Η Αίγυπτος επισκευάζει Συναγωγή στην Αλεξάνδρεια, την πόλη των οκτώ Εβραίων κατοίκων

Η Αίγυπτος επισκευάζει Συναγωγή στην Αλεξάνδρεια, την πόλη των οκτώ Εβραίων κατοίκων

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου της ιστορικής εβραϊκής Συναγωγής Eliyahu Hanavi στην Αλεξάνδρεια, μία πόλη στην οποία σήμερα διαμένουν μόλις οκτώ Εβραίοι κάτοικοι.

 Αρκετοί αναλυτές συνδέουν την πρωτοβουλία με την διακηρυγμένη φιλοδοξία της Αιγύπτου να διεκδικήσει την προεδρία της UNESCO.

Αρχής γενομένης το 1354 μ.Χ., οπότε και χτίστηκε, η Συναγωγή του Προφήτη Ηλία στην Αλεξάνδρεια (Eliyahu Hanavi) δέχτηκε χιλιάδες πιστούς έως την μαζική αποχώρηση Εβραίων στον 20 αιώνα, ιδίως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν ιδρύθηκε το Ισραήλ. Στη συνέχεια υπέστη σοβαρές φθορές με αποκορύφωμα την κατάρρευση τμήματος της οροφής λόγω υγρασίας.

«Σε μια σπάνια ένδειξη σεβασμού για τις θρησκευτικές μειονότητες της χώρας και μια ακόμη σπανιότερη απόφαση διάσωσης τμήματος της εβραϊκής ιστορίας της χώρας, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεσμεύτηκε για την επισκευή του κτιρίου στο πλαίσιο ενός κονδυλίου 60 εκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται για την αποκατάσταση οκτώ μνημείων πολιτισμού», γράφει η Ρουθ Μάικελσον, ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» στο Κάιρο.

Αν λάβει κανείς υπόψη το μέγεθος της εβραϊκής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια (μόλις οκτώ πιστοί από τους 25.000 που μέτραγε κάποτε) και στην Αίγυπτο συνολικά (δεν αγγίζουν ούτε τα 50 άτομα από μία άλλοτε ανθούσα κοινότητα 85.000 ανθρώπων), αλλά και την διαχρονική δυσπιστία των Αρχών της Αιγύπτου απέναντι στη συγκεκριμένη κοινότητα, μπορεί να κατανοήσει την καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί την απόφαση.

Το Κάιρο έχει, άλλωστε, αρνητικό ιστορικό στην προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων και των χώρων λατρείας τους, και κυρίως των Χριστιανών Κοπτών, οι οποίοι αποτελούν τη μεγαλύτερη θρησκευτική μειονότητα της χώρας αντιπροσωπεύοντας το 10% του συνολικού πληθυσμού.

Οι επισκευές Συναγωγών στην Αίγυπτο δρομολογήθηκαν για πρώτη φορά το 2009. Τότε ερμηνεύτηκαν από αναλυτές ως προσπάθεια προώθησης του πρώην υπουργού Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι στην προεδρία της UNESCO.

Η Αίγυπτος επιδιώκει ξανά να ηγηθεί του διεθνούς οργανισμού για την προστασία του πολιτισμικής κληρονομιάς. Εχει ήδη προτείνει από το 2016 τον πρώην διπλωμάτη και πολιτικό Μούσιρα Χάταμπ για την ίδια θέση.

Παρόλα αυτά κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι ο μοναδικός λόγος της επισκευής των Συναγωγών είναι «η ανάδειξη της ιστορίας και των μνημείων των Εβραίων για τα οποία υπήρχε πάντα εκτίμηση».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter