Η ανεργία «τσιμπάει», η ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει τα μαγειρέματα

Η ανεργία «τσιμπάει», η ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει τα μαγειρέματα

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εκκινεί τα πανηγύρια για τη ρήτρα διαφυγής που αφορά τις αμυντικές δαπάνες και συνεχίζει να επαίρεται για το φορομπηχτικό φούσκωμα του ΑΕΠ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) κοροϊδεύει κατάμουτρα με τα ποσοστά στατιστικής ανεργίας. Oυσιαστικά και τον Μάρτιο μαγείρεψε τα στοιχεία εμφανίζοντας 424.575 ανέργους, όταν τον περασμένο Μάρτιο, σύμφωνα με τη ΔΥΠΑ, κάρτα ανεργίας κατείχαν 926.041 άνθρωποι. Έτσι, εμφανίζει το ποσοστό ανεργίας για τον τρίτο μήνα του 2025 στο 9%, όταν με βάση τα στοιχεία της ΔΥΠΑ το ποσοστό ανεργίας για τον ίδιο μήνα ανέρχεται στο 20,2%. 

Πρακτικές από το παρελθόν

Ομως αυτά τα μαγειρέματα, που θυμίζουν τις μαύρες μέρες των «Greek statistics» στα οποία επιδίδονταν μετά μανίας οι κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή (ας μην ξεχνάμε ότι η μισή κυβέρνηση Μητσοτάκη απαρτίζεται από πρώην στελέχη του «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ και η υπόλοιπη από στελέχη της ΝΔ), φέρνουν και αλλοπρόσαλλα και δυσεξήγητα παράδοξα. 

Οπως καλώς γνωρίζουμε, η απασχόληση στην Ελλάδα το καλοκαίρι μεγεθύνεται λόγω της τουριστικής περιόδου. Εδώ λοιπόν έχουμε το πρώτο παράδοξο. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2025 σημείωσαν αύξηση κατά 4,8%. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 1,6 εκατομμύριο αφίξεις, εμφανίζοντας αύξηση κατά 77.000 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, η ΕΛΣΤΑΤ εμφανίζει αύξηση του ποσοστού ανεργίας τον Μάρτιο του 2025 (9%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2025 (8,6%). Με τον ίδιο τρόπο μειώθηκαν οι απασχολούμενοι κατά 29.586 και αυξήθηκαν οι άνεργοι κατά 20.940. Πώς λοιπόν αυξάνονται οι τουρίστες αλλά μειώνονται οι απασχολούμενοι; 

Πρώτη φορά εξηγήσεις

Μάλιστα, για να δικαιολογήσει τα στατιστικά παράδοξα τα οποία προκύπτουν ως υποπροϊόντα του μαγειρέματος που συνειδητά κάνει η ΕΛΣΤΑΤ ήδη από το 2020 «παρκάροντας» ανέργους στον μη ενεργό πληθυσμό (για πρώτη φορά, είναι αλήθεια), προσπαθεί να εξηγήσει πού οφείλεται αυτή η μείωση των απασχολουμένων τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, που επέφερε αύξηση τόσο του αριθμού των ανέργων όσο και του ποσοστού ανεργίας. 

Σύμφωνα λοιπόν με την επίσημη τοποθέτηση της ΕΛΣΤΑΤ, «η παρατηρούμενη αύξηση του αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας οφείλεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που ήταν εκτός του εργατικού δυναμικού κατά το προηγούμενο τρίμηνο και τα οποία τον Μάρτιο κατατάσσονται ως άνεργοι». 

Αν λοιπόν πιστέψουμε τους «μάγειρες» των στατιστικών στοιχείων, κάποιοι ξαφνικά θυμήθηκαν ότι δεν θέλουν άλλο να είναι χωρίς δουλειά και κατατάχθηκαν σε αυτούς που θέλουν εργασία – και αφού δεν έχουν είναι άνεργοι. Εδώ προκύπτει το δεύτερο στατιστικό παράδοξο. Για να μη χαλάσει το κυβερνητικό αφήγημα περί μείωσης της ανεργίας, τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 44.889 όσοι δεν εργάζονται και δεν αναζητούν εργασία (μη ενεργός πληθυσμός). Καθίσταται προφανές ότι για να φτιάξουν το αφήγημα του πόσο καλά πηγαίνει η ελληνική οικονομία, η οποία παράγει θέσεις απασχόλησης, μαγειρεύουν τα στοιχεία πολύ χοντροκομμένα και γι’ αυτό εμφανίζονται αυτά τα στατιστικά παράδοξα. Είναι άλλο ένα στημένο πανηγυράκι που θα φέρει «σκοτεινές μέρες» για την κοινωνία μέσω της νέας πτώχευσης που πλησιάζει με βήμα ταχύ.

Νέα «ψίχουλα» 

Την περασμένη Τετάρτη 30 Απριλίου η Ελλάδα υπέβαλε –ως είχε υποχρέωση– στην Κομισιόν την έκθεση προόδου μέσω της οποίας καθορίστηκαν τα ανώτατα όρια πρωτογενών δαπανών για το 2025 στο 3,6% του ΑΕΠ. Την ίδια ημέρα υπέβαλε και αίτημα για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής των αμυντικών δαπανών, διεκδικώντας την εξαίρεσή τους από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Ο Κυρ. Μητσοτάκης προσδοκά να παίξει με τα πλεονάσματα ώστε να δώσει νέα «ψίχουλα» στην κοινωνία που αφαιμάσσει φορολογικά για να έχει πλεονάσματα, μήπως και διεκδικήσει τρίτη τετραετία κοιμίζοντας τους ψηφοφόρους. Από την άλλη, με τη ρήτρα διαφυγής των αμυντικών δαπανών θα λάβει δάνεια που δεν θα υπολογίζονται μεν δημοσιονομικά, αλλά θα φορτωθούν στις επόμενες γενεές…

 

Ετικέτες

Documento Newsletter