Η Άγκυρα προκαλεί την Αθήνα με αφορμή τις δηλώσεις Παυλόπουλου

Η Άγκυρα προκαλεί την Αθήνα με αφορμή τις δηλώσεις Παυλόπουλου

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφεύγει τη ρητορική, η οποία δεν ταιριάζει στο αξίωμά του και η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει άσκοπη ένταση».

Παράλληλα, αναφέρεται στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας σε διαδήλωση της Χρυσής Αυγής που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου ζητώντας τη σύλληψη των δραστών.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι ανέφερε: «Ο ελληνικός Τύπος ανέφερε χθες ότι ο κ. Παυλόπουλος έκανε τα ακόλουθα σχόλια για την Τουρκία: Μπορεί να μην έχουμε την επικράτεια που θα έπρεπε να είχαμε ιστορικά (…) Αν η Ιστορία μας αναγκάσει, θα κάνουμε ό,τι έπραξαν οι πρόγονοί μας. Καλούμε τον Πρόεδρο Παυλόπουλο να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορά μας και να αποφύγει από μία ρητορική που δεν συνάδει με τη θέση του και οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν μη αναγκαία ένταση».

Σε προηγούμενη ανακοίνωση το τουρκικό ΥΠΕΞ καταδίκαζε το κάψιμο της τουρκικής σημαίας «κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε ρατσιστικό κόμμα στην Αθήνα, στις 5 Μαρτίου».

«Απαιτούμε από τις ελληνικές αρχές τη σύλληψη των δραστών που διέπραξαν αυτή τη στυγερή πράξη σε βάρος της σημαίας μας και να τους φέρουν ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι είχε αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Οι δηλώσεις που ενόχλησαν τους Τούρκους έγιναν την περασμένη Κυριακή όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του δήμου, Πύδνας- Κολινδρού, Πιερίας.

«Τους λέμε, εδώ είμαστε, να ζήσουμε ειρηνικά, δημιουργικά. Τι πιο απλό, από το να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, τι πιο απλό από το να σεβαστούν το Δίκαιο της Θάλασσας, τη Συνθήκη της Λωζάνης;. Μπορεί να μην έχουμε το έδαφος, εκείνο, το οποίο, ιστορικά θα μας αναλογούσε. Ξέρουμε όμως ότι αυτός ο τόπος, αυτή η Ελλάδα, έχει λόγο και υπόσταση στην ΕΕ. Αυτό καλούμε την Τουρκία να κάνει» συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος και κάλεσε την Τουρκία να «μετρά το μέλλον της», με το μέτρο «του πολιτισμού, της δημοκρατίας και της ελευθερίας». «Εδώ είμαστε. Διαφορετικά ξέρουμε να είμαστε και απέναντι. Δε το θέλουμε, αλλά αν η ιστορία μας υποχρεώσει, θα το πράξουμε όπως το έκαναν και οι πρόγονοί μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter