Η αλήθεια είναι νεκρή

Η αλήθεια είναι νεκρή

Μετά από σχεδόν δέκα μέρες οι ΗΠΑ είναι αναγκασμένες να ανασκευάσουν το προεδρικό «όλα καλά» και αποκαλύπτουν την ύπαρξη αρκετών τραυματιών από την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους την 8η Ιανουαρίου στο Ιράκ. Ωστόσο, το πραγματικό θύμα της επίθεσης δεν είναι οι αμερικανικές βάσεις αλλά η αλήθεια.

Εν πρώτοις, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως δεν υπήρξαν θύματα (σ.σ. casualties) από την ιρανική πυραυλική επίθεση «Επιχείρηση Μάρτυρας Σολεϊμανί», για την οποία φέρονται να είχαν ενημερωθεί. Με τον όρο «casualties» ο αμερικανικός στρατός αναφέρεται τόσο σε νεκρούς όσο και σε τραυματίες. Από την άλλη πλευρά, το αντίπαλον δέος – Τεχεράνη, από τις πρώτες κιόλας στιγμές, έσπευσε να προεξοφλήσει, για εσωτερική… κατανάλωση, την ύπαρξη 80 νεκρών Αμερικανών. Σε αυτό το «μεγάλο παζάρι» πραγματικών και ψευδών γεγονότων, αποδεικνύεται πως η αλήθεια δεν είναι… κάπου στη μέση. Είναι απλά νεκρή.

Μάλιστα, ο κυνικός Τραμπ είχε σπεύσει να πει, το αμίμητο, σαν να έπαιζε κάποιο επιτραπέζιο παιχνίδι τύπου «stratego» σε ταμπλό και όχι μετά από επίθεση με βαλλιστικά βλήματα, πως «όλα είναι καλά». «Έβρεχε» βαλλιστικούς και ο 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαβεβαίωνε πως… όλα βαίνουν καλώς. Όμως, σχεδόν δέκα ημέρες αργότερα… ανακαλύφθηκαν τραυματίες, η κατάσταση των οποίων, μάλιστα, χρήζει μετακίνησης, μεταξύ άλλων, στην Ευρώπη. Ίσως για τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ έντεκα άνθρωποι με συμπτώματα εγκεφαλικών βλαβών είναι γεγονός αμελητέο.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι οκτώ από τους έντεκα τραυματίες μεταφέρθηκαν, από την αεροπορική βάση Αλ Άσαντ στο Ιράκ, στο περιφερειακό ιατρικό κέντρο του Λάντστουλ στη Γερμανία. Μεταφέρθηκαν δηλαδή από το Ιράκ στην Ευρώπη, κάτι που δείχνει πως ο τραυματισμός τους πιθανότατα δεν είναι επιπόλαιος. Οι άλλοι τρεις οδηγήθηκαν στο στρατόπεδο Αριφιάν του Κουβέιτ για παρακολούθηση.

Μιλώντας στο CNN, Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά τους: «επειδή αυτά τα κέντρα έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να εντοπίζουν εγκεφαλικές βλάβες». Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι «όλα καλά».

Πάμε και λίγο στην ουσία της αμερικανικής… ρελάνς. Άλλαξε κάτι μέσα σε αυτές τις ημέρες; Η απάντηση που δίνει αξιωματούχος, μέσω του Defence One, είναι η εξής: «Περίπου μια εβδομάδα μετά την επίθεση, ορισμένα μέλη της υπηρεσίας εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα διάσεισης» (σ.σ. were still experiencing some symptoms of concussion). Διαβάστε ξανά: «Εξακολουθούσαν να παρουσιάζουν».

Η ύπαρξη τραυματιών αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση παρόλο που περίμεναν αντίποινα ενώ η Τεχεράνη φέρεται να είχε ενημερώσει τη Βαγδάτη για τις προθέσεις της. Κάτι που γεννά νέο γύρο ερωτημάτων.

Το σημαντικότερο είναι εάν οι Αμερικανοί γνώριζαν για τους τραυματίες και συνειδητά επέλεξαν να το κρατήσουν μυστικό. Συνεπώς, σε πρώτο βαθμό είτε έκαναν λάθος εκτίμηση της κατάστασης είτε δεν ειπώθηκε πλήρως η αλήθεια. Δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι λιγότερο επιβαρυντικό…

Και κάπως έτσι, σε αυτή την περίεργη κατάσταση που σύρεται ολόκληρος ο πλανήτης, το ψέμα ασελγεί κατ’ εξακολούθηση στην αλήθεια. Η αλήθεια είναι νεκρή, προ πολλού. Απλά τώρα της κάνουν τα… σαράντα.

Πηγές: Defence One, CNN

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter