Η ακρίβεια φουντώνει, η προπαγάνδα μεγαλώνει

Η ακρίβεια φουντώνει, η προπαγάνδα μεγαλώνει

Η κυβέρνηση κλέβει τη… δόξα του καιρού που κράτησε χαμηλά τη ζήτηση για ενέργεια

Ετοιμαστείτε για πανηγυρισμούς ή συγκεκριμένα για κυβερνητικά πανηγύρια δήθεν επιτυχημένης διαχείρισης της ακρίβειας. Μες στην εβδομάδα που έρχεται η Eurostat θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Εννοείται ότι θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα με τη δική της μέτρηση (αναμένουμε ακολούθως στις 9 Δεκεμβρίου την ανακοίνωση του πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ, που ακολουθεί λίγο διαφορετικό τρόπο υπολογισμού).

Εννοείται επίσης ότι θα υπάρξει μερική πτώση του πληθωρισμού σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ακριβώς θα φέρει τα… πανηγύρια. Η όποια επιβράδυνση του πληθωρισμού θα αποδοθεί στις κυβερνητικές επιλογές και κυρίως στο «καλάθι του νοικοκυριού». Ομως γνωρίζουμε τι καιρό έκανε τον Νοέμβριο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ηταν ένας ήπιος κλιματικά μήνας, όπερ σε επίπεδο οικιακής οικονομίας σημαίνει ότι οι ανάγκες σε ενέργεια για θέρμανση είναι περιορισμένες. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ακρίβεια.

Η σύγκριση με πέρυσι

Άλλο σημείο που δείχνει ότι θα έχουμε μικρή επιβράδυνση της πορείας του πληθωρισμού είναι το υψηλό ποσοστό που κατέγραψε πέρυσι η ακρίβεια τον μήνα Νοέμβριο. Με βάση τις μετρήσεις της Eurostat τον Νοέμβριο του 2021 ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα σημείωσε άνοδο στο 4,3% έναντι 2,8% τον Οκτώβριο του 2021 και 1,9% τον Σεπτέμβριο του 2021. Ηταν το χρονικό σημείο που άρχισε να δουλεύει σε πλήρη ισχύ το target model που έστησαν τον Νοέμβριο του 2020 οι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης και αφορούσε τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι ο τρόπος που καρτελοποιήθηκε η αγορά του ρεύματος και παράγονται έκτοτε αισχρά κέρδη για τους 4+1 παραγωγούς του καρτέλ φυσικού αερίου.

Αυτό το target model τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο του 2021 και άρχισε… να τρώει τις σάρκες της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνίας από το προηγούμενο φθινόπωρο. Οπως γνωρίζουμε η Ρωσία δεν είχε εισβάλει στην Ουκρανία. Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε τις πομφόλυγες των Μητσοτάκη – Σταϊκούρα – Σκυλακάκη

– Γεωργιάδη περί δήθεν παροδικότητας των πληθωριστικών πιέσεων. Ομως με τέτοιον πληθωρισμό πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα δεν μπορεί παρά να εμφανίζεται μειωμένος ο ίδιος μήνας φέτος. Ωστόσο για να έχουμε μια συγκρίσιμη τάξη πραγμάτων θα πρέπει να προσθέσουμε το 4,3% του περασμένου Νοεμβρίου σε όποιο ποσοστό ανακοινώσει η Eurostat για τον φετινό Νοέμβριο, για να γνωρίζουμε το μέγεθος των εγκληματικών κυβερνητικών επιλογών.

Πρόσκαιρη επάρκεια

Ομως υπάρχουν άλλοι δύο παράγοντες που ευθύνονται για την επιβράδυνση που θα ανακοινωθεί. Υπενθυμίζουμε ότι τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε πληθωρισμός 12,1%, ενώ τον Οκτώβριο καταγράφηκε επιβράδυνση αφού μετρήθηκε στο 9,5%. Καταρχάς έχει μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου ως συνέπεια του ήπιου κλιματολογικά Νοεμβρίου σε όλη την Ευρώπη (έχουν γεμίσει οι λιγοστές αποθήκες που λειτουργούν στην ευρωπαϊκή επικράτεια). Παρότι η αισχροκέρδεια συνεχίζεται με κυβερνητικό σερβίρισμα (ολόκληρη η ποσοστιαία μείωση δεν περνά στις τιμές λιανικής ηλεκτρικού ρεύματος), δεν παύει να υφίσταται μείωση. Ο δεύτερος μεγάλος παράγοντας αφορά τις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σουπερμάρκετ. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχουν αλλάξει οι τιμοκατάλογοι χονδρικής (τότε περιείχαν αυξήσεις ως και 40%) που ακόμη τροφοδοτούν την ακρίβεια, αφού εισέρχονται λίγο λίγο στις τιμές λιανικής (βέβαια το συντριπτικό ποσοστό έχει περάσει). Ας μην ξεχνάμε ότι στα τρόφιμα η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε πληθωρισμό Οκτωβρίου 14,8%. Οι ανατιμήσεις στα γαλακτοκομικά και τα αυγά έφτασαν το 24,2%, στο ψωμί και στα δημητριακά το 19,3%, στα κρέατα το 17,3%, στα έλαια και λίπη το 16,6%, στα λαχανικά το 13,2%, στην κατηγορία καφές – κακάο – τσάι το 13,4%, στα λοιπά τυποποιημένα τρόφιμα το 12%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter