Η αλγερινή επανάσταση στο HotDoc History που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Η αλγερινή επανάσταση στο HotDoc History που κυκλοφορεί την Κυριακή με το Documento

Με μια εμβληματική αντιαποικιακή / αντιιμπεριαλιστική επανάσταση καταπιάνεται το Hot.Doc History που θα είναι ένθετο στο Documento της Κυριακής 29ης Σεπτεμβρίου.

Η επανάσταση της Αλγερίας εμπεριέχει όλα τα στοιχεία μιας τεράστιας πολιτικής, στρατιωτικής ίντριγκας. Τις σφαγές Αράβων που ξεκίνησαν οι Γάλλοι στο Σετίφ το 1945 και την «απάντηση» με σφαγή Ευρωπαίων στο Φιλίπβιλ το 1955. Και την ατέλειωτη αλυσίδα αντεκδικήσεων που ακολούθησε. Τα απάνθρωπα βασανιστήρια που εφάρμοσαν οι αλεξιπτωτιστές εις βάρος των εξεγερμένων.

Το τεύχος παρακολουθεί της συγκρότηση του Απελευθερωτικού Μετώπου Αλγερίας (FLN) από τα πρώτα βήματα το 1954 και καταγράφει την κακή «μοίρα» των ιδρυτών του που σχεδόν όλοι σκοτώθηκαν είτε από τον εχθρό είτε από συντροφικά πυρά. Υπενθυμίζει την τιμητική εξαίρεση του Γαλλικού ΚΚ που εξ αρχής τάχθηκε υπέρ των Αλγερινών και πλήρωσε με τη ζωή στελεχών του.

Φωτίζει τη σκοτεινή ιστορία των «Μαυροπόδαρων» αποίκων που συντάχθηκαν με ό,τι πιο αντιδραστικό υπήρχε στον γαλλικό πολιτικό στίβο. Και πυροδότησαν το πραξικόπημα των ακροδεξιών στρατηγών του OAS κατά της 4ης Γαλλικής Δημοκρατίας και την απόπειρα δολοφονίας του Ντε Γκολ. Χρειάστηκε ο ρεαλισμός και η τόλμη του παλιού στρατηγού και προέδρου της Δημοκρατίας για να δοθεί ανεξαρτησία στην Αλγερία το 1962 με τη Συμφωνία του Εβιάν.

Η έκδοση αποτυπώνει την εκδικητική μανία που δοκίμασαν από ομοεθνείς τους οι «χαρκί», οι ένοπλοι Αλγερινοί που είχαν συνεργαστεί με τους αποικιοκράτες. Παρακολουθεί, τέλος, τον κινηματογραφικό φακό του Ποντεκόρβο στα σοκάκια της Κάσμπα όπου γύρισε την ανεπανάληπτη «Μάχη του Αλγερίου».

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

03/07/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter