Η αντιφασιστική έκφραση δεν φιμώνεται – Στήριξη Ελευθερίας Κουμάντου απέναντι στην επίθεση Μπογδάνου

Η αντιφασιστική έκφραση δεν φιμώνεται – Στήριξη Ελευθερίας Κουμάντου απέναντι στην επίθεση Μπογδάνου

Κύμα συμπαράστασης στη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου, αλλά και, συνεκδοχικά, στήριξης στο δικαίωμα της ελεύθερης (αντιφασιστικής) έκφρασης, έχει υψωθεί απέναντι στην επίθεση που δέχτηκε από τον βουλευτή της ΝΔ Κ. Μπογδάνο.

Σε ρόλο εκπροσώπου του …γαλάζιου τάγματος εφόδου κατά της δημοσιογραφικής λειτουργίας, ο κυβερνητικός βουλευτής εγκαλεί την γνωστή ραδιοφωνική παραγωγό του «Αθήνα 9,84», επειδή δεν του άρεσαν διατυπώσεις της για την αντιμεταναστευτική σύναξη στην πλατεία Βικτωρίας. Σε αυτή είχε πρωτοστατήσει ο κυβερνητικός βουλευτής Κ. Μπογδάνος, δίπλα στον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη και άλλους ακροδεξιούς. Μάλιστα, ο Κ. Μπογδάνος έφτασε στο σημείο να καλέσει τη διοίκηση του σταθμού να παρέμβει για το θέμα και να πάρει θέση σε σχέση με αναρτήσεις της δημοσιογράφου.

Δείτε επίσης: Μπογδάνος κατά της δημοσιογράφου Ελευθερίας Κουμάντου του Αθήνα 9.84

Η στοχοποίησή της έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς η Ελευθερία Κουμάντου, εδώ και δέκα χρόνια, ασχολείται μεταξύ άλλων, με θέματα ρατσισμού, φασιστικής ρητορικής και βίας, ενώ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για τη δίκη της “Χρυσής Αυγής”. «Είναι δημοσιογράφος στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 98.4 και συμμετέχει στην πρωτοβουλία «Golden Dawn Watch», εκπροσωπώντας το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ, που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ», έγραφε σε ένα ρεπορτάζ της η «Κατιούσα», τον Ιούνιο του 2019, με τίτλο «Οι γυναίκες που τα έβαλαν με τη Χρυσή Αυγή» . Και πρόσθετε: Η Ελευθερία Κουμάντου «είναι ο άνθρωπος που δίνει το παρόν σε κάθε δικάσιμο στην πολύκροτη δίκη της Χρυσής Αυγής, μεταφέροντας τις εξελίξεις από τις μαρτυρίες και τα όσα γίνονται στην ιστορική δίκη που η πλειονότητα των Μέσων έχει ξεχάσει. Έφτασε μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μαζί με τη μητέρα του Παύλου Φύσσα, προκειμένου να ενημερώσει τους ευρωβουλευτές για τα όσα γίνονται στη δίκη».

Είναι τυχαία η εν γένει στοχοποίησή της από τον ακροδεξιό, φασιστικό συρφετό παντός τύπου;

Τώρα πληθαίνουν οι φωνές που τη στηρίζουν απέναντι στον βουλευτή Κ. Μπογδάνο που εμμέσως ζητά …διοικητικά μέτρα για την δημοσιογραφική έκφραση.

Σε ανακοίνωσή της η Ανοιχτή Πόλη (δημοτική παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Αθηναίων), επισημαίνει ότι «οι αναρτήσεις της σχετικά με την ολιγάριθμη συγκέντρωση ρατσιστικού μίσους στην πλατεία Βικτωρίας, στην οποία συμμετείχε ο ίδιος πλάι στον κ. Κασιδιάρη, δεν ήταν της αρεσκείας του. Η επίθεση είναι σύμπτωμα της αντίληψης που τρέφει ο βουλευτής για την ανεξαρτησία της ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης. Είναι φανερό ότι οι ακροδεξιές συνάξεις δεν απαντούν στο πραγματικό πρόβλημα της απουσίας μέριμνας για τη στέγαση και ένταξη των προσφύγων που εγκαταλείπουν τις δομές φιλοξενίας, ούτε συνεισφέρουν στην υπεράσπιση της ποιότητας της καθημερινότητας στη γειτονιά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάτοικοι, οι οποίοι θέλουν μια βιώσιμη λύση που να σέβεται την περιοχή τους και τα δικαιώματα των προσφύγων, ήταν ηχηρά απόντες από το ραντεβού του μίσους».

Και η Ανοιχτή πόλη καταλήγει: «Η μισαλλοδοξία και η λογοκρισία της ενημέρωσης δεν έχουν θέση στη λειτουργία της δημοτικής ραδιοφωνίας. Η ανάγκη των ανθρώπων της πόλης για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα σε μια πόλη ανθρωπιάς είναι αδιαπραγμάτευτη. Η Ανοιχτή Πόλη, όπως οφείλει και κάθε δημοτική παράταξη, θα αντιπαρατεθεί σε κάθε προσπάθεια ενεργοποίησης και εργαλειοποίησης ακροδεξιών μισαλλόδοξων ανακλαστικών. Θα αγωνιστούμε να αποκλείσουμε το μίσος από κάθε γειτονιά. Επόμενη στάση Δημοτικό Συμβούλιο».

Επί τη ευκαιρία ας σημειώσουμε ότι η Ελευθερία Κουμάντου, μαζί με την Ελεονώρα Ορφανίδου, κάθε μεσημέρι 12.00-13.00, παρουσιάζουν την εκπομπή “Ντάμες Σπαθί” στον 9,84. Εχει ενδιαφέρουν πώς την περιγράφουν: «12.00-13.00 – ΝΤΑΜΕΣ ΣΠΑΘΙ* – De profundis αναγνώσεις όσων συμβαίνουν στο κοινωνικό πεδίο. Η κοινωνία αλλιώς.

Οι Ντάμες Σπαθί είναι η ραδιοφωνική προβολή όσων μας συνέδεσαν με προσωπικούς και επαγγελματικούς δεσμούς επί 20 χρόνια. Από τότε που αγαπούσαμε στα φοιτητικά έδρανα τον “ατελή” αρχαϊκό άνθρωπο έως τη βεβαιότητα, σήμερα, ότι ακόμη όλοι μας ανακατεύουμε νου και θυμικό και πορευόμαστε συχνά όπως ο Αχιλλέας σε όλη την Ιλιάδα: “που βλέπει τον τοίχο και πηγαίνει πάνω του με μια άγρια χαρά”. Οι Ντάμες Σπαθί είναι οι κοινές μας διαδρομές και αγωνίες για όλα αυτά που συμβαίνουν στην καρδιά της κοινωνίας που ζούμε αλλά και στις παρυφές της. Και η προσέγγιση τους με το νου και το θυμικό.

Οι “Ντάμες Σπαθί” είναι μια τυχερή εκπομπή με συνεργάτες όπως οι παραγωγοί μας Μαργαρίτα Βάρθρη και Σάββας Κόκκινος καθώς και η μουσική μας επιμελήτρια Κάτια Παυλίδου. Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου.

“Η Άλλη Πόλη” το ένθετο μας, είναι ένα σημείο συνάντησης με τα βιβλία, τους χώρους και τους ανθρώπους που οξυγονώνουν τον αέρα που αναπνέουμε

* Βραβείο Ιδρύματος Μπότση 2019».

Η απάντηση του «Αθήνα 9.84»

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός, το απόγευμα της Παρασκευής 17 Ιουλίου, στην οποία αναφέρει: «Ο Aθήνα 9.84 σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα της συγκέντρωσης κατοίκων και αλληλέγγυων στην Πλατεία Βικτωρίας, διευκρινίζει ότι οι δημοσιογράφοι του σταθμού έχουν ελευθερία λόγου και καλύπτουν τα γεγονότα, όπως εκείνοι κρίνουν, με γνώμονα το δημοσιογραφικό λειτούργημα και δεοντολογία. Ο σταθμός ποτέ δεν λογόκρινε κανένα δημοσιογράφο και αυτό τον διακρίνει διαχρονικά από τα υπόλοιπα ΜΜΕ. Ταυτόχρονα, αυτονόητο είναι ότι δεν εκπροσωπεί ο εργαζόμενος-δημοσιογράφος ολόκληρο το Μέσο στο οποίο εργάζεται» 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter