Η αντιπαράθεση Μιωνή με Φιλιππάκη και Βορίδη από τα μαθητικά τους χρόνια μέχρι και σήμερα

Η αντιπαράθεση Μιωνή με Φιλιππάκη και Βορίδη από τα μαθητικά τους χρόνια μέχρι και σήμερα

Από τα μαθητικά τους χρόνια μετρά η αντιπαράθεση μεταξύ του εκδότη των εφημερίδων «Δημοκρατία» «Espresso» και «Ορθόδοξη Αλήθεια», Γιάννη Φιλιππάκη και του υπουργού Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, με τον Σάμπι Μιωνή που φτάνει σήμερα να απασχολεί και την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ο Μαυρουδής Βορίδης, σπουδαστής στο Κολλέγιο Αθηνών, ιδρύει τους Ελεύθερους Μαθητές. Επρόκειτο για μια ακροδεξιά μαθητική οργάνωση με έντονα εθνικιστικά και ελιτίστικα χαρακτηριστικά, η οποία επεκτάθηκε σε άλλα δύο «καλά» σχολεία της εποχής, το Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και το Αρσάκειο. Ο πρώτος πυρήνας τους, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα των «Νέων» της περιόδου εκείνης, αποτελούνταν από μέλη της ΟΝΝΕΔ Κολωνακίου και όχι μόνο. 

Μεταξύ των μελών της οργάνωσης ήταν και ο σημερινός εκδότης των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Espresso» Γιάννης Φιλιππάκης. Οι Ελεύθεροι Μαθητές, όπως είχε αποκαλύψει το Documento, αναπτύσσουν γρήγορα πλούσια δράση. Οι τραμπουκισμοί και ο ξυλοδαρμός μαθητών του κολεγίου που δεν συμφωνούν με τις απόψεις τους είναι συχνό φαινόμενο. Όπως και τα απειλητικά τηλεφωνήματα σε οικογένειες Εβραίων σπουδαστών του κολεγίου, που είχε αποκαλύψει στο πρώτο τεύχος του το περιοδικό Hot Doc. 

Σε μια περίπτωση μάλιστα χρειάστηκε η μεσολάβηση επιφανούς στελέχους της ΝΔ στον ίδιο τον Μ. Βορίδη προκειμένου να σταματήσουν οι απειλές σε βάρος εβραϊκής οικογένειας. Mεταξύ των προσώπων που δέχτηκαν bullying ήταν και ο Σάμπι Μιωνής, λόγω του ότι ήταν Εβραίος στο θρήσκευμα.

Το 2012 το περιοδικό Hot Doc δημοσίευσε τη λίστα Λαγκάρντ και δρομολογήθηκαν πολιτικές αλλά και δικαστικές εξελίξεις. Ο Σάμπι Μιωνής εμφανιζόταν ως διαχειριστής ποσού 500 εκατομμυρίων. Σε συνέντευξη του στο περιοδικό Hot Doc την περίοδο εκείνη ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι πρόκειται για αμοιβαίο κεφάλαιο και ότι τα χρήματα αυτά δεν ανήκαν στον ίδιο.

Η κόντρα στις δικαστικές αίθουσες

Μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ και την αποκάλυψη ότι διαχειριστής αμοιβαίου κεφαλαίου ήταν ο Μιωνής, η κόντρα Φιλιππάκη – Μιωνή μεταφέρθηκε και στις δικαστικές αίθουσες, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε ο Μιωνής για δημοσιεύματα της εφημερίδας Δημοκρατία αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ, τα οποία χαρακτήριζε ως συκοφαντικά. Μάλιστα αγγλικό δικαστήριο με απόφαση του πριν από λίγες ημέρες φέρεται να επέβαλλε χρηματική αποζημίωση 314.000 αγγλικών λιρών, δηλαδή περίπου 375.000 ευρώ, εις βάρος του εκδότη. 

Η αγωγή κατά του Φιλιππάκη είχε κατατεθεί το 2013 και το Νοέμβριο του ίδιου έτους ο εκδότης κ. Φιλιππάκης υπέγραψε εξωδικαστικό συμβιβασμό, υποσχόμενος να ζητήσει συγγνώμη και γι το λόγο αυτό δημοσίευσε και σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα. Ωστόσο και παρά τον συμβιβασμό η εφημερίδα του κυρίου Φιλιππάκη με φωτογραφικά δημοσιεύματα συνέχιζε να αναφέρεται στον κ. Μιωνή, ο οποίος και απευθύνθηκε στο δικαστήριο για παραβίαση του συμβιβασμού.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση του ο κ. Φιλιππάκης είχε επιβεβαιώσει ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία συμβιβασμού το 2013 στο Λονδίνο, ισχυρίστηκε όμως – ψευδώς απ’ ότι αποδεικνύεται ότι -από την συμφωνία συμβιβασμού και την τήρησή της προέκυψαν δικαστικές δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση η κόντρα τους μετρά εδώ και δεκαετίες και λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Αυτή τη φορά τα απόνερά της έφτασαν μέχρι και την προανακριτική επιτροπή της Βουλής. 

Διαβάστε τη συνέντευξη Μιωνή στον Κώστα Βαξεβάνη

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/02/26/5e564d04825e633f785dd6a4.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter