Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Η αδήλωτη offshore από τα παραδεισένια Κέιμαν

Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Η αδήλωτη offshore από τα παραδεισένια Κέιμαν
Βάσει της εφημερίδας των Νησιών Κέιμαν, η εταιρεία Eternia Capital Management διαγράφτηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015 και άρα θα έπρεπε να έχει δηλωθεί έστω στη δήλωση πόθεν έσχες του 2016 (φορολογικό έτος 2015), κάτι που δεν έγινε ποτέ. Η Μαρέβα Γκραμπόφκσι είχε δηλώσει ότι η εταιρεία της έκλεισε το 2012, αποδίδοντας σε λογιστικό λάθος τη διαγραφή της τρία χρόνια αργότερα - Δημοσιογραφικό εύρημα του Documento της 12ης Φεβρουαρίου 2017: στη διαφημιστική καταχώρηση οι δύο εταιρείες Eternia Capital Advisors και Eternia Capital Management φαίνεται ότι λειτουργούσαν υπό κοινή στέγη

Αλλη μια φορά περίεργες συμπτώσεις, απουσία στο πόθεν έσχες του πρωθυπουργικού ζεύγους και ουσιαστικά απουσία ελέγχου

Η γαλλική εταιρεία SCI Personal Ventures δεν είναι η μοναδική που έχει προκαλέσει… πονοκέφαλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 2017 το Documento είχε αποκαλύψει τη σύνδεση της Μαρέβας Γκραμπόφσκι με την Eternia Capital Management, μια offshore των Νησιών Κέιμαν. Οπως συμβαίνει και τώρα έτσι και τότε το πρωθυπουργικό ζεύγος προέβη ανερυθρίαστα στην εκτόξευση απειλών και ψευδών. Στόχος και τότε ήταν η αντιστροφή της πραγματικότητας και η αποσιώπηση ενός σκανδάλου που ενέπλεκε τη σύζυγο του –τότε– αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενα σκάνδαλο που ποτέ δεν έλαβε τις απαιτούμενες διαστάσεις, αφού η κ. Γκραμπόφσκι ουδέποτε ελέγχθηκε –όπως θα έπρεπε– για την κατοχή offshore εταιρείας ως Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο (ΠΕΠ).

Ακόμη χειρότερα, το πρωθυπουργικό ζεύγος –και σε αυτή την περίπτωση– ουδέποτε δήλωσε στο πόθεν έσχες που υπέβαλε την επίμαχη εξωχώρια εταιρική συμμετοχή της κ. Γκραμπόφσκι. Στο φύλλο του Documento της 12ης Φεβρουαρίου 2017 τα δημοσιογραφικά ευρήματα ουσιαστικά στοιχειοθετούσαν ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμπλέκεται με την Eternia Capital Management. Περίπου οχτώ μήνες μετά το όνομα της συγκεκριμένης offshore συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των Paradise Papers.

Η αρχή της αποκάλυψης

Οπως είχε γραφτεί στο επίμαχο ρεπορτάζ του Documento, η κ. Γκραμπόφσκι δήλωνε στο βιογραφικό της ότι ίδρυσε την «Eternia Capital, μια εταιρεία asset management». Πρόκειται για την ελβετική εταιρεία Eternia Capital Advisors που εγγράφηκε στο επιμελητήριο της Γενεύης στις 22 Νοεμβρίου 2010. Μέτοχος της εταιρείας –παρά τα όσα δήλωνε στο βιογραφικό της η Μ. Γκραμπόφσκι– ήταν ο Κωνσταντίνος-Πέτρος Κυρκίνης, στον οποίο ανήκει η αλυσίδα των ηλεκτρονικών καταστημάτων e-food. Η εταιρεία έπαψε να λειτουργεί από το 2013. Οπως μάλιστα είχε δηλώσει και ο ίδιος στο Documento, «η Eternia Capital Advisors είναι μια συμβουλευτική εταιρεία στην Ελβετία που ήταν δική μου».

Η δημοσιογραφική έρευνα μας οδήγησε σε μια σχεδόν ομώνυμη εταιρεία: την Eternia Capital Management. Η συγκεκριμένη εταιρεία εντοπιζόταν στα μητρώα των offshore των Νησιών Κέιμαν. Διαγράφηκε από τις λίστες εταιρειών στις 30 Ιανουαρίου 2015. Και τότε άρχισαν… οι συμπτώσεις.

Οι δύο επίμαχες εταιρείες είχαν γραφεία στην ίδια διεύθυνση στη Γενεύη, στην οδό Rue du Parc 3. Παράλληλα, ιστοσελίδες που παρέχουν πληροφορίες για επενδυτικά σχήματα μεγάλου επενδυτικού ρίσκου έδιναν κοινή καταχώρηση για την Eternia Capital Advisors και την Eternia Capital Management στην προαναφερθείσα διεύθυνση στη Γενεύη. Οι δυο εταιρείες εμφανίζονταν δηλαδή ως ιδίων συμφερόντων. Οι… συμπτώσεις κατά τη δημοσιογραφική έρευνα συνεχίστηκαν: η Ιφιγένεια Στάθη δήλωνε στο Linkedin ότι εργαζόταν στην Eternia Capital Management από τον Σεπτέμβριο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2010. Η ίδια όμως είχε εργαστεί και στην MG Capital Advisors, την οποία είχε ιδρύσει η Μαρέβα Γκραμπόφσκι και στο ΔΣ της οποίας είχε βρεθεί και ο γνωστός

Σε ανερυθρίαστα ψέματα και απειλές εναντίον του Documento που είχε αποκαλύψει την υπόθεση είχαν επιδοθεί και τον Φεβρουάριο του 2017 Κυριάκος και Μαρέβα για την εμπλοκή του στη λίστα Λαγκάρντ και στα Panama Papers Σταύρος Παπασταύρου.

Απειλές και ψέματα

Η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχε ερωτηθεί τότε από το Documento σχετικά με το ποια ήταν η σχέση της με την επίμαχη offshore εταιρεία. Απάντηση δεν δόθηκε ποτέ. Το μόνο που έπραξε ήταν να απειλήσει διά του συνηγόρου της ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, όπως πράττει και τώρα. Ενα βήμα παραπάνω το πήγε η ΝΔ, που προσπαθώντας να υπερασπιστεί το νυν πρωθυπουργικό ζεύγος έγραψε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε: «Αναμένουμε τον κ. Βαξεβάνη και το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στο Μοσχάτο, για να παραλάβουν το βραβείο Πούλιτζερ. Το κέρδισαν επάξια καθώς… αποκάλυψαν στοιχεία που δημόσια δηλώνει στο βιογραφικό της η κυρία Μαρέβα Μητσοτάκη».

Βέβαια, η ΝΔ εν γνώσει της ψευδόταν, αφού γνώριζε ότι η κ. Γκραμπόφσκι δήλωσε στο βιογραφικό της μόνο την ελβετική Eternia Capital Advisors. Οπως όμως αποδεικνύεται και σήμερα, μικρή σημασία έχουν τέτοιες… λεπτομέρειες για τη ΝΔ όταν πρόκειται για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Λίγο καιρό μετά τα πράγματα άλλαξαν. Τον Νοέμβριο του 2017 αποκαλύφθηκε ότι η κ. Γκραμπόφσκι εμφανίζεται στη λίστα των Paradise Papers ως μέτοχος κατά 50% της offshore εταιρείας Eternia Capital Management –ιδρύθηκε στις 30 Μαρτίου 2010 και διαγράφηκε στις 30 Ιανουαρίου 2015–, την περίοδο που ήταν σε διάσταση με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η κ. Γκραμπόφσκι δήλωσε στην εφημερίδα «Εθνος» που δημοσίευσε τη λίστα ότι «ουδέποτε έκρυψα την απολύτως νόμιμη επαγγελματική δραστηριότητά μου… Αυτό αναφέρεται και στο δημόσια αναρτημένο βιογραφικό μου…». Ακόμη και μετά την επίσημη αποκάλυψη η κ. Γκραμπόφσκι ψευδόταν.

Δεν δηλώθηκε

Το σημαντικότερο είναι ότι η offshore ουδέποτε δηλώθηκε στο πόθεν έσχες του Κυρ. Μητσοτάκη. Θα έπρεπε να είχε γίνει και ας μην υπήρχε σύμπνοια στις δηλώσεις του ζεύγους αναφορικά με το πότε επανασυνδέθηκαν. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι με την κ. Γκραμπόφσκι «βρεθήκαμε ξανά μαζί ουσιαστικά πέρυσι». Η ίδια η κ. Γκραμπόφσκι δήλωσε ότι επανασυνδέθηκαν το 2014.

Οπως και να έχει, η offshore εταιρεία θα έπρεπε να είχε δηλωθεί έστω στη δήλωση πόθεν έσχες του 2016 (φορολογικό έτος 2015). Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ. Η κ. Γκραμπόφσκι δήλωσε ότι δόθηκε εντολή για κλείσιμο της offshore τo 2012. Το γεγονός ότι διαγράφηκε επίσημα το 2015 οφειλόταν, βάσει… εικασίας της κ. Γκραμπόφσκι, στον agent service producer της εταιρείας που διέκοψε την παροχή των υπηρεσιών του από το 2012, άρα σταμάτησε να καταβάλλει τα ετήσια έξοδα με αποτέλεσμα έπειτα από κάποιο διάστημα αδράνειας η εταιρεία να διαγραφεί αυτόματα. Το σίγουρο είναι ότι ουσιαστικός έλεγχος στην offshore δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter