Η αλήθεια για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Η αλήθεια για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Με ψίχουλα δεν στηρίζεται η πραγματική οικονομία και με ψεύδη δεν αλλάζει η εικόνα της αγοράς

Ενας πρωθυπουργός που έχει καβαλήσει το συννεφάκι και θεωρεί ότι όλα πηγαίνουν καλά στο «βασίλειό» του ή ένα πρωθυπουργός ο οποίος ψευδολογεί ασύστολα χρησιμοποιώντας ανερυθρίαστα τα θύματά του προκειμένου να πείσει το ακροατήριό του για το «όλα βαίνουν καλώς»; Οποια θέση και αν υιοθετήσει κάποιος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατατείνει στο ίδιο συμπέρασμα. Πρόκειται για τον εχθρό της πραγματικής οικονομίας που οδηγεί το καράβι στα βράχια.

«Λέτε ότι δεν ζούμε εμείς στην πραγματική οικονομία. Για βγείτε λίγο έξω να ρωτήσετε ταξιτζήδες, αγρότες, ιδιοκτήτες καφετεριών, εστιάτορες, αν είναι ικανοποιημένοι ή όχι από την επιστρεπτέα προκαταβολή. Τι είναι αυτοί; Μεγάλες επιχειρήσεις είναι; Το μεγάλο κεφάλαιο ή η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλη από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;» αναρωτήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού.

Εμείς δεν ξέρουμε πώς τον… στολίζει ο καθένας, αλλά αυτό που μπορούμε να εισφέρουμε είναι τα στοιχεία της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Να διευκρινίσουμε πρώτα ότι ο όρος επιστρεπτέα σημαίνει ότι το κράτος έδωσε κάποια χρήματα που έπρεπε να επιστραφούν! Αρα δεν είναι επιχορήγηση αλλά δάνειο… Αρα πάλι μιλάμε για αναστολές και όχι για πραγματική στήριξη.

Ομως ακόμη και έτσι, κάποιοι μπορούν να θεωρήσουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει την πραγματική οικονομία…

Η αμείλικτη γλώσσα των αριθμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το υπουργείο Οικονομικών, στην Ελλάδα υπάρχουν 830.000 επαγγελματικά ΑΦΜ (κάποια εξ αυτών είναι διπλά, δηλαδή κάποιοι επαγγελματίες έχουν εταιρεία αλλά και ατομική επιχείρηση ταυτόχρονα), άρα το πραγματικό επιχειρείν στην Ελλάδα υπολογίζεται σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες.

Από την άλλη, έχουμε τέσσερις κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής εντός του 2020… Στους τρεις πρώτους κύκλους ήταν τέτοια τα φίλτρα που είχαν εισαχθεί για την ένταξη των επιχειρηματιών ώστε κατάφεραν να εισπράξουν τα δάνεια της επιστρεπτέας (μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί αν θα χαριστεί το 50% του εισπραχθέντος ποσού) μόλις 145.000 επιχειρήσεις! Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός που επαίρεται ότι τον ευγνωμονούν ταξιτζήδες, αγρότες, ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιάτορες χρηματοδότησε με δάνειο και όχι επιχορήγηση περίπου 1 στις 7 επιχειρήσεις. Ποσοστιαία βρήκε στήριξη από τον Κυρ. Μητσοτάκη μόλις το 17,4% των επιχειρήσεων της πραγματικής οικονομίας!

Μοιράζει μικροποσά στον 4ο κύκλο

Ας έρθουμε τώρα στον τέταρτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Το αληθές είναι ότι μοιράστηκαν χρήματα σε 444.170 ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Είναι ο μόνος κύκλος μέχρι τώρα για τον οποίο έχει αποφασιστεί ότι το 50% των χορηγούμενων ποσών αποτελεί κυβερνητική στήριξη και όχι δάνειο που πρέπει να επιστραφεί. Αρα και πάλι με τα φίλτρα που έχει εισαγάγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη μόλις το 53,5% των επαγγελματικών ΑΦΜ δανειοδοτήθηκε κατά το ήμισυ και επιχορηγήθηκε για το 50%!

Το περισσότερο από το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών έλαβε ένα πόσο από 1.000-2.000 ευρώ (πρέπει μάλιστα να επιστρέψει το 50% αφού συνιστά δάνειο). Ηταν η δεύτερη ενίσχυση (η πρώτη ήταν κατά το εαρινό lockdown τα 800 ευρώ για 45 ημέρες ενώ οι επιστήμονες τότε έλαβαν 600 ευρώ για 45 ημέρες). Προφανώς πρόκειται για ψίχουλα που δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση και ως εκ τούτου καθίσταται αδύνατο να μακαρίζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι τον Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά αντιθέτως μάλλον του ρίχνουν το ανάθεμα!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter