Η µνήµη δεν µπαζώνεται

Η µνήµη δεν µπαζώνεται

Σύµφωνα µε κάποιον αρχαίο µύθο η κοιλάδα των Τεµπών ήταν ένας από τους πολλούς τόπους λατρείας του Απόλλωνα. Είχε καταφύγει εκεί έχοντας προηγουµένως σκοτώσει τον Πύθωνα. Κατά τον φόνο όµως είχε στάξει αίµα στο χώµα µολύνοντας το έδαφος κι έπρεπε να εξαγνισθεί στα καθαρτήρια νερά του Πηνειού.

Οι µύθοι βέβαια που έστησε και εξακολουθεί να στήνει η κυβέρνηση ξεπερνούν κατά πολύ τη φαντασία των αρχαίων ηµών προγόνων. Αφού ξεσκεπάστηκαν πολύ γρήγορα τα ψέµατα για τα ανύπαρκτα συστήµατα τηλεδιοίκησης, τη ρουσφετολογική τοποθέτηση του σταθµάρχη και τις καταγγελίες των συνδικαλιστών, πήρε σειρά η συγκάλυψη. Την ώρα που θόλωνε ο ουρανός από χειρονοµίες απελπισίας, γονείς και συγγενείς έπαιρναν στα χέρια τους κουτιά µε στάχτη ή διαµελισµένα σώµατα, βαγόνια αποµακρύνονταν και η γύρω περιοχή µπαζωνόταν, ώστε να µην εντοπιστούν τα στοιχεία που µίαναν την άνοιξη του απολλώνιου έτους.

Ενα χρόνο µετά απαντήσεις για τις αιτίες του εγκλήµατος δεν έχουν δοθεί. Η εξεταστική που συστήθηκε ώρες ώρες θύµιζε παρωδία και ύβρη στη µνήµη των νεκρών. Χλευάστηκε, π.χ., ο νεαρός επιζών και διασώστης πολλών επιβατών επειδή τόλµησε να γιορτάσει τα γενέθλιά του ή µάλλον το ταξίδι του από τον θάνατο στη ζωή. ∆εν προσήλθαν σηµαντικοί µάρτυρες µε την ίδια σκοπιµότητα που οι εµπειρογνώµονες κλήθηκαν στα Τέµπη 15 µέρες µετά και αφού οι αρχές είχαν φροντίσει να εξαφανιστούν τα τεκµήρια. Ενα χρόνο µετά συγγενείς και γονείς των θυµάτων παλεύουν όρθιοι για να µη γίνουν παίγνια του πόνου και του εµπαιγµού. Αγωνίζονται µονάχοι τους να βρουν την άκρη της κλωστής, ποιες ήταν οι εύφλεκτες ύλες και τα εκρηκτικά υγρά της εµπορικής αµαξοστοιχίας που λαµπάδιασαν νιάτα και όνειρα. ∆εν τους αρκούν τα τρισάγια, τα λουλούδια και οι συγκινητικές εκδηλώσεις των απλών πολιτών. Ζητούν δικαίωση όχι µόνο γι’ αυτούς που χάθηκαν αλλά και για όσους γλίτωσαν και περνούν τις µέρες τους µε ψυχοφάρµακα για να µη βλέπουν τις νύχτες να τους κυνηγάει το µανιτάρι της φωτιάς.

Αν τα ονόµατα των θυµάτων στο Σύνταγµα δεν σβήστηκαν από πρόθεση, είναι ωστόσο εµφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να µπαζώσει µαζί µε τη µνήµη και τις ενοχές της που δεν ξεπλένονται σε κανέναν Πηνειό. Ούτε για τα µάτια του κόσµου δεν φωταγωγήθηκε η Βουλή την ηµέρα της µαύρης επετείου, όπως είχε συµβεί για τα θύµατα της Χαµάς και της Ουκρανίας. Αντίθετα, ο Αδωνης δήλωσε τις προάλλες ότι αν το τρένο µετέφερε παράνοµο υλικό, τότε είναι για το καλό της κυβέρνησης γιατί δεν θα φταίει ούτε ο Καραµανλής ούτε η σύµβαση 717. Αν ποτέ γίνει δίκη, είναι ικανός να καταθέσει ότι ευθύνεται το φαινόµενο του θερµοκηπίου ή ο Απόλλωνας.

Είµαι διατηρητέο, λέει και ξαναλέει, το αλαλούµ της ασφάλειας. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι την τελευταία στιγµή αποτράπηκε άλλο ένα δυστύχηµα στον σταθµό των Αχαρνών, παραµονές Χριστουγέννων. Εφεξής όλοι οι επιβάτες είναι εν δυνάµει VIP, αλλά δεν είναι αυτό που νοµίζετε. Πρόκειται για τη σύντµηση του VIvere Pericolosamente.

Αν η περσινή άνοιξη έχασε πολύ αίµα στις σιδερένιες ράγες, η φετινή φάνηκε να κερδίζει τη µάχη µε τη λήθη και τις επιχωµατώσεις ενός συλλογικού τραύµατος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter