Η ακρίβεια συνθλίβει τους μισθούς

Η ακρίβεια συνθλίβει τους μισθούς

Ο τρόμος κατοικοεδρεύει στους διαδρόμους της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ). Οι μέρες περνούν και την ερχόμενη Πέμπτη πρέπει να ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Μαΐου. Οι καμπάνες ήδη ηχούν πένθιμα, αφού τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή δείχνουν τον πληθωρισμό για την Ελλάδα στο 10,7%.

Με δεδομένο ότι πάντα ο δείκτης της Eurostat είναι χαμηλότερος από τον Γενικό Δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ (αφορά τις καταναλωτικές συνήθειες των ελληνικών νοικοκυριών), η αύξηση αναμένεται στη ζώνη του 11,5%! Άλλωστε ακριβώς το ίδιο συνέβη και τον Απρίλιο. Ενώ η Eurostat ανακοίνωσε στις αρχές Μαΐου ότι ο πληθωρισμός για την Ελλάδα κυμάνθηκε στο 9,4%, η ΕΛΣΤΑΤ λίγες ημέρες αργότερα ανακοίνωσε 10,2% για τον ίδιο μήνα.

Από την παράθεση αυτών των αριθμών αντιλαμβανόμαστε εύκολα τι τρομοκρατεί τους στατιστικολόγους και γιατί το υπουργείο Οικονομικών ζητά επιτακτικά να βρεθεί τρόπος μαγειρέματος. Θέλουν ο δείκτης να είναι διαχειρίσιμος επικοινωνιακά και έχουν ζητήσει να κυμανθεί η αύξηση μέχρι το 11,2%. Με αυτό τον τρόπο θα αρχίσει η επικοινωνιακή σπέκουλα που θα έχει σλόγκαν ότι μειώνεται ο ρυθμός αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων λόγω των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΛΣΤΑΤ συντηρεί τον μύθο της μείωσης της ανεργίας εκτιμώντας ότι υπάρχουν μόνο 500.000 άνεργοι. Ομως το γεγονός ότι η εγγεγραμμένη ανεργία στον ΟΑΕΔ κινείται στη ζώνη του 1 εκατ. ανθρώπων ανατρέπει το αφήγημα σε τέτοιο σημείο που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε με νομοθετική παρέμβαση να διαγράψει ανέργους από τον ΟΑΕΔ! Όπως λοιπόν… μαγειρεύουν τα στοιχεία της ανεργίας, επιδιώκουν να σερβίρουν… μαγειρεμένα και τα στοιχεία της ακρίβειας. Όμως εδώ το αφήγημα είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Πώς μπορούν οι στατιστικολόγοι της ΕΛΣΤΑΤ να κρύψουν κάτω από το χαλί:

• Την κατά 89,4% αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην εγχώρια αγορά τον Απρίλιο;

• Το +48,8% σε ετήσια βάση στις τιμές χονδρικής Απριλίου;

• Το 20% της αύξησης στην αμόλυβδη σε σχέση με πέρυσι; Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πανελλαδικά διαμορφώθηκε τον Απρίλιο σε 1,6 ευρώ το λίτρο, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε διαμορφωθεί στο 1,324 ευρώ το λίτρο.

• Την αύξηση κατά 30% του γενικού δείκτη παγκόσμιων τιμών τροφίμων σε σύγκριση με τον Απρίλιο 2021;

Πλήγμα για μικρά και μεσαία εισοδήματα

Εάν αφήσουμε στην άκρη την επικοινωνιακή σπέκουλα μέσω «ανεξάρτητων» φορέων, θα διαπιστώσουμε ότι το καλοκαίρι προμηνύεται θερμό για την κοινωνία. Η τιμή της βενζίνης στα νησιά προς τα τέλη Ιουνίου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 3 ευρώ ανά λίτρο, όταν στις πόλεις υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου θα φτάσει στα 2,6 ευρώ ανά λίτρο.

Οι προβολές που αφορούν τις τιμές χονδρικής διυλιστηρίου δείχνουν ότι στο τέλος Ιουνίου αυτές θα σκαρφαλώσουν κατά 19% και θα διαμορφωθούν από τα 1.044 ευρώ ανά μετρικό τόνο την 1η Ιουνίου σε 1.280 στο τέλος του τρέχοντος μήνα!

Ολα αυτά, και ενώ προβλέπεται ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, έχουν φέρει σε απόγνωση τα μικρά και μεσαία εισοδήματα, που απαρτίζουν ένα ποσοστό της τάξης του 95% της ελληνικής κοινωνίας. Για τους περίπου 800.000 ανθρώπους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σύμφωνα με τις μετρήσεις του διαχρονικά έγκυρου Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, τον Απρίλιο η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού ήταν ίση με 18%. Τότε ο πληθωρισμός καταγράφηκε στο 10,2% σε σχέση με πέρυσι. Εύκολα συνάγεται ότι με τον πληθωρισμό τον μήνα Μάιο στη ζώνη του 11,5% η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού ξεπέρασε σε απώλειες το 20%!

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για όσους εργαζόμενους (περί τους 100.000) απασχολούνται –και άρα αμείβονται αναλόγως– υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Γι’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων και δη για τον μέσο μισθό της μερικής απασχόλησης καταγράφηκε τον μήνα Απρίλιο απώλεια αγοραστικής δύναμης της τάξης του 28%, που σημαίνει ότι ήδη έχει ξεπεράσει το 30%! Όσο για τον μέσο μισθό; Αυτός, σύμφωνα πάντα με τις μετρήσεις του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, έχει υποστεί καθίζηση της τάξης του 9,9%.

Κόβουν μέχρι και βασικά προϊόντα τα νοικοκυριά

Ακόμη και οι νεοφιλελεύθερης λογικής αναλυτές των τραπεζών δεν μπορούν να κρύψουν την εφιαλτική πραγματικότητα που βιώνει η μέση ελληνική οικογένεια. Σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας Πειραιώς τα νοικοκυριά με μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα 751-1.100 ευρώ δαπανούν το 27,1% και το 13,6% του εισοδήματός τους για διατροφή και ενέργεια αντίστοιχα. Με δεδομένο ότι μιλάμε γα τη συντριπτική πλειονότητα των μισθωτών αυτής της χώρας, εύκολα κατανοούμε πού έχει φέρει τον δείκτη της απόγνωσης η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τις επιλογές της.

Στην πράξη όμως αυτή η απώλεια αγοραστικής δύναμης συνδέεται με την εκτίναξη των τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και φέρνει απώλεια τζίρου στην πραγματική οικονομία. Πλέον τα νοικοκυριά περιορίζουν την κατανάλωση ακόμη και βασικών προϊόντων διατροφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο του Πάσχα οι πωλήσεις των σουπερμάρκετ υποχώρησαν 5,4% σε αξία! Για όλα αυτά τι πράττει η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης δηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στήριξης. Πώς όμως είναι δυνατόν σε μια ακμάζουσα οικονομία όπως την περιγράφουν οι Σταϊκούρας – Σκυλακάκης να μην υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter