Η αβασταχτη ελαφρότητα της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών – Φωτογραφίες που σοκάρουν από υγειονομικούς ελέγχους Εποπτών Υγείας

Η αβασταχτη ελαφρότητα της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών – Φωτογραφίες που σοκάρουν από υγειονομικούς ελέγχους Εποπτών Υγείας

Αποφάσισαν να απαθανατίσουν εικόνες της «διπλανής» πόρτας, που καθημερινά συναντούν κατά την ώρα εργασίας τους. Επόπτες Δημόσιας Υγείας (ΕΔΥ) επιθεωρούν μεταξύ άλλων όλες τις διαδικασίες απομάκρυνσης των απορριμμάτων και καθαρισμού χώρων και παρεμβαίνουν σε ανθυγιεινές εστίες σε διάφορα σημεία. 

Μερικές φορές οι φωτογραφίες δεν αποτυπώνουν μόνο πώς και υπό ποίες σκληρές συνθήκες δουλεύουν εργαζόμενοι . Αποκαλύπτουν και την ευκολία με την οποία κυβερνήσεις της λιτότητας μαζί με αναλυτές του …καναπέ παίρνουν τη χατζάρα για να κόψουν (μετά τους μισθούς) επιδόματα ανθυγιεινής εργασίας μέσω του εκτοπισμού ειδικοτήτων από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών .

Σήμερα (23.7.2019) έφτασαν στο υπουργείο Εσωτερικών, στο υπουργείο Οικονομικών και στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους φωτογραφίες από ανθυγιεινές εστίες στην Αττική που καθαρίστηκαν με παρέμβαση των Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου. «Χρειάστηκαν πολλές μέρες δουλειάς για να αποκατασταθούν στοιχειωδώς οι συνθήκες και να εκλείψουν οι κίνδυνοι για την δημόσια υγεία…», λένε. Και μαζί εξηγούν το αίτημά τους στους αρμοδίους: « Χρόνια τώρα πατάνε στο φιλότιμο και τη συνείδηση των συναδέλφων και δεν νομοθετούν το αυτονόητο, την ένταξη των Εποπτών Δημόσιας Υγείας όπως και άλλων ειδικοτήτων, των κτηνιάτρων κλπ στους δικαιούχους ανθυγιεινού επιδόματος.

Φτάνει πια! Απαιτούμε την σαφή νομοθέτηση χορήγησης ανθυγιεινού επιδόματος στους συναδέλφους, που προστατεύοντας τη δημόσια υγεία, αντιμετωπίζουν καθημερινά πληθώρα ανθυγιεινών καταστάσεων, μικροβιολογικών, χημικών κλπ κινδύνων».

Γιατί έχει προκύψει το πρόβλημα; Διότι η νομοθεσία για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) καθορίζει όσον αφορά την ανθυγιεινή εργασία συγκεκριμένες ειδικότητες, συγκεκριμένες εργασίες και συγκεκριμένους χώρους . Όπως εξηγεί στο Documento η πρόεδρος των Υπαλλήλων περιφέρειας Αττικής Βέτα Πανουτσάκου, οι επόπτες υγείας δεν είναι από τις ειδικότητες που προβλέπει ο νόμος για χορήγηση ανθυγιεινού επιδόματος, όμως το δικαιούνται με βάση τις προβλέψεις για συγκεκριμένες εργασίες και χώρους. Παρόλα αυτά, μετρημένοι στα δάκτυλα επίτροποι εγκρίνουν τη χορήγηση στους επόπτες Δημόσιας, παρά το ότι αντιμετωπίζουν συχνά υγειονομικά άθλιες καταστάσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρξε εγκύκλιος επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη στο Εσωτερικών που διευκρίνιζε τέτοια ζητήματα , αλλά το πρόβλημα επανέρχεται συνεχώς, και η λύση του καμμιά σχέση δεν έχει με …συντεχνιασμό. 







Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter