Η ακρίβεια θερίζει, η κυβέρνηση κοιτάζει

Η ακρίβεια θερίζει, η κυβέρνηση κοιτάζει

Στης ακρίβειας τον καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί άλλων τυρβάζει. Μπορεί η παρακολούθηση ενός αγώνα μπάσκετ NBA, για τον οποίο τουλάχιστον η μετάβαση από την Αθήνα στη Βοστόνη πληρώθηκε με έξοδα του ελληνικού λαού, να αποτελεί όνειρο ζωής πολλών, όμως οι πληθωριστικές πιέσεις που νιώθουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις μέρα με τη μέρα επιτείνονται και δεν τους αφήνουν περιθώρια ούτε για όνειρα!

Πόσο κάνουν τα βερίκοκα

Αρκεί μια βόλτα στο κοντινό μανάβικο για να «θαυμάσεις» την τιμή των βερίκοκων που κινούνται πάνω από 5 ευρώ το κιλό. Τα υγρά καύσιμα τραβούν την ανηφόρα και οι καυτές μέρες φέρνουν τα κλιματιστικά σε λειτουργία. Ελα όμως που αυτά καταναλώνουν ρεύμα και εκεί υπάρχει η θηλιά της οριακής τιμής συστήματος που έστησαν οι Μητσοτάκης – Χατζηδάκης και η οποία φέρνει υπέρογκους λογαριασμούς επ’ ωφελεία των φίλων του πρωθυπουργού που απαρτίζουν το καρτέλ του φυσικού αερίου. Ας μην ξεχνάμε ότι, παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες των πετσωμένων ΜΜΕ να μας πείσουν ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι εξωγενές, κατά 70% οι πληθωριστικές πιέσεις τροφοδοτούνται από την ενέργεια (καύσιμα και ρεύμα) και εκεί οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Στην ίδια πάντα αισιόδοξη γραμμή του «η οικονομία πάει τρένο» τα συστημικά ΜΜΕ μας «τροφοδοτούν» με καλές ειδήσεις που όμως πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

Η αξιολόγηση αποκαλύπτει

Την πραγματικότητα, η οποία επιμελώς αποκρύπτεται από τους Ελληνες, την αποτυπώνει η έκθεση των θεσμών για τη 14η αξιολόγηση. Σε αυτή λοιπόν βλέπουμε την παραδοχή ότι η ραγδαία αύξηση των τιμών στην ενέργεια θα κλιμακώσει τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις (άρα αναμένονται νέες αυξήσεις στα τρόφιμα) που θα οδηγήσουν σε μείωση του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών, που φέρνει μείωση των τζίρων των επιχειρήσεων, αφού μειώνεται η ιδιωτική κατανάλωση. Σε αυτή την ακραία διακύμανση των τιμών ενέργειας ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης; Επιδοτήσεις που τροφοδοτούν την αισχροκέρδεια των «ημετέρων».

Στην ίδια την έκθεση γίνεται λόγος για συμπληρωματικό προϋπολογισμό της τάξης των 740 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ), με τα σενάρια να κάνουν λόγο για επιμήκυνση για άλλο ένα τρίμηνο των επιδοτήσεων σε κατοίκους νησιών, συνέχιση της επιδότησης των 15 λεπτών ανά λίτρο στο ντίζελ και επέκταση του επιδόματος στη βενζίνη με αύξηση του ποσού της ενίσχυσης.

Στην ίδια λογική κινείται και το υπουργείο Ενέργειας. Μετά την απόρριψη από τα κοινοτικά όργανα του υπερφίαλου νέου μηχανισμού αποζημίωσης των παραγωγών ενέργειας με πλαφόν στη χονδρεμπορική τιμή (το κυρίαρχο πρόβλημα βρίσκεται στην οριακή τιμή συστήματος που καθορίζεται εθνικά, αλλά εκεί εντοπίζονται τα αισχρά κέρδη που δεν τολμά να αγγίξει ο Κυρ. Μητσοτάκης), μιλάμε πάλι για επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Τι κάνει λοιπόν η κυβέρνηση; Αντλεί από τον κρατικό προϋπολογισμό –φορολόγηση και δάνεια– χρήματα και τα κατευθύνει μέσω επιδοτήσεων στους φίλους της των καρτέλ ενέργειας. Για τους υπόλοιπους αρκεί να έχουν μια σφαιρική και ολιστική προσέγγιση της ζωής. Αλλωστε για τον πρωθυπουργό «στην Ελλάδα υπάρχει ένας μηχανισμός υποστήριξης (οικογένεια, φίλοι) που κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και πιο ευχάριστη». Αρα τα κρατικά χρήματα πάνε στον Κυρ. Μητσοτάκη και στους φίλους του και όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να ζήσουν με όσα παράγουν η οικογένεια και το φιλικό τους περιβάλλον!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter