Η Άγκυρα εμφανίζεται σε έγγραφο ως «λευκή περιστερά» και κατηγορεί την Ελλάδα για την κλιμάκωση!

Η Άγκυρα εμφανίζεται σε έγγραφο ως «λευκή περιστερά» και κατηγορεί την Ελλάδα για την κλιμάκωση!

Το άσπρο μαύρο προσπαθεί να κάνει κείμενο του τουρκικού ΥΠΕΞ το οποίο κατηγορεί την Ελλάδα για κλιμάκωση και επιθετικότητα, αφού διεκδικεί σχεδόν τα πάντα και αρνείται στην ουσία το δικαίωμα άμυνας της Ελλάδας.

Προϋπόθεση βέβαια αυτών είναι η βάση των καταγγελιών που δεν είναι άλλη από τις γνωστές τουρκικές θέσεις αποστρατιωτικοποίησης των νησιών αλλά και τα τουρκικά όνειρα πως το Αιγαίο τους ανήκει σε μεγάλη τουλάχιστον έκταση.

Φτάνει μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα πως έκανε γυμνάσια στη Θράκη με τους Αμερικανούς, που περιέργως είναι σύμμαχοί τους.

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα προσπαθεί να γκριζάρει όλες τις περιοχές και να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλη την ατζέντα της συμπεριλαμβανομένης της «αποστρατιωτικοποίησης» των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ενώ καταλήγει: 

«Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τα απώτερα κίνητρα της Ελλάδας την παραμονή των διερευνητικών συνομιλιών.»

Έτσι λοιπόν αφού παρουσιάζει το Oruc Reis ως ένα επιστημονικό και ειρηνικό πλοίο, κατηγορεί την Ελλάδα πως (όπως αναφέρονται στο κείμενο που ακολουθεί):

  • Μετά την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια η Ελλάδα έστειλε ναυτικές δυνάμεις στο Καστελόριζο στις 13 Σεπτεμβρίου του 2020 όπου και βρίσκονται ακόμα.
  • Μεταξύ 14-18 Σεπτεμβρίου του 2020 Ελλάδα και ΗΠΑ έκαναν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια τη Δυτική Θράκη όπου «ζει τουρκική μειονότητα».
  • Στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις και εξέδωσε Navtex για τη Χίο που είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή.
  • Η Ελλάδα συνέχισε ασκήσεις με πυρά στο νησί της Λήμνου μεταξύ 23-24 Σεπτεμβρίου που είναι επίσης αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή.
  • Η Ελλάδα δεν απείχε από αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις από αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή που περιλαμβάνει τη Χίο, την Κω και τη Ρόδο. Εξέδωσε μια NOTAM για το διάστημα 27 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου που επηρεάζει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα σε μια μεγάλη έκταση του εναέριου χώρου.
  • Η Ελλάδα ανακοίνωσε την πρώτη Οκτωβρίου ότι θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές Νότια του Καστελόριζου.
  • Η Ελλάδα εκδίδει συνέχεια ναυτικές προειδοποιήσεις για το Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή τη φορά μια άλλη NOTAM αφορά τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο μεταξύ της 11ης Νοεμβρίου και 29ης Δεκεμβρίου.
  • Στις 8 Οκτωβρίου μια άλλη στρατιωτική άσκηση, με πραγματικά πυρά ανακοινώθηκε για τις 12-12 Οκτωβρίου στην περιοχή της Λέσβου καλύπτοντας μια περιοχή που συνορεύει με τις ακτές της Τουρκίας.
  • Και άλλη μία παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου ανακοινώθηκε στις 9 Οκτωβρίου που θα διεξαχθεί μεταξύ 12-16 Οκτωβρίου στη Χίο που θα διεξάγεται παράλληλα με τις ασκήσεις στη Λέσβο από τις 12-13 Οκτωβρίου.
  • Παράλληλα με τις παραβιάσεις του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης η Ελλάδα δεν διστάζει να δράσει κατά της διμερούς συμφωνίας του 1988 που συνήφθη στην Αθήνα και προβλέπει πως οι δύο χώρες θα απέχουν από στρατιωτικές ασκήσεις κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών ημερών. Πρόσφατα η Ελλάδα εξέδωσε προειδοποίηση για ασκήσεις που θα διεξαχθούν στις 29 Οκτωβρίου, Εθνική Εορτή της Τουρκίας. Απαντώντας η Τουρκία ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις για την 28η Οκτωβρίου, που είναι Εθνική εορτή για την Ελλάδα.
  • Η Ελλάδα για μία ακόμη φορά ξεκίνησε την στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου, εκδίδοντας μια ακόμα NOTAM για τις 13-18 Οκτωβρίου καλύπτοντας την περιοχή και τον χρόνο των δραστηριοτήτων του Oruc Reis που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 12-22 Οκτωβρίου.
  • Επιπλέον έχει αναφερθεί πως η Ελλάδα σχεδιάζει να αποκτήσει αεροσκάφη από το Ισραήλ για να τα παρατάξει στην περιοχή. Είναι πλέον σαφές πως η Ελλα΄δα είναι η πλευρά που κλιμακώνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τα απώτερα κίνητρα της Ελλάδας την παραμονή των διερευνητικών συνομιλιών.

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/10/14/5f86cc75825e6362a04f9e42.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter