Η αντι-τρομοκρατία γίνεται μάθημα στα σχολεία της Νορβηγίας

Η αντι-τρομοκρατία γίνεται μάθημα στα σχολεία της Νορβηγίας

«Οι μαθητές θα πρέπει να θέτουν τα ερωτήματα που τους απασχολούν και οι δάσκαλοι να έχουν τη δυνατότητα να δίνουν συγκεκριμένη απάντηση σε κάθε μαθητή ξεχωριστά» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και Ενσωμάτωσης της Νορβηγίας, Γιάν Τούρε Σάνερ, ανακοινώνοντας ότι «τα γεγονότα της 22ας Ιουνίου 2011, θα γίνουν στοιχείο διδασκαλίας στα σχολεία»

Η κυβέρνηση συνασπισμού κεντροδεξιάς και ακροδεξιάς της Νορβηγίας αποφάσισε να παραχθεί επιμορφωτικό υλικό και να καθιερωθούν μαθητικές επισκέψεις στους τόπους όπου πριν από οκτώ χρόνια, σαν σήμερα, ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν οργανωθεί και εφαρμοστεί από ένα μόνο άτομο, σκοτώνοντας 77 άτομα στην πλειοψηφία τους νέους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην εφημερίδα “VG” η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Όσλο, Τρίνε Άνκερ, έχει διαπιστωθεί ότι οι μαθητές έχουν γνώση αυτού καθ’ αυτού του γεγονότος αλλά δεν μπορούν να το συνδέσουν με το ιδεολογικό και το πολιτικό του υπόβαθρο. «Είναι αρκετοί οι δάσκαλοι που μας έχουν αναφέρει ότι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις ερωτήσεις των μαθητών και να παρουσιάσουν το θέμα στην πλήρη διάσταση του» δήλωσε στην VG.

Σήμερα συμπληρώνονται οκτώ χρόνια από την διπλή επίθεση που έκανε ο φανατικός ακροδεξιός Μπρέιβικ με κίνητρο, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε, την ευρύτερη δημοσιοποίηση του ιδεολογικού μανιφέστου του.

Αρχικά τοποθέτησε βομβιστικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο έξω από κυβερνητικά κτίρια στο κέντρο του Όσλο, πρωτεύουσας της Νορβηγίας, ως κίνηση αντιπερισπασμού. Ήθελε να συγκεντρώσει εκεί το ενδιαφέρον των αρχών και τις δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να πετύχει τον δεύτερο και ουσιαστικό στόχο του. Από αυτή την έκρηξη σκοτώθηκαν οκτώ άτομα.

Στη συνέχεια, ντυμένος αστυνόμος και με πλήρη εξοπλισμό, πήγε στην κατασκήνωση που διοργανώνει κάθε χρόνο, η νεολαία του Εργατικού (Σοσιαλδημοκρατικού) Κόμματος της Νορβηγίας στο νησί Ουτόγια. Κάλεσε κοντά του τους νέους για να τους ενημερώσει για τα όσα είχαν συμβεί στο κέντρο του Όσλο και όταν αυτοί συγκεντρώθηκαν άρχισε να πυροβολεί με αποτέλεσμα να σκοτώσει 69 άτομα.

«Ήθελα να εξολοθρεύσω τη νέα γενιά ώστε οι Σοσιαλδημοκράτες να μην έχουν στο μέλλον στελέχη» είπε μετά τη σύλληψη του.

Αργότερα, η αστυνομία διαπίστωσε ότι είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο το μανιφέστο του. Πρόκειται για συλλογή κειμένων με τίτλο «2083: Ευρωπαϊκή Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας». Σε αυτό περιγράφει την ακροδεξιά εξτρεμιστική ιδεολογία του η οποία βασίζεται στην ισλαμοφοβία, την υποστήριξη στον «ακροδεξιό Σιωνισμό» και την αντίθεση του στον φεμινισμό.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ καταδικάστηκε το 2012, για μαζικές δολοφονίες και τρομοκρατία, με τη μεγαλύτερη ποινή που έχει επιβληθεί ποτέ από δικαστήριο της Νορβηγίας: 21 χρόνια κάθειρξη με την επισήμανση να μην μπορεί να βγει από τη φυλακή πριν συμπληρώσει 10 χρόνια κράτησης.

Το 2017 ο Μπρέλβικ άλλαξε το όνομα του και σήμερα ονομάζεται Φιότολφ Χάνσεν.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter