Η ακρίβεια ζεματάει, η κυβέρνηση κοιτάει

Η ακρίβεια ζεματάει, η κυβέρνηση κοιτάει
Photo credit: Pixabay

Ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Όταν αυτές οι λεπτομέρειες όμως κρύβονται στα «ψιλά γράμματα», τότε το λες και εξαπάτηση. Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μιλάμε για πολιτική εξαπάτηση.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα «ψιλά γράμματα» ως πολιτική εξαπάτησης των πολιτών κρύβονται μέσα σε θηριώδες επικοινωνιακό περιτύλιγμα! Ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα συνιστά το γεγονός ότι αυτή η πολιτική διατρέχει το σύνολο του «επιτελικού κράτους». Από την πρόσφατη ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία μέχρι την καθημερινή ακρίβεια που αδειάζει το καλάθι των νοικοκυριών.

Εμπλεα υπερφίαλης αισιοδοξίας, το στελέχη του οικονομικού επιτελείου μιλούν για ανάπτυξη η οποία φέρνει περισσότερα μέτρα στήριξης έναντι του κύματος ακρίβειας. Κρύβουν όμως ότι για να υπάρξουν μέτρα στήριξης πρέπει να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Αλλωστε για όλα πρέπει να λάβουμε την έγκριση των δανειστών, οι οποίοι εμφανίζονται φειδωλοί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη (ειρήσθω εν παρόδω, προσώρας οι δανειστές μας δεν υιοθετούν την κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021 και εμμένουν στο 4,3%) κάνει λόγο για μέτρα κατά της ακρίβειας που θα φέρει στη Βουλή. Μάλιστα έφερε ήδη ένα: την επιδότηση του φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσε εκφράζεται η πρόθεση για την επιδότηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου.

Τα συστημικά ΜΜΕ, έστω κι αν έχει λοιδορηθεί τα μέγιστα η επιδότηση του ρεύματος, που είναι ασήμαντη, έχουν αρχίσει ήδη να μιλούν για νέα στήριξη. Ομως στην τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη –δήθεν θα στηριχτούν τα 600.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο– δεν διευκρινίζονται το ποσό και τα όρια που θα καλύπτονται ως έκπτωση στους λογαριασμούς.

Τα «ψιλά γράμματα» αφέθηκαν στην υπουργική απόφαση. Τώρα προέχει η επικοινωνία του πρωθυπουργού! Η αλήθεια μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί της επικοινωνίας. Γιατί πέρα από τα 600.000 νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο (και θα καταλάβουν το μέγεθος της κοροϊδίας Μητσοτάκη) υπάρχουν και εκατομμύρια άλλοι ψηφοφόροι που δεν χρειάζεται να μάθουν την πάσα αλήθεια.

Ομως υπάρχουν και άλλα σχεδιαζόμενα μέτρα (σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας), όπως:

• Αύξηση του κονδυλίου για την επιδότηση θέρμανσης. Από τα 220 θα ανέλθει στα 260 ευρώ χωρίς να μεταβληθούν τα εισοδηματικά – περιουσιακά κριτήρια και ο αριθμός των δικαιούχων. Την ίδια ώρα από τις αρχές του έτους το πετρέλαιο έχει αυξηθεί 50%.

• Αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα. Η αύξηση του κονδυλίου από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θεωρείται απλώς… χορήγηση ασπιρίνης στον καρκίνο έμπροσθεν του προβλήματος της χονδρικής τιμής του ρεύματος.

• Εκτακτη εισοδηματική ενίσχυση με τη μορφή μερίσματος για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού (θολό μέτρο που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί).

Ο Οκτώβριος εισήλθε με νέο άλμα 26% στις τιμές χονδρικής του ρεύματος εξαιτίας των φουσκωμένων τιμών του φυσικού αερίου λόγω των γεωοικονομικών παιγνίων Ευρώπης –Ρωσίας – Κίνας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επειδή πίεζαν οι Γερμανοί, μας άφησε εκτεθειμένους κλείνοντας άμεσα τα εργοστάσια λιγνίτη και στηριζόμενη σε εισαγωγές ρεύματος παραγόμενου από φυσικό αέριο.

Τώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις ταρακουνούν την παγκόσμια οικονομία ο κ. Μητσοτάκης φέρνει μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας, που δεν είναι στην πραγματικότητα όμως τέτοια μέτρα λόγω των «ψιλών γραμμάτων» που δεν αναφέρονται. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες. Οι φίλοι του όμως αισχροκερδούν!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter