Η Αντιτρομοκρατική «σαρώνει» στις παρακολουθήσεις πολιτών και ο Οικονόμου απαντά για την ΕΥΠ

Η Αντιτρομοκρατική «σαρώνει» στις παρακολουθήσεις πολιτών και ο Οικονόμου απαντά για την ΕΥΠ

Είτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε για μία ακόμα αποκάλυψη του Documento «ελλιπή ενημέρωση», είτε για μία ακόμα φορά επιχείρησε να κρυφτεί πίσω από γενικόλογες αναφορές για να μην παράσχει απαντήσεις στον δημοσιογραφικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, δεν λάβαμε απάντηση στα ερωτήματα για την αποκάλυψη πως όλα τα αιτήματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για παρακολουθήσεις έχουν γίνει δεκτά από την αρμόδια εισαγγελέα.

Διαβάστε σχετικά: Η εισαγγελέας της Αντιτρομοκρατικής: Έκανε δεκτά όλα τα αιτήματα παρακολούθησης

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του Documento, τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΑΔΑΕ στην Αντιτροµοκρατική Υπηρεσία της ΕΛΑΣ -στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου που διενεργεί για τη σύνταξη της έκθεσής της- ήταν κόλαφος. Κατά τα ευρήματα, όλα τα αιτήματα που υποβλήθηκαν από την Αντιτρομοκρατική προς την εισαγγελέα Στ. Περιμένη έγιναν δεκτά, παραπέμποντας στη «σάρωση» των αιτημάτων προς την εισαγγελέα Βλάχου της ΕΥΠ.

«Την Κυριακή το Documento αποκάλυψε πως από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ προκύπτει πως όλα τα αιτήµατα για παρακολουθήσεις που υποβλήθηκαν από την Αντιτροµοκρατική προς την εισαγγελέα Στ. Περιµένη έγιναν δεκτά. Τεράστιος αριθμός παρακολουθήσεων όπως και με την εισαγγελία της ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός συνεχίζει να εποπτεύει την ΕΥΠ. Έχετε εικόνα για αυτές τις παρακολουθήσεις; Ήταν όλες νόμιμες; Έχουν ελεγχθεί η υπηρεσία, η εισαγγελέας;» ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζητώντας εξηγήσεις για τα ευρήματα της αρμόδιας για την άρση του απορρήτου αρχής.

Σημειώνεται πως βάσει αποφάσεων που έχουν αναρτηθεί στη ∆ιαύγεια στις 28 Φεβρουαρίου 2023, η Α∆ΑΕ αποφάσισε την έγκριση της έκθεσης διενέργειας έκτακτου ελέγχου στις εγκαταστάσεις και στον εξοπλισµό τόσο της ∆ιεύθυνσης Αντιµετώπισης Ειδικών Εγκληµάτων Βίας (∆ΑΕΕΒ) όσο και στη ∆ιεύθυνση ∆ιαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνοµίας (∆Ι∆ΑΠ). Σύµφωνα µάλιστα µε τις δύο σχετικές αποφάσεις, οι οποίες φέρουν την υπογραφή του προέδρου της Αρχής Χρήστου Ράµµου, η Α∆ΑΕ έχει καλέσει και τις δύο υπηρεσίες της ΕΛΑΣ να παραλάβουν τις επίµαχες εκθέσεις από την έδρα της Α∆ΑΕ.

Παρά το γεγονός πως αναφερθήκαμε ξεκάθαρα στη λειτουργία της Αντιτρομοκρατικής και τα όσα αποκαλύπτονται από την έκθεση, ο Γιάννης Οικονόμου επέλεξε να αναφερθεί στην ΕΥΠ και στις… μεταρρυθμίσεις που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν την έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη.

«Η ΕΥΠ διέπεται από ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο μάλιστα θωρακίστηκε, εκσυγχρονίστηκε, αναβαθμίστηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα με τις θεσμικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση. Αυτό καλύπτει συνολικά τις τοποθετήσεις μας στις ερωτήσεις που κατά καιρούς δεχόμαστε για το κομμάτι αυτό» απάντησε αρχικά ο Γ. Οικονόμου, αναγκάζοντάς μας να του ξεκαθαρίσουμε πως αναφερόμαστε στην Αντιτρομοκρατική, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να προσθέσει κάτι στην απάντησή του.

«Και για την αντιτρομοκρατική ισχύει; Σας μίλησα για αποκάλυψη που μιλάει για την αποδοχή όλων των αιτημάτων» επισημάναμε.

«Όλες οι παρακολουθήσεις διέπονται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και πάντοτε με την άδεια και την έγκριση εισαγγελικού λειτουργού» επέμεινε να υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, πιστοποιώντας πως παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση παραμένει στριμωγμένη με τις τεράστιες ευθύνες της στο δυστύχημα των Τεμπών, δεν επιθυμεί επ’ ουδενί να επιστρέψει στον δημόσιο διάλογο το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Να σημειωθεί πως το ερώτημα για τη νομιμότητα που υποβάλαμε δεν είναι διόλου τυχαίου. Όπως αποκαλύπτεται, κατά καταγγελίες στην εφημερίδα, υπάρχουν κατά κύριο λόγο δύο τρόποι µέσω των οποίων η Αντιτροµοκρατική προβαίνει σε νόµιµη επισύνδεση προσώπων που δεν σχετίζονται µε το οργανωµένο έγκληµα.

Ο πρώτος αφορά τη σωρεία ανώνυµων επιστολών που στέλνονται στην Αντιτροµοκρατική από ανθρώπους αγνώστων στοιχείων. Αυτές οι ανώνυµες επιστολές –είναι άγνωστο προφανώς αν είναι όλες πραγµατικές και όχι κατασκευασµένες– µπορούν να χρησιµοποιηθούν από κάποιους µεµονωµένους επίορκους αστυνοµικούς προκειµένου να αρχίσουν να παρακολουθούνται άνθρωποι οι οποίοι φαίνεται ότι δεν έχουν ουδεµία σχέση µε το οργανωµένο έγκληµα.

Ο δε δεύτερος τρόπος προκύπτει ακόμα πιο προκλητικός. Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες του Documento, υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν φτάσει στα χέρια της εισαγγελέα της Αντιτροµοκρατικής ονόµατα τα οποία φαίνεται ότι όντως σχετίζονται µε το οργανωµένο έγκληµα. Υπάρχουν όµως και άλλες περιπτώσεις που σε αυτό τον κατάλογο, ο οποίος φτάνει στην εισαγγελέα της Αντιτροµοκρατικής, στον οποίο παρατίθενται οι τηλεφωνικοί αριθµοί προσώ-πων τα οποία ενδεχοµένως είναι ποινικοί εγκληµατίες, µπαίνει και κάποιος άλλος τηλεφωνικός αριθµός που δεν φαίνεται να σχετίζεται µε κανέναν τρόπο µε την εκάστοτε υπόθεση. Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, στις επίµαχες σχετικές εισαγγελικές διατάξεις αναγράφονται µόνο τηλεφωνικοί αριθµοί και όχι ονόµατα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter