Η αντιπολίτευση πάει… Ζάππειο

Η αντιπολίτευση πάει… Ζάππειο

Το διαφαινόμενο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι προφανές ότι άφησε χωρίς αφήγημα όχι μόνο τη ΝΔ αλλά και την κεντροαριστερά, όπως εκφράζεται κυρίως από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΔΗΣΥ). 

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά πάντως υποστηρίζει ότι η ΔΗΣΥ δεν είπε ποτέ «κλείστε τώρα την αξιολόγηση όπως όπως». Και ακριβώς όπως διατεινόταν και συνεχίζει να διατείνεται η ΝΔ, επιμένει στην επαναδιαπραγμάτευση, λέγοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση «έχει βγάλει μια καταδικαστική απόφαση εξόντωσης, η οποία δεν μπορεί να είναι για μας ούτε τελεσίδικη ούτε αμετάκλητη». Με λίγα λόγια, επαναδιαπραγμάτευση!

Μήπως δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ εκείνο που εισέπραξε ουσιαστικά τα αποτελέσματα στην κάλπη από τις υποσχέσεις του Αντώνη Σαμαρά με τα «Ζάππεια»; Μήπως δεν ήταν το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης που εισέπραξε χλεύη από την «τούμπα» του τότε αρχηγού της, καθώς τα «Ζάππεια» μετεξελίχθηκαν σε υπογραφή νέου μνημονίου; Μήπως ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ δεν επέμεινε –και καλά έκανε– στην επαναδιαπραγμάτευση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου να πέσει χαμηλότερα από το 3,5%, εισπράττοντας ένα μεγαλοπρεπές «όχι» από τους δανειστές;

Και για να πάμε στην ουσία, για ποια επαναδιαπραγμάτευση μιλάμε; Για επαναδιαπραγμάτευση όρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και υπογραφεί; Θα πει κανείς, βεβαίως, και τι να κάνει η αντιπολίτευση; Να παραδοθεί άνευ όρων και να αποδεχτεί την εφαρμογή μέτρων ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φύγει από την εξουσία και κληθεί εκείνη να εφαρμόσει μέτρα που έφερε μια άλλη κυβέρνηση; Να μη ζητήσει καλύτερους όρους; Βεβαίως, και δίκαιο είναι και λογικό. Υλοποιήσιμο είναι όμως; Φυσικά και μπορεί κάθε καινούργια κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τη βελτίωση ορισμένων μέτρων, αλλά όπως έχει αποδειχτεί στην πράξη, δυστυχώς, θα πρόκειται μόνο για τα… ψιλά γράμματα της συμφωνίας.

Η «επανάσταση» Βενιζέλου

Θυμάται η Δημοκρατική Συμπαράταξη και συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ την «επανάσταση» του Βαγγέλη Βενιζέλου, που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει από τον διάλογο η τρόικα αλλά ως συνέπεια είχε την είσοδο στη ζωή μας του τότε ΕΕΤΗΔΕ –το λεγόμενο χαράτσι στη ΔΕΗ για τα ακίνητα– που ήρθε για να μείνει απ’ ό,τι φαίνεται μετεξελισσόμενο σε ΕΝΦΙΑ; Ή μήπως το πρώτο και μοναδικό «κούρεμα» χρέους, το PSI –για το οποίο πολύ υπερηφανεύεται ο πρώην πρόεδρος και σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ–, που έπληξε τους μικροομολογιούχους και χαντάκωσε τα ασφαλιστικά ταμεία;

Μήπως η αντιπολίτευση διαβλέπει τον «κίνδυνο» να πάει σε εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας το φθινόπωρο του 2018; Και τότε ποιος θα βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση; Η ΝΔ ή η ΔΗΣΥ;

Το πλέον αξιοσημείωτο όμως είναι ότι η κ. Γεννηματά επικρίνει την κυβέρνηση και για έναν πρόσθετο λόγο: επειδή δεσμεύεται για 3,6 δισ. επιπλέον μέτρα «χωρίς να εξασφαλίζει πρόσθετη χρηματοδότηση». Αυτήν τη στιγμή η μόνη χρηματοδότηση που μπορεί να μας προσφέρει η αξιολόγηση, που όλα δείχνουν ότι θα κλείσει, είναι να πάρουμε την επόμενη δόση! Αυτή είναι η διαδικασία που απορρέει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις μας. Από πού κι ως πού μια καλύτερη διαπραγμάτευση θα μας έδινε πρόσθετη χρηματοδότηση; Τόσο η ΝΔ όσο και η ΔΗΣΥ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά φέρνει τέταρτο μνημόνιο. Μα αν παίρναμε έστω και υπόσχεση για πρόσθετη χρηματοδότηση, τότε θα ήταν επίσημα και με τη βούλα το τέταρτο μνημόνιο!

Περιθώριο καλύτερης διαπραγμάτευσης πάντα υπάρχει –σε αυτό δεν θα διαφωνήσει κανείς με την κ. Γεννηματά–, όπως υπήρχε και στο παρελθόν, τόσο για τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη όσο κυρίως για την κυβέρνηση Παπανδρέου του πρώτου μνημονίου! Τότε που είχαμε το… πιστόλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αλλά απεδείχθη νεροπίστολο!

Φοβού την… κάλπη

Τελικά, μήπως είναι άλλη η ουσία και για τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και για τον χώρο της Κεντροαριστεράς συνολικά – και το Ποτάμι και η Ωρα Αποφάσεων των «ορφανών Σημίτη» πάνω κάτω τα ίδια λένε. Μήπως, λοιπόν, η ουσία είναι ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΚΚΕ που έχει άλλη ιδεολογία και πολιτική, βλέπει στην άκρη του τούνελ εκλογές; Και μάλιστα όχι τόσο πρόωρες όσο διατείνεται ότι επιδιώκει, δηλαδή εντός του 2017, αλλά το φθινόπωρο του 2018, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το τρίτο μνημόνιο και αν έχουμε ήδη μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να κάνουμε έστω και δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Με λίγα λόγια, δεν θα χρειαζόμαστε και τέταρτο μνημόνιο.

Μήπως η αντιπολίτευση διαβλέπει τον «κίνδυνο» να πάει σε εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας το φθινόπωρο του 2018; Και τότε ποιος θα βρεθεί στην πιο δύσκολη θέση; Η ΝΔ ή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, που επιμένει στην εθνική συνεννόηση αλλά υπό τον όρο «όλοι μαζί» και όχι ανά… δυάδες; Γιατί, όπως ορθώς επιχειρηματολογεί η ΔΗΣΥ, όλα δείχνουν ότι αυτοδυναμία δεν θα πετύχει κανείς. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν και με δεδομένη την εκπεφρασμένη θέση της κ. Γεννηματά να μην επαναλάβει το… ολίσθημα της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι θα καταλήξουμε σε νέες εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Τι θα κάνει τότε η ΔΗΣΥ; Με ποιον θα πάει και ποιον θα αφήσει; Εκτός κι αν επικρατήσει ξανά το επιχείρημα «για το καλό της χώρας»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter