Η αγωνία Τσίπρα για την 9η Θερμιδώρ

Η αγωνία Τσίπρα για την 9η Θερμιδώρ

Στον Θερμιδόρ της Φώφης Γεννηματά στο ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΠΑΡ ή όπως αλλιώς ονομάσουν τα ξέφτια ενός ακόμη Ευρωπαϊκού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος δεν έγινε απολύτως τίποτε.

Δεν έγινε καμία ιδεολογικοπολιτική αναφορά για τα σημερινά χάλια πλην του επιχειρήματος – γραμμής επιπέδου πεντάχρονου παιδιού «ούτε με τον αστυφύλακα ούτε με τον χωροφύλακα».

Καμία ερμηνεία, καμία αυτοκριτική γιατί οι sans culottes εγκατέλειψαν μαζικά το άλλοτε κραταιό κόμμα.

Τους αρκεί εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη η βολική γι αυτούς ερμηνεία περί λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα που θάμπωσε τους αβράκωτους.

Το πολιτικό τους βάθος δεν φτάνει μέχρι το Παρίσι ή το Βερολίνο να δουν την αντίστοιχη πορεία των αδελφών Σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων τα μάτια των οποίων φυσικά και δεν έβγαλε κάποιος Αριστερός λαϊκιστής.

Ο πρωθυπουργός με το άρθρο του στο Documento την Κυριακή επιχείρησε να δώσει τη δική του ερμηνεία τόσο για την άνοδο του ΠΑΣΟΚ όσο και για τα αίτια της πτώσης του.

Συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με τις απόψεις που διατύπωσε ξεκαθαρίζω ότι είναι υποχρέωση των πολιτικών και δη των πολιτικών αρχηγών να παίρνουν θέση και για τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα ώστε να γνωρίζουμε από πού έρχονται που βαδίζουν και που θέλουν να πάνε.

Κάποιοι είδαν στο άρθρο του Πρωθυπουργού την προσπάθειά του να γίνει «Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη». Εγώ πάλι Δεν έχω καμία αμφιβολία. Ο Αλέξης Τσίπρας μας αρέσει δεν μας αρέσει είναι ο νέος Χαλίφης και στο άρθρο του είδα την αγωνία του να μην έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την τύχη του ΠΑΣΟΚ.

Να μη διολισθήσει «με την επίκληση των συσχετισμών και της ανάγκης για στηρίγματα στο ισχυρό εκδοτικό και οικονομικό κατεστημένο».

Να μη διολισθήσει «από την αναγκαιότητα των συμβιβασμών στον συμβιβασμό και τελικά στο βόλεμα με την αναγκαιότητα» που έχει κληθεί να αλλάξει.

Να μην εξελιχθούν «Οι πραγματικές δυσκολίες σε άλλοθι για μια σειρά στρατηγικών υποχωρήσεων» που θα αλλοιώσουν βαθμιαία το ριζοσπαστικό πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και από το κόμμα της αλλαγής περάσουμε τελικά στην αλλαγή του κόμματος.

Αυτά γράφει ο Αλέξης Τσίπρας στο βαρυσήμαντο άρθρο του στο Documento και μένει να δούμε αν θα τα κάνει πράξη. Σε κάθε περίπτωση θα ελεγχθεί για την ορθότητα των όσων ο ίδιος διατυπώνει. Ξεκαθαρίζω όμως ότι το στοίχημα είναι ακόμη ανοιχτό παρά τα γκολ που έβαλαν στο πρώτο ημίχρονο οι Θεσμοί.

Η Φώφη πάλι στην πρόσφατη ομιλία της για τα 43 χρόνια του ΠΑΣΟΚ μας είπε απλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ευτέλισε τις αξίες της Αριστεράς και ότι η ΝΔ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, οι θεματοφύλακες της διαρκούς λιτότητας, δεν αποτελούν εναλλακτική λύση.

Κουβέντα για τις αξίες τις Σοσιαλδημοκρατίας και ποιος τις ευτέλισε.

Η Φώφη Γεννηματά ως αναποφάσιστος Ροβεσπιέρος θα έχει πιθανότατα τη τύχη του. Θα «φαγωθεί» με συνοπτικές διαδικασίες από τη σκληρή πτέρυγα των Θερμιδωριανών του κόμματός της οι οποίοι αργότερα θα «φαγωθούν» κι αυτοί από τους αστούς της ΝΔ.

Οι ορεινοί του κόμματός της έχουν ήδη δημιουργήσει διασυνδέσεις με συντηρητικούς κύκλους και στο μυαλό τους στήνουν ειδικά δικαστήρια για τους Ιακωβίνους .

Για τη χώρα πάλι αυτό που έχει σημασία είναι ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει πράξη όσα ο ίδιος, με αφορμή το ΠΑΣΟΚ, έγραψε την Κυριακή. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter