Η ανάπτυξη της χώρας φάρμακο στα «δύσκολα» μέτρα – Τα πρώτα σχέδια για την επόμενη μέρα – Το ταξίδι του Τσίπρα στην Κίνα

Η ανάπτυξη της χώρας φάρμακο στα «δύσκολα» μέτρα – Τα πρώτα σχέδια για την επόμενη μέρα  – Το ταξίδι του Τσίπρα στην Κίνα

Να αξιοποιήσει το θετικό momentum από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου, ελληνικού προγράμματος επιδιώκει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με πρωταρχικό στόχο μια αναπτυξιακή έκρηξη μέχρι το καλοκαίρι του 2018, που αφενός θα μειώσει την ανεργία, αφετέρου θα «κλειδώσει» τους στόχους του προγράμματος, τα επόμενα χρόνια.

Επιπροσθέτως, όπως παραδέχεται κορυφαίος υπουργός, «η αναπτυξιακή έκρηξη της χώρας είναι το κατάλληλο φάρμακο για τα δύσκολα μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε για το 2019 και το 2020».

Για τον σκοπό αυτό, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12:00 με τους Περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου, με βασικό αντικείμενο την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Επόμενος στόχος είναι η διοργάνωση 13 περιφερειακών συνεδρίων, με αποκλειστικό θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση, με βάση τις ανάγκες και τα πλεονεκτήματα κάθε συγκεκριμένης περιοχής και η διοργάνωση ενός μεγάλου συνεδρίου, στο τέλος του 2017, με αντικείμενο το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Αύριο Πέμπτη, συνεδριάζει εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο (είχε συνεδριάσει τη Μ. Πέμπτη), με θέμα τη συμφωνία με τους δανειστές, αλλά και την επόμενη ημέρα της χώρας.

Η υπουργοί έχουν ήδη παραδώσει στον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, τις σχετικές σημειώσεις και πρώτες προτεραιότητες είναι η Μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (το νομοσχέδιο είναι έτοιμο – αναμένεται η κατάθεση του, το επόμενο διάστημα – και περιλαμβάνει το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς και αλλαγές στα ΤΕΙ), η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ο Νέος χάρτης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μέρος του αναπτυξιακού σχεδίου το ταξίδι στην Κίνα

Βασικός κρίκος των αναπτυξιακών σχεδίων της Κυβέρνησης είναι η Κίνα. Στις διμερείς συνομιλίες που θα έχει ο κ. Τσίπρας στην Κίνα, το διήμερο 12-13 Μαΐου, πριν την Διάσκεψη «One Belt – One Road», στις 14 και 15 του μήνα, θα συζητηθούν εκτενώς οι περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών.

Όλα τα παραπάνω φυσικά τελούν εν αναμονή των αποφάσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τη δεκαετία 2019 – 2029 και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η συνολική συμφωνία στο τέλος Μαΐου και η απόφαση της ΕΚΤ για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα «πατήσει το κουμπί της ανάπτυξης», λέει κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter