Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Οι εκπλήξεις, οι επιτυχίες, οι αποτυχίες και τα… καμπανάκια

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων του ΣΥΡΙΖΑ – Οι εκπλήξεις, οι επιτυχίες, οι αποτυχίες και τα… καμπανάκια

«Το κλείσιμο της ψαλίδας αποτελεί την απαρχή για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού, πέρα από την εδραίωση στη δεύτερη θέση» λένε από την Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τονίζουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ «άντεξε παρά τον πόλεμο που δέχθηκε από τα συμφέροντα».

Πέρα από αυτό όμως, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μελετήσει σε ποιες περιοχές το κόμμα κατέγραψε τα υψηλότερα ποσοστά και σε ποιες τα χαμηλότερα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η αποτίμηση των επιδόσεων των υποψήφιων.

Δείτε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την επόμενη μέρα – Συνεδριάζει η Κ.Ε., στο τραπέζι η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου

Τα αστικά κέντρα και η επαρχία

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να βγει πρώτος σε κανέναν νομό της χώρας. Ο χάρτης βάφτηκε μπλε με εξαίρεση τις πρωτιές του ΠΑΣΟΚ σε Ηράκλειο και Λασίθι, και του μειονοτικού κόμματος σε Ξάνθη και Ροδόπη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βγήκε δεύτερο σε 30 περιφέρειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτές περιλαμβάνονται τα μεγάλα αστικά κέντρα (η Α’ και όλη η Β΄ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιά, Ανατολική και Δυτική Αττική, Αχαΐα και Α’ Θεσσαλονίκης μεταξύ άλλων).

Σε 20 περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την 3η θέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρόκειται μόνο για νομούς της περιφέρειας, αν εξαιρέσουμε τη Β’ Θεσσαλονίκης. Κατά κύριο λόγο είχε μπροστά του το ΠΑΣΟΚ, το οποίο φάνηκε ότι κέρδισε στα σημεία τη μάχη της επαρχίας, σε αντίθεση με τις μεγάλες πόλεις.

Σε 10 εκλογικές περιφέρειες της επαρχίας (Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Καβάλα, Κιλκίς, Λέσβος, Πέλλα, Πιερία, Σέρρες και Χαλκιδική) κατέλαβε την 4η θέση. Αυτό αδιαμφισβήτητα αποτελεί καμπανάκι, καθώς σε Δράμα, Κιλκίς, Πέλλα και Χαλκιδική ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγμένους βουλευτές.

Στη Ροδόπη, ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε 5ος, πίσω από το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση.

Μόνο σε δύο περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το 20%. Στην Άρτα (22,6%) και στην Κεφαλονιά (20,59% και εκλογική περιφέρεια του Νικόλα Φαραντούρη). Ποσοστό αρκετά πάνω από το συνολικό αποτέλεσμα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε στην Κέρκυρα, στον Δυτικό τομέα της Β’ Αθηνών, στην Αχαΐα, στη Β΄ Πειραιά και στην Καστοριά.

Αντίθετα, σε Ροδόπη, Ξάνθη και Έβρο δεν κατάφερε να ξεπεράσει ούτε το 10%.

Οι υποψήφιοι

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προβλέψει η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων, εξέλεξε 4 ευρωβουλευτές. Και εκεί δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Οι Κώστας Αρβανίτης (1ος) και Έλενα Κουντουρά (4η) επιβραβεύθηκαν από τους ψηφοφόρους του κόμματος για το έργο τους την περασμένη πενταετία.

Έκπληξη δεν αποτελεί ούτε η εκλογή του Νικόλα Φαραντούρη, ο οποίος κυριολεκτικά όργωσε την Ελλάδα, δεν άφησε εκδήλωση για εκδήλωση, ενώ αξιολογήθηκε θετικά και η παρουσία του στα ΜΜΕ, καθώς ήταν εμφανές σε όλους πως ήταν άριστος γνώστης των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Την τρίτη θέση κατέλαβε ο πρώην μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, κάτι το οποίο επίσης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκπληξη, καθώς είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στη βάση του κόμματος. Υπενθυμίζεται πως ήταν και η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας…

Από την άλλη, η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία δεν απέφυγε τα επικοινωνιακά φάουλ στο photo finish, δεν κατάφερε ούτε στο ελάχιστο να απειλήσει την Έλενα Κουντουρά (είχαν σχεδόν 10 χιλιάδες ψήφους διαφορά), αν και κάποιες δημοσκοπήσεις είχαν δεδομένη την εκλογή της.

Ιδιαίτερα καλά τα πήγαν οι Μάριος Αθανασίου, Δώρα Αυγέρη και Γιώργος Τσίπρας, ενώ εντύπωση έκανε η 8η θέση του Βασίλη Κασσελάκη, ο οποίος φαίνεται ότι …εξαργύρωσε πολιτικά το επίθετό του.

Την τελευταία θέση πήρε ο πρώην βουλευτής Γρηγόρης Στογιαννίδης, ο οποίος όμως προέρχεται από την πολύ δύσκολη περιφέρεια Ξάνθης, όπου κέρδισε ξεκάθαρα το μειονοτικό κόμμα. Χαμηλές πτήσεις κατέγραψαν οι πρώην βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μάριος Κάτσης, Ολυμπία Τελιγιορίδου και Παναγιώτα Δριτσέλη…

Οι επιλογές του προέδρου

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε τους 5 από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές. Από αυτούς, την καλύτερη θέση (13η) πήρε η δικηγόρος Λυδία Βενέρη, η οποία έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση στον κομματικό πυρήνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις της και την παρουσία της στα ΜΜΕ.

Στη 18η θέση βρέθηκε η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου Μέλπω Λεκατσά, για την οποία άπαντες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν να πουν μόνο καλά λόγια.

Στην 25η θέση βρέθηκε η πανεπιστημιακός στη Γαλλία, Δέσποινα Σίνου. Την 32η θέση κατέλαβε η Μηχανικός Mηχανολογικού Σχεδιασμού, Βιολέτα Κόρδατζη, ενώ 39ος κατετάγη ο ερευνητής – Βιολόγος εκ Λονδίνου Βασίλης Παπαλαζάρου.

Διαβάστε επίσης:

Ηλεία: Δίωξη για ανθρωποκτονία και ακόμα τέσσερα αδικήματα στον 37χρονο για τη δολοφονία της 11χρονης

Δίκη ΚΕΕΛΠΝΟ: «Καταπέλτης» ο εισαγγελέας – Ένοχη η παρέα Άδωνη, Πουλή για τις παράνομες προσλήψεις

Κώστας Κωστόπουλος: Ομόφωνα αθώος ο σκηνοθέτης για την κατηγορία του βιασμού

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter