Προκλητική η Άγκυρα, διεκδίκησε διάσωση προσφύγων στα ανοιχτά της Κάσου

Προκλητική η Άγκυρα, διεκδίκησε διάσωση προσφύγων στα ανοιχτά της Κάσου
Φωτογραφία αρχείου

Νέες προκλητικές κινήσεις από την Άγκυρα, η οποία προσπάθησε να αναλάβει δράση στις έρευνες για τη διάσωση προσφύγων που επέβαιναν σε πλοιάριο το οποίο βυθίστηκε στα ανοικτά της Κάσου.

Συγκεκριμένα, το πλοίο που μετέφερε 45 Σύρους πρόσφυγες βυθίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε μία απόσταση 50 μιλίων από τις ακτές του νησιού, εντός της περιοχής που έχει οριοθετηθεί μέσω της συμφωνίας ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Στο σημείο έσπευσε Super Puma, ενώ ήδη βρίσκονταν εκεί τρία εμπορικά πλοία, ένα με σημαία Μάλτας, ένα με σημαία Νήσων Μάρσαλ και ένα με της Λιβερίας, τα οποία συμμετείχαν στην επιχείρηση διάσωσης. Παράλληλα, σκάφη του λιμενικού που επιχείρησαν να προσεγγίσουν την περιοχή δεν τα κατάφεραν λόγω καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Ναυτιλίας έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή λιμάνια 37 άτομα. Συγκεκριμένα, το Super Puma μετέφερε 5 άτομα στην Κάρπαθο, ενώ επιπλέον, 32 αποβιβάστηκαν στην Ιεράπετρα από το εμπορικό πλοίο «Aral» με σημαία Μάλτας.

Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε στις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη, το σημείο προσέγγισαν δύο τουρκικές φρεγάτες που σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, προσπάθησαν να αναλάβουν και να συντονίσουν την επιχείρηση. «Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία αγνόησαν τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών και ενήργησαν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΣΕΔ», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας τονίζονται μεταξύ άλλων τα εξής: «περί τις 23:00 της 22 Ιουλίου προσέγγισαν την περιοχή αρχικά η τουρκική φρεγάτα “GELIBOLU” και ακολούθως η φρεγάτα “GOKOVA” που είχε αποπλεύσει από το Ακσάζ για άλλη δραστηριότητα, οι οποίες κάλεσαν τα παραπλέοντα πλοία να μεταπέσουν στη συχνότητά τους για να αναλάβουν τον συντονισμό της επιχείρησης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης τα παραπλέοντα εμπορικά πλοία αγνόησαν τις κλήσεις των τουρκικών φρεγατών και ενήργησαν, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΚΣΕΔ».

Αντίθετα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας έκανε λόγο για ναυάγιο 45 Σύρων προσφύγων 260 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Κας, αναφέροντας μάλιστα ότι δύο φρεγάτες του Π.Ν ερευνούν την περιοχή με τη συνδρομή αεροσκάφους. Παράλληλα, τονίστηκε ότι οι κακές μετεωρολογικές συνθήκες δυσχέραναν την επιχείρηση.

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter