H Άγκυρα απειλεί μετά την απόφαση να μην εκδοθούν οι 8 – Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

H Άγκυρα απειλεί μετά την απόφαση να μην εκδοθούν οι 8 – Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει με σκληρή ανακοίνωση που ανάρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του για την ελληνική απόφαση να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 στρατιωτικοί. Εκανε μάλιστα λόγο για επανεξέταση των διμερών σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώσεις και από τη Νέα Δημοκρατία και ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, μετά την ελληνική απόφαση η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει αναλυτικά: 

“Το αίτημα μας για έκδοση των 8 πραξικοπηματιών που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανατροπής του δημοκρατικού μας καθεστώτος στις 15 Ιουλίου 2016, απορρίφθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Αντιδρούμε σε αυτή την απόφαση η οποία δεν θα οδηγήσει αυτά τα άτομα, τα οποία ενεργά συμμετείχαν στο πραξικόπημα και είχαν στόχο να πλήξουν την δημοκρατία στην Τουρκία, σκότωσαν 248 μέλη των σωμάτων ασφαλείας μας και πολίτες, τραυμάτισαν 2193 πολίτες και επιχείρησαν κατά της ζωής του Προέδρου μας, να εμφανιστούν ενώπιον της Τουρκικής δικαιοσύνης.

Με την απόφαση αυτή των ελληνικών αρχών που μέχρι σήμερα έχουν εμποδίσει να λογοδοτήσουν ενώπιων της δικαιοσύνης μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που στοχεύουν την Τουρκία, πρωτίστως των DHKP/C και PKK, είναι εμφανές ότι η Ελλάδα ως σύμμαχος και γειτονική χώρα αποφεύγει να πράξει τα ελάχιστα απαραίτητα για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του εγκλήματος.

Αυτή η στάση της Ελληνικής Δικαιοσύνης σε αντίθεση με τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, αφήνει ατιμώρητους τους δράστες, χωρίς καμία τιμωρία και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων. Η Ελλάδα, παρότι στο παρελθόν έζησε πραξικόπημα, με αυτή της την απόφαση τώρα μπαίνει στην θέση μιας χώρας που παρέχει άσυλο και προστασία σε πραξικοπηματίες. 

Οι προσπάθειές μας για να διωχθούν ποινικά και να εκδοθούν οι εγκληματίες, θα συνεχιστούν και θα μετέλθουμε όλων των νόμιμων μέσων ενάντια σε αυτή την δικαστική απόφαση της Ελλάδας.  

Ο αντίκτυπος των διμερών μας σχέσεων, η συνεργασία μας ενάντια στην τρομοκρατία και σε άλλα κοινά ζητήματα και οι περιφερειακές συνεργασίες μας θα επανεξεταστούν, μετά από αυτή η απόφαση που ελήφθη με πολιτικά κίνητρα».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Λίγο μετά την ανακοίνωση της Αγκυρας, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την παρακάτω λιτή αλλά ξεκάθαρη ανακοίνωση:

 “Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, υπάρχει απόλυτος σεβασμός της διάκρισης των εξουσιών και τηρούνται όλες οι Διεθνείς Συμβάσεις που έχει υπογράψει το ελληνικό κράτος. Ο Άρειος Πάγος αποφάσισε στη βάση αυτών των αρχών.”

Νέα Δημοκρατία: Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε με βάσεις τις αρχές και τις αξίες του κράτους δικαίου…

«Η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε για το σοβαρό θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών. Αποφάνθηκε με βάση το θεσμικό και νομικό πλαίσιο της πατρίδας μας, τις αρχές και τις αξίες κράτους δικαίου, κρατώντας ψηλά το κύρος της χώρας», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκος Παναγιωτόπουλος για την απόφαση που πήρε πριν από λίγο ο Άρειος Πάγος.

«Απέδειξε σεβασμό στο ευρωπαϊκό νομικό και αξιακό σύστημα, θεμελιώδη λίθο του οποίου αποτελεί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Είναι απαράδεκτο η Άγκυρα να απειλεί για συνέπειες στις διμερείς μας σχέσεις, δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών.

«Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε. Το έκανε με σεβασμό στο ελληνικό και ευρωπαϊκό σύστημα κανόνων αρχών και αξιών. Το γεγονός αυτό δεν επιτρέπει ούτε υποδείξεις, ούτε παρεμβάσεις, ούτε απειλές από τρίτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι «η Άγκυρα κάνει λάθος να μετατρέπει ένα ζήτημα εφαρμογής του Κράτους Δικαίου σε ζήτημα εξωτερικής πολιτικής».

Ο κ. Κουμουτσάκος καλεί την Τουρκία να μείνει στο πνεύμα και το γράμμα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που και η ίδια έχει υπογράψει και κυρώσει.

«Κατανοούμε τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η Τουρκία. Όμως, το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που ισχύει αυτήν την περίοδο, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την άρνηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ούτε βεβαίως επιτρέπει οποιαδήποτε αμφισβήτηση της απόφασης της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης», καταλήγει ο βουλευτής της Ν.Δ.

ΚΚΕ

“Η απόφαση του Αρείου Πάγου σωστά παίρνει υπόψη το πλαίσιο προστασίας των αιτούντων άσυλο Τούρκων αξιωματικών.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το θέμα υποστήριξε ότι επιβάλλεται να τηρηθεί η νομοθεσία που εξασφαλίζει τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο”, αναφέρει σχόλιο του γραφείου Τύπου του κόμματος σχετικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι αξιωματικοί.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter