Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα για το κλείσιμο των θεάτρων

«Ο κόσμος του πολιτισμού βρίσκεται από την αρχή του έτους σε μια ασφυκτική κρίση. Η πανδημία αποδεικνύεται ότι ήρθε ως άλλοθι για μια κυβέρνηση που θέλει να φιμώσει ό,τι δεν ελέγχει» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον πολιτισμό.

Τελευταία ημέρα χθες της λειτουργίας των θεάτρων, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει λουκέτο σε θέατρα, κινηματογραφικές αίθουσες, μουσεία, χώρους τέχνης (αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά πόσο εχθρεύεται τους ανθρώπους του πολιτισμού), και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πήγε να παρακολουθήσει την παράσταση «This is not Romeo & Juliet» σε σκηνοθεσία Αργύρη Πανταζάρα στο Θέατρο Πορεία. Μετά το κλείσιμο της αυλαίας (η οποία θα παραμείνει κλειστή για τουλάχιστον έναν μήνα) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομίλησε με τους συντελεστές, οι οποίοι του εξέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος τους, προβλήματα που αναμένεται να οξυνθούν με το μερικό lockdown.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε ποστ στη σελίδα του στο Facebook όπου αναφέρεται στην απόφαση για φίμωση του πολιτισμού που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλοντας στους καλλιτέχνες υποχρεωτική αεργία η οποία ενδεχομένως οδηγήσει σε χρόνια ανεργία. «Αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Η μοναδική απαίτηση που έχει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ από τους καλλιτέχνες και όχι μόνο είναι αυτή: μη μιλάτε, μην αντιδράτε, μη διεκδικείτε» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά το ποστ

Απόψε στο Θέατρο Πορεία, για την παράσταση This is not Romeo & Juliet σε σκηνοθεσία Αργύρη Πανταζάρα, στην τελευταία βραδιά πριν το κλείσιμο των θεάτρων και όλων των χώρων πολιτισμού για τον επόμενο μήνα.

Η παράσταση ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Μια ελεγεία στον έρωτα, σε μια σύγχρονη και πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή του Σαιξπηρικού κειμένου και με εξαιρετικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστών που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Είχανε σήμερα άλλωστε άξαφνα αυλαία, λίγες μέρες μετά τη πρεμιέρα τους.

Σε μια περίοδο που τα συναισθήματα όλων έχουν στεγνώσει, η παράσταση ήταν μια όαση συναισθημάτων για τους λιγοστούς θεατές.

Μια όαση που κι αυτή θα στερέψει.

Μιλώντας με τους συντελεστές, θυμήθηκα ένα σύνθημα από μία πρόσφατη συγκέντρωση καλλιτεχνών: «Ζητούνται ηθοποιοί να κάνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα».

Αυτή ακριβώς είναι η πραγματικότητα. Η μοναδική απαίτηση που έχει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ από τους καλλιτέχνες και όχι μόνο είναι αυτή: μη μιλάτε, μην αντιδράτε, μη διεκδικείτε.

Ο κόσμος του πολιτισμού βρίσκεται από την αρχή του έτους σε μια ασφυκτική κρίση.

Η πανδημία αποδεικνύεται ότι ήρθε ως άλλοθι για μια κυβέρνηση που θέλει να φιμώσει ό,τι δεν ελέγχει. Μια κυβέρνηση που έστελνε την αστυνομία στα σινεμά για να συλλάβει νεαρούς και υπουργοί που ειρωνεύονταν και συκοφαντούσαν κορυφαίους δημιουργούς και καλλιτέχνες όταν τολμούσαν να μιλήσουν για τα προβλήματα του κλάδου τους.

Μια κυβέρνηση που θέλει να ξεμπερδεύει με τον μαζικό, λαϊκό πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να στηρίξει τα σινεμά, τα θέατρα, τους συναυλιακούς χώρους, τους ηθοποιούς, τους τραγουδιστές, τους τεχνικούς, τους ηχολήπτες.

Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε το παν ώστε να ακούγονται σε κεντρικό επίπεδο οι διεκδικήσεις και τα προβλήματα των ανθρώπων του πολιτισμού, γιατί το νιώθουμε πρώτα και κύρια ως ηθικό μας χρέος.

Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε αυτή τη χώρα το πρόβλημα δεν είναι οι κατ’ επάγγελμα υποκρινόμενοι, αλλά οι καθ’ έξιν υποκριτές που μάλιστα αυτοανακηρύσσονται σωτήρες.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/posts/10158968919023054

Μυστικά & Documento

09/05/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader