Η αληθινή ιστορία του «Αμερικανού Σίντλερ» από την Τζούλι Όριντζερ

Η αληθινή ιστορία του «Αμερικανού Σίντλερ» από την Τζούλι Όριντζερ

Το βιβλίο «Φάκελος απόδρασης» της Τζούλι Όριντζερ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση της Θεοδώρας Δαρβίρη.

1941: Οι στρατιές του Χίτλερ κατακτούν την Ευρώπη και η Μασσαλία έχει γίνει το τελευταίο καταφύγιο όσων προσπαθούν απεγνωσμένα να σωθούν. Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Βάριαν Φράι εγκαταλείπει τη δουλειά και τη γυναίκα του στη Νέα Υόρκη και φτάνει εκεί με μια φαινομενικά ακατόρθωτη αποστολή: να φυγαδεύσει Εβραίους, κυρίως, καλλιτέχνες και συγγραφείς. Ανάμεσα τους οι ο Αντρέ Μπρετόν, ο Μαρκ Σαγκάλ, η Χάνα Άρεντ, ο Μαξ Ερνστ, ο Χανς Βέρφελ και η γυναίκα του Άλμα Μάλερ, ο Χάινριχ Μαν, ο Μαρσέλ Ντισάν, ο Αντρέ Ζιντ.

Ο Φράι επί έναν χρόνο, με κίνδυνο της ζωής του, εκδίδει πλαστά έγγραφα και δημιουργεί ένα κρυφό δίκτυο διάσωσης, παρακάμπτοντας τα εμπόδια των γαλλικών αρχών αλλά και του προξενείου της χώρας του, μη διστάζοντας να εμπλακεί ακόμα και με τον υπόκοσμο. Παράλληλα αναζωπυρώνεται η ερωτική σχέση του με έναν παλιό του συμφοιτητή.  Στην πορεία θα κληθεί να διαλέξει ανάμεσα στην ηθική αποστολή και την προσωπική του ευτυχία.

Η Τζούλι Όριντζερ γεννήθηκε στο Μαϊάμι το 1973 και διδάσκει στα πανεπιστήμια Κορνέλ και Στανφορντ. Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα που έγιναν bestseller και έχουν μεταφραστεί σε 11 γλώσσες. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Plimpton του Paris Review, Pushcart, Cohen κά.

Έγραψαν:

Η Όριντζερ πηγαίνει εκεί όπου δεν φτάνει ένας συνηθισμένος βιογράφος και εκεί όπου οφείλει να πηγαίνει κάθε καλός μυθιστοριογράφος: στα άδυτα της ψυχής του Φράι […]Ο Φάκελος Απόδρασης είναι, σε έναν βαθμό, και διδακτικός. Αποκαλύπτει την έντονη απροθυμία της Αμερικής, στο απόγειο της δύναμης της, να δεχτεί Εβραίους πρόσφυγες.

The New York Times

Η Όριντζερ περιγράφει όμορφα δύο κόσμους, αυτόν στον οποίο κυριαρχεί η αγωνία για τη διάσωση προσφύγων και τον πιο εκλεπτυσμένο, αλλά επίσης πολύπλοκο, κόσμο των καλλιτεχνικών κύκλων, με τους Πέγκι Γκούγκενχαϊμ, Μαξ Ερνστ και Βικτόρ Σερζ στο καστ των πρωταγωνιστών. Ο τρόπος με τον οποίο εξυφαίνει το μυστήριο, και στον οποίο οφείλεται μια ωραία ανατροπή της πλοκής, είναι και αυτός απόδειξη ότι πρόκειται για κάποια που ξέρει πολύ καλά να αφηγείται.

Kirkus

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter