Η αφωνία της ΝΔ επιβεβαιώνει την υποκρισία της για το Μακεδονικό

Η αφωνία της ΝΔ επιβεβαιώνει την υποκρισία της για το Μακεδονικό

Κρυμμένη πίσω από τους κύκλους και τα… τετράγωνα παραμένει η ηγεσία της ΝΔ παρά το μπαράζ αποκαλύψεων που καταδεικνύει την υποκρισία της για το Μακεδονικό.

Η αποκάλυψη της επιστολής του Κ. Καραμανλή προς τον Μπους από το Documento άνοιξε το κουτί της Πανδώρας στο πολιτικό σκηνικό, αλλάζοντας άρδην την ατζέντα στο δημόσιο διάλογο λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Τη σκυτάλη σήμερα πήρε η Εφημερίδα των Συντακτών, φέρνοντας στη δημοσιότητα σειρά επιστολών αντίστοιχου περιεχομένου τόσο του Κ. Καραμανλή όσο και του Π. Μολυβιάτη προς ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Κάθε παράγραφος των επιστολών αυτών συνιστούσε υποχώρηση σε όλα τα διαπραγματευτικά «μέτωπα» του ονοματολογικού. Από τη θέση για «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση για άρση των αλυτρωτισμών» η οποία και τηρήθηκε κατά γράμμα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, κανένας από αυτούς τους όρους δεν ήταν ανάμεσα στις επιδιώξεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2005. Συγκεκριμένα, η βάση διαπραγμάτευσης ήταν επί του ονόματος «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Σκόπια», χωρίς δηλαδή γεωγραφικό προσδιορισμό και με διπλή χρήση, καθώς οι γείτονες θα διατηρούσαν το δικαίωμα να λέγονται Μακεδονία νέτο – σκέτο στο εσωτερικό τους. Όσο για τα ζητήματα της γλώσσας και της ιθαγένειας, που τόσες αντιδράσεις προκάλεσε από τα στελέχη της ΝΔ, έμοιαζαν με όνειρο θερινής νυκτός, αφού καμία πρόβλεψη δεν υπήρχε για Συνταγματική Αναθεώρηση.

Την επιστολή επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής μέσω των γνωστών κύκλων που αντιλαλούν τις σκέψεις του. Οι κύκλοι λοιπόν έκαναν λόγο για τακτικό ελιγμό που επί της ουσίας εξόπλισε την χώρα με διαπραγματευτικά όπλα. Το ασταθές και αντιφατικό επιχείρημα του πρώην πρωθυπουργού έσπευσαν να υιοθετήσουν τα στελέχη της ΝΔ που αναγκάστηκαν να τοποθετηθούν δημοσίως για το ζήτημα, προκαλώντας θυμηδία με τις απαντήσεις τους. Επισήμως, η Πειραιώς προτιμά τη βολική σιωπή έναντι των άβολων απαντήσεων, παριστάνοντας πως ούτε γνώριζε, ούτε είχε ακούσει για αυτές τις επιστολές. Κατά τις πληροφορίες, γνώση επί των επιστολών είχε και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος ποιεί την νήσσαν πάνω στο άρμα του όψιμου μακεδονομάχου. Φανταζόμαστε ότι όσο προστατευμένο κι αν είναι το πλαίσιο των συνεντεύξεων που θα δώσει μέχρι τις εκλογές, κάποιος θα βρεθεί να του κάνει μία σχετική ερώτηση. Έστω για τα μάτια του κόσμου…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter