Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ολοκληρώθηκε

Η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου ολοκληρώθηκε

Όσον αφορά την οργάνωση και τη συνεργασία με φορείς και εκδότες αλλά και τη ροή της λειτουργίας της, η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης η οποία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ χαρακτηρίστηκε από διοργανωτές και επισκέπτες ως μία από τις καλύτερες διοργανώσεις των τελευταίων ετών.

Φωτογραφίες: Motionteam

«Ο στόχος να έχει η ΔΕΒΘ ένα ισχυρό διεθνή χαρακτήρα επιτεύχθηκε και σε αυτόν το δρόμο συνεχίζουμε», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ηλίας Νικολακόπουλος, τονίζοντας ότι η φετινή έκθεση «υπήρξε περισσότερο διεθνής από οποιαδήποτε προηγούμενη».

Εκτός από τους 290 εκδότες -οι οποίοι δήλωσαν ευχαριστημένοι με την εμπορική κίνηση και την προβολή της δουλειάς τους εκφράζοντας θετικά σχόλια για το περιβάλλον στο οποίο εργάστηκαν- και τους 300 συγγραφείς, Έλληνες και ξένους πεζογράφους, δοκιμιογράφους, ποιητές και μεταφραστές οι οποίοι συμμετείχαν, περίπου 500 εκδηλώσεις με 900 ομιλητές προγραμματίστηκαν το τετραήμερο από τις 9 έως 12 Μαΐου εντός των περιπτέρων 13, 14 και 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και σε διάφορα άλλα σημεία της πόλης. Μια υπερπληθώρα δράσεων που προσέφερε στους φίλους του βιβλίου τη δυνατότητα για μια πολύμορφη επαφή με σημαντικά θέματα της σύγχρονης εκδοτικής πραγματικότητας, αν και δεν ήταν εφικτό να τις παρακολουθήσει κάποιος όλες. Κάτι που παρατηρείται να συμβαίνει στις μεγάλες διοργανώσεις – πόσες ταινίες δεν προλαβαίνουμε να δούμε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου είτε γιατί είναι ανάμεσα σε τρεις-τέσσερις που μας ενδιαφέρουν και προβάλλονται την ίδια ώρα είτε γιατί είναι sold out;

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι επισκέπτες που πέρασαν το κατώφλι της 16ης ΔΕΒΘ και συνομίλησαν με εκδότες, αγόρασαν βιβλία, συνάντησαν συγγραφείς, παρακολούθησαν παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, θεματικές συζητήσεις, φεστιβάλ, εργαστήρια, προβολές ταινιών, εκθέσεις και άλλες παράλληλες δράσεις ξεπέρασαν φέτος τις 50.000.

Σχετικά με το κεντρικό θέμα της 16ης διοργάνωσης με τίτλο «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη λογοτεχνία και την Ιστορία», ο διευθυντής της ΔΕΘΒ, Μανώλης Πιμπλής, δήλωσε ότι «όπως αποδείχτηκε υπήρξε στέρεο έδαφος για τις συζητήσεις που προγραμματίστηκαν στο πλαίσιο αυτής της ενότητας τόσο για το ρόλο του πλήθους στην Ιστορία -ευτυχής συγκυρία η παρουσία του Γάλλου συγγραφέα Ερίκ Βυιγιάρ- όσο και για το ρόλο του στη λογοτεχνία». Η φετινή κεντρική θεματική ενότητα πυροδότησε επίσης και κάποιες, ανεπίσημες, συζητήσεις θέτοντας τον προβληματισμό για την έννοια του πλήθους σε παρουσιάσεις βιβλίων, σε φιλόξενα σταντ εκδοτών αλλά και στους διαδρόμους των περιπτέρων. Και αυτό σίγουρα σημαίνει κάτι. Να σημειωθεί ότι τα κείμενα των ομιλητών από τις πέντε κεντρικές συζητήσεις τις οποίες διοργάνωσε το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης όπου θα βρει κάποιος και τις εισηγήσεις της περυσινής κεντρικής θεματικής για τη Δημοκρατία, ενώ σχεδιάζεται σύντομα και η έντυπη έκδοσή τους.

Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου του 2020. Οι ακριβής ημερομηνίες καθώς και η χώρα αλλά και η γλώσσα που θα τιμηθούν την επόμενη χρονιά θα ανακοινωθούν μέσα στο καλοκαίρι. 



Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter