Η αντίδραση ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Η αντίδραση ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Στη βάση της παραδοχής των σημείων στα οποία κατέληξε η Διακομματική Επιτροπή κρίνει ότι διαμορφώθηκε το σχέδιο νόμου για την ψήφο των αποδήμων ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος παράλληλα εκφράζει ενστάσεις και την ανησυχία του, μεταξύ άλλων, για τον κίνδυνο να τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Προαναγγέλλει ότι το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει στο Κοινοβούλιο την προσπάθεια για την βελτίωση της κυβερνητικής πρότασης.

Ο κ. Σκανδαλίδης σημειώνει ότι διασφαλίζεται η άσκηση πλήρους δικαιώματος και η ισοτιμία της ψήφου που εξ αρχής ετέθη ως βάση και από το ΚΙΝΑΛ, όμως τονίζει πως «οι φόβοι και οι ενστάσεις που διατυπώσαμε δυστυχώς επιβεβαιώνονται».

Το Κίνημα Αλλαγής ασκεί κριτική στο σχέδιο νόμου επισημαίνοντας τα εξής σημεία:

-η εκπροσώπηση των ομογενών στο Εθνικό Κοινοβούλιο επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των κομμάτων και δεν επιβάλλεται.

-Δεν διευκολύνονται με τη μη θέσπιση της επιστολικής ψήφου όλοι οι Έλληνες σε όποια απόσταση κι αν βρίσκονται, περιορίζοντας έτσι την άσκηση του δικαιώματος τους και κλείνοντας το δρόμο στις σύγχρονες εξελίξεις.

-Δεν επιτρέπεται με τις γραφειοκρατικές και εν πολλοίς ανεφάρμοστες προϋποθέσεις σε τεράστιο τμήμα του εκλογικού σώματος των Ελλήνων εκτός επικράτειας ούτε καν να συμμετάσχει στις εκλογές.

-Δεν διασφαλίζεται με τις διατάξεις που υλοποιούν αυτές τις προϋποθέσεις σε εφαρμογή της προτεινόμενης αναθεώρησης του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος η μη αμφισβήτηση της συνταγματικής νομιμότητας, που στο μέλλον μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter