Η ΑΔΕΔΥ «βλέπει» απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο

Η ΑΔΕΔΥ «βλέπει» απολύσεις συμβασιούχων στο Δημόσιο

Τον έντονο προβληματισμό της, ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει απολύσεις συμβασιούχων από το Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ. Μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ομοσπονδίας με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, οι συνδικαλιστές εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον των συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Αιτία η τοποθέτηση της κ. Γεροβασίλη ότι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων δεν είναι εφικτή. Αντίθετα, παρουσίασε ως μοναδική επιλογή την παράταση της εργασίας τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Μάλιστα κατά τους συνδικαλιστές, η υπουργός φέρεται να είπε ότι «ο συμβασιούχος δεν απολύεται, λήγει η σύμβασή του»

Στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ κάνει λόγο για προσλήψεις με το σταγονόμετρο και χαρακτηρίζει «εμπαιγμό» το γεγονός ότι το 2017 θα γίνουν μόλις 2.500 προσλήψεις, ενώ εκφράζει την αντίθεσή της για την ιδιωτικοποίηση Τομέων του Δημοσίου.Στη συζήτηση τέθηκαν ακόμη, μια σειρά από ζητήματα που συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, καθώς και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων. 

Πιο αναλυτικά, τα θέματα που συζητήθηκαν είναι τα εξής:

– Το ξεπάγωμα του μισθολογίου και το ζήτημα των αυξήσεων στους μισθούς, στο πλαίσιο της αποκατάστασης των μισθολογικών απωλειών από το 2009.

– Ζητήματα σχετικά με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, τη συνειδητή υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των συντάξεων, την απαίτηση για διασφάλιση του εφάπαξ και επικουρικού.

– Ζητήθηκαν επίσης εξηγήσεις, γιατί στην ενοποίηση των ταμείων υπάρχει διάταξη που μιλάει για το «πλεονάζον προσωπικό» και τι σημαίνει αυτό για τους εργαζόμενους στα ασφαλιστικά ταμεία.

– Η ραγδαία επέκταση της ελαστικής εργασίας, με χιλιάδες προσλήψεις και με νέες μορφές εκμετάλλευσης και ομηρίας των εργαζομένων (συμβασιούχοι, ωφελούμενοι και εσχάτως και μαθητεία – 6.726 θέσεις σε δημόσιες υπηρεσίες).

– Η αλλαγή της σχέσης μόνιμων προς ελαστικά εργαζόμενων υπέρ των δεύτερων.

– Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η κατοχύρωση του δικαιώματος των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων.

– Ρυθμίσεις για τα στεγαστικά δάνεια των Δημοσίων Υπαλλήλων – το ζήτημα της συμμετοχής της ΑΔΕΔΥ και γενικότερα των εκπροσώπων των εργαζομένων στα όργανα διοίκησης του ΕΦΚΑ και άλλων νεοσύστατων οργανισμών

– Οι καθαιρέσεις διευθυντικών στελεχών Νοσηλευτικής και Διοικητικής Υπηρεσίας σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας (Λαϊκό, Πτολεμαΐδα, Άρτα, Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Ασκληπιείο κτλ) παρά τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν. 4369/2016

– Επισημάνθηκε επίσης εμφατικά, πως, την ώρα που το εισόδημα των εργαζομένων έχει υποστεί δραματική μείωση με τα Μνημόνια, δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να συζητάει στην διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση μέτρα παραπέρα μειώσεων μισθών και εισοδήματος, όπως νέα μείωση του αφορολογήτου, περικοπή της προσωπικής διαφοράς και εφαρμογή του «κόφτη» σε μισθούς και συντάξεις.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter