Η αγωνία του Βέμπερ για Μητσοτάκη και τις εκλογές στην Ελλάδα

Η αγωνία του Βέμπερ για Μητσοτάκη και τις εκλογές στην Ελλάδα

Γιατί αγωνία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα;

To Euractiv και το ρεπορτάζ των Μπέντζαμιν Φοξ – Σαράντη Μιχαλόπουλου, καταγράφει τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο 50χρονος Γερμανός πολιτικός ελέω χειρισμών που προκαλούν τριγμούς στη σφαίρα επιρροής του εντός του ΕΛΚ. Παράλληλα, σημειώνεται ότι έχει στρέψει την προσοχή του στις ελληνικές εκλογές και το πολιτικό μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς ο πρωθυπουργός παραμένει ένας από τους λίγους υποστηρικτές του

Στελέχη του Λαϊκού Κόμματος έχουν εκφράσει εντόνως τους προβληματισμούς του για τον τρόπο που έχει επιλέξει να ηγείται ο Βέμπερ, τόσο αναφορικά με τη συμμαχία που επιχειρεί να χτίσει με την ακροδεξιά πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, όσο και για το γεγονός πως έχει λάβει μία σειρά αποφάσεων χωρίς να ρωτήσει κανέναν στο κόμμα.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΛΚ στο Euractiv, η πλειοψηφία τάσσεται κατά στο «φλερτ» με ακροδεξιά στοιχεία όπως η Μελόνι, ενώ έχουν ενταθεί οι ανησυχίες σχετικά με το ύψος των μισθών που λαμβάνει ο Βέμπερ τόσο ως πρόεδρος του ΕΛΚ όσο και ως επικεφαλής της ευρωομάδας στις Βρυξέλλες. «Η προεδρία της Ευρωβουλής απλά ενημερώθηκε για τα ποσά που λαμβάνει ο Βέμπερ. Δεν υπήρξε ούτε ψηφοφορία, πόσο μάλλον συζήτηση για τις αμοιβές τόσο εκείνου, όσο και του Γραμματέα του ΕΛΚ».

Το Euractiv επισημαίνει ότι σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Λαϊκό Κόμμα, η προεδρία και το πολιτικό συμβούλιο του κόμματος ενέκρινε και τον μισθό του Θανάση Μπακόλα, πρώην συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος είναι πλέον γενικός γραμματέας του ΕΛΚ.

Στήριγμα του Βέμπερ ο Μητσοτάκης

Εκπρόσωποι του ΕΛΚ τονίζουν ότι ο Βέμπερ έχει δύο «ισχυρούς φίλους και συμμάχους στο κόμμα». Πρόκειται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νιχάμερ.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μέχρι το καλοκαίρι. Εάν ο Μητσοτάκης ηττηθεί, τότε ο Βέμπερ θα περιέλθει σε πολύ δυσχερή θέση όσον αφορά το ΕΛΚ», σημειώνουν πηγές του Λαϊκού Κόμματος στο Euractiv.

To δημοσίευμα επισημαίνει ότι παρά το γεγονός πως η ΝΔ του Μητσοτάκη προηγείται στις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα είναι δύσκολο να προβλεφθεί λόγω της απλής αναλογικής. Σύστημα που «κάνει τη σύνθεση μίας κυβέρνησης συνεργασίας ως επικρατέστερο σενάριο».

«Στον απόηχο των αποκαλύψεων για το “ελληνικό Watergate”, ο Μητσοτάκης μπορεί να δυσκολευτεί ιδιαίτερα στο να βρει πιθανό κυβερνητικό σύμμαχο, ακόμα και εάν η ΝΔ βγει πρώτο κόμμα», τονίζει το Euractiv, αναδεικνύοντας επίσης τον ρυθμιστικό ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ που «προς ώρας έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό», καταλήγει το δημοσίευμα του Euractiv.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter