Τουρκία να επεκτείνουν την επιρροή τους στη Συρία σε βάρος του Ιράν.

Η επίσκεψη του Τραμπ στην περιοχή έλαβε χώρα εν μέσω των υποσχέσεων του Νετανιάχου όχι μόνο να συνεχίσει αλλά και να επεκτείνει τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 52.900 Παλαιστινίους. Μία ημέρα αφότου η Χαμάς απελευθέρωσε τον Αμερικανοϊσραηλινό όμηρο Ενταν Αλεξάντερ σε απευθείας συμφωνία με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ επιδόθηκε σε επίδειξη ισχύος, εξαπολύοντας μπαράζ βομβαρδισμών με στόχο για ακόμη μία φορά νοσοκομεία της Γάζας. Από την επίθεση στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο δημοσιογράφος Χασάν Εσλάιχ, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορούσε ως «τρομοκράτη». Σε άλλο πλήγμα εναντίον του νοσοκομείου της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα έχασαν τη ζωή τους 59 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 22 παιδιών. Μπορεί ο Τραμπ να παραμένει προσηλωμένος στη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ, ωστόσο διεθνείς αναλυτές εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου μοιάζει να μη χωρά πλέον στα σχέδια του μεγιστάνα προέδρου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, που δικάζεται για διαφθορά και χρησιμοποιεί τη σφαγή στη Γάζα για να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες, αντιμετωπίζει πιέσεις τόσο από τους σκληροπυρηνικούς ακροδεξιούς στην κυβέρνησή του, οι οποίοι επιμένουν στη συνέχιση της σφαγής «μέχρι την τελική ήττα της Χαμάς», όσο και από ένα τμήμα της ισραηλινής κοινής γνώμης που έχει κουραστεί από έναν πόλεμο ο οποίος διαρκεί περισσότερο από 18 μήνες χωρίς τέλος και απελευθέρωση ομήρων. Μέχρι στιγμής έχει ταχθεί με τους πρώτους.

Το δικό του όραμα

Για τους ειδικούς, η παράλειψη του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Μέση Ανατολή δείχνει πως ο Τραμπ προωθεί την επιδίωξη του δικού του οράματος για την περιοχή. Επιπλέον, εγείρονται ερωτήματα για το ενδεχόμενο να δέχτηκε πιέσεις από τις αραβικές χώρες σχετικά με την προστασία των Παλαιστινίων, καθώς κατά την επίσκεψή του στα ΗΑΕ –τελευταίο σταθμό της περιοδείας του– υποστήριξε πως «η κατάσταση στη Γάζα πρέπει να διευθετηθεί» και ότι «οι κάτοικοί της λιμοκτονούν» έπειτα από σχεδόν 19 μήνες πολέμου και αποκλεισμού από το Ισραήλ. Την ίδια στιγμή, ενώ η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ δεν τρέφουν καμία συμπάθεια για τη Χαμάς, τα δεινά των κατοίκων της Γάζας, όπου χιλιάδες παιδιά έχουν διαγνωσθεί με υποσιτισμό, φαίνεται πως έχουν καταστήσει αδύνατο για τις χώρες αυτές να παραβλέψουν την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα, ώστε να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις τους με το Ισραήλ, όπως επιθυμεί ο Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος επαίνεσε από την πλευρά του τους ηγέτες του Κόλπου οι οποίοι, όπως είπε, «χτίζουν μια Μέση Ανατολή όπου άνθρωποι διαφορετικών εθνών, θρησκειών και δογμάτων χτίζουν πόλεις μαζί, όχι βομβαρδίζοντας ο ένας τον άλλον, εξαφανίζοντας την ύπαρξή τους», κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα πράττει το Ισραήλ στη Γάζα.

Ετικέτες