Η ακρίβεια καλπάζει αλλά τα Market Pass θα πληρωθούν από… φθινόπωρο

Η ακρίβεια καλπάζει αλλά τα Market Pass θα πληρωθούν από… φθινόπωρο

Μπορεί η ακρίβεια να καλπάζει ακόμα και μέσα στον Αύγουστο και ο πληθωρισμός τον Ιούλιο να ανέβασε και πάλι ταχύτητα ειδικά στα τρόφιμα όπου το ράλι ανατιμήσεων δε φρενάρει με τίποτα, εντούτοις η κυβέρνηση περιμένει να μοιράσει τα ψίχουλα των Market Pass και Youth Pass από… φθινόπωρο!

Συγκεκριμένα στο τέλος Αυγούστου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα – μόνο για τους νέους δικαιούχους – για το Μarket Pass, ενώ ο Σεπτέμβριος δείχνει να είναι ο μήνας των πληρωμών, αφού εκτός από το επίδομα της ακρίβειας θα πληρωθεί και το Youth Pass για τους νέους που θα συμπληρώσουν τόσο το 18ο και το 19ο έτος της ηλικίας τους.

Όσοι ήδη έχουν λάβει το πρώτο μέρος από το επίδομα, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση εκ νέου.

Πληρωμή ίσως και… Οκτώβριο

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο που προκρίνεται αυτή την στιγμή, είναι να υπάρξει μία εφάπαξ πληρωμή για τους δικαιούχους του Market Pass, πιθανότατα στο τέλος Σεπτεμβρίου. Τότε ή ίσως και λίγο αργότερα – αρχές Οκτωβρίου – τοποθετείται χρονικά και η καταβολή του Youth Pass, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ίσως δεν χρειαστεί να ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για κάτι τέτοιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δικαιούχοι του νέου κύκλου για το Market Pass θα είναι περίπου 2,8 εκατ. νοικοκυριά, δηλαδή για άλλη μια φορά η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών εξαιρείται από την όποια βοήθεια.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του Market Pass για την περίοδο Αυγούστου – Οκτωβρίου του 2023, θα είναι ακριβώς τα ίδια με την προηγούμενη περίοδο και μοναδική διαφορά θα είναι ότι θα ληφθεί υπόψη η φορολογική δήλωση του 2023, δηλαδή τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2022.

Ποιες όμως είναι οι διαφορές:

1. Αν κάποιος πέρυσι δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, είτε γιατί μειώθηκε το εισόδημά του, είτε αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειάς του, θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτηση με βάση την φορολογική δήλωση του 2023.

2. Σε περίπτωση που κάποιος έλαβε το Market Pass μέχρι και τον Ιούλιο, αλλά τα έσοδά του αυξήθηκαν και ξεπέρασαν το όριο, τότε θα ενημερωθεί αυτομάτως από το σύστημα ότι δεν είναι δικαιούχος του επιδόματος. Ενημέρωση θα έχουν επίσης και οι παλαιοί δικαιούχοι που είναι εκ νέου δικαιούχοι.

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών.

Παραμένουν τα ίδια κριτήρια, εισοδηματικά (έως 16.000 ευρώ ο άγαμος, 24.000 ευρώ ο έγγαμος συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο) και περιουσιακά (έως 250.000 ευρώ ο άγαμος, 400.000 ευρώ ο έγγαμος).

Η ενίσχυση χορηγείται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή σε τραπεζικό λογαριασμό. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την ψηφιακή κάρτα, η ενίσχυση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές σε καταστήματα τροφίμων και λαϊκές αγορές.

Επίσης, η ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Αν ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, θα λαμβάνει το 80% της ενίσχυσης, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς περιορισμούς.

To Youth Pass, ύψους 150 ευρώ, θα το λάβουν οι 18άρηδες ενώ θα δοθεί αναδρομικά και σε όσους έχουν κλείσει τα 19.

Δικαιούχοι είναι όσοι έως την 31η Δεκεμβρίου του 2022 έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν κωδικούς Taxisnet.

Πληθωρισμός χωρίς τέλος

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο αυξήθηκε με το ράλι ανατιμήσεων στα τρόφιμα να συνεχίζεται ακάθεκτο. Μετά την υποχώρηση κάτω από το φράγμα του 2% τον Ιούνιο (1,8%), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 2,5% τον περασμένο μήνα καθώς οι τιμές των τροφίμων πραγματοποίησαν νέο άλμα 12,3%.

Τον χορό των ανατιμήσεων σέρνουν τα φρούτα, τα λαχανικά αλλά και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συντηρούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία (άνοδος τιμών σιτηρών, ενέργειας κ.ά.), από την κλιματική αλλαγή (καταστροφή παραγωγής από βροχοπτώσεις, καύσωνες, πυρκαγιές) και από έλλειψη εργατικών χεριών.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter