Η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν είναι θέμα μόνο φεμινιστικό αλλά και βαθιά ταξικό

Η απαγόρευση των αμβλώσεων δεν είναι θέμα μόνο φεμινιστικό αλλά και βαθιά ταξικό

Με μια επονείδιστη απόφαση το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε τη συνταγματική προστασία για τις αμβλώσεις που ίσχυε σχεδόν 50 χρόνια. Η συντηρητική πλειοψηφία των δικαστών επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους εκατομμύρια γυναικών ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου για «μεταρρυθμίσεις» που πολύ φοβάμαι δεν θα σταματήσουν εδώ.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται υπό διωγμόν με το αμερικάνικο όνειρο να αποκαλύπτεται εφιάλτης. Ο ομφάλιος λώρος που μας κρατά ομήρους σε μια αναχρονιστική κοινωνία δεν έχει κοπεί με την απόφαση περί αμβλώσεων να επικυρώνει πως οι εποχές περισσότερο παρά ποτέ φωνάζουν για αφύπνιση.
Πολλοί θα πουν πως αυτή η απόφαση είναι ένα πλήγμα στο φεμινιστικό παγκόσμιο κίνημα. Πλήγμα δεν είναι γιατί το κίνημα έχει συνηθίσει στις μάχες, αλλά σίγουρα θα καταγραφεί στις πιο μελανές σελίδες της σύγχρονης ιστορίας θέτοντας σε κίνδυνο τις αδερφές μας.

Η ερμηνεία αυτής της απόφασης δεν πρέπει να εγκλωβιστεί μόνο σε φεμινιστικές τοποθετήσεις. Ξεκάθαρα είναι και μια απόφαση ταξική. Φτάνει μόνο να σκεφτούμε ποιες γυναίκες έχουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας. Μια γυναίκα η οποία επιθυμεί να διακόψει την κύηση της και έχει χρήματα θα μπορέσει να ταξιδέψει σε πολιτείες που θα επιτρέπονται οι αμβλώσεις ή να πληρώσει αδρά μια από τις εκατοντάδες παράνομες κλινικές που θα ξεφυτρώσουν σαν τα μανιτάρια με γιατρούς που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα πίσω δωματιάκια. Στις περιπτώσεις των γυναικών που το βαλάντιο τους δεν θα τους επιτρέπει ανάλογες πολυτέλειες θα ρισκάρουν επεμβάσεις στο σπίτι, σε χώρους χωρίς καμία ασφάλεια και θα αφήνονται στα γιατροσόφια του κάθε επίδοξου «χασάπη».

Αυτή είναι η αλήθεια κι αν νομίζετε πως είναι υπερβολική αυτή η τοποθέτηση σκεφτείτε πως και στην Ελλάδα και είμαι σίγουρη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η άμβλωση δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο ούτε από κανένα δημόσιο νοσοκομείο. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις εξωμήτριας κύησης ή άλλων ιατρικών λόγων, αλλά όχι η επιθυμία και η αυτοδιάθεση της κάθε γυναίκας. Σχετικά, με την πρόληψη τα αντισυλληπτικά χάπια χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις ορμονοθεραπείας ή δερματικών παθήσεων όχι όμως ως μέσο αντισύλληψης που θα έπρεπε να διδάσκεται από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο που κανείς δεν τολμά να αγγίξει. Οι δεσμοί με την εκκλησία εξασφαλίζουν ψηφαλάκια και η θρησκοληψία μια χαρά βρίσκει έδαφος σε κάθε δεξιό λαϊκισμό. Προτού σιχτιρίσουμε όλες τις πολιτείες του αμερικανικού νότου –που φυσικά και θα το κάνουμε- να θυμηθούμε τα Συνέδρια Γονιμότητας, τα πρωτοσέλιδα και τις δηλώσεις πολιτικών που πουλούσαν θεωρίες περί αγέννητου παιδιού υπηρετώντας το δόγμα Πατρίς –Θρησκεία-Οικογένεια κλείνοντας το μάτι στους ψηφοφόρους της ακροδεξιάς.

Και επειδή μέσα στις πολλές ασάφειες των καιρών υπάρχουν και εκείνοι που μιλούν για υπογεννητικότητα και άλλες ιστορίες για αγρίους αν είναι η αναπαραγωγή να αποτελέσει γνώμονα της σεξουαλικής ζωή μας ας ποινικοποιηθεί ο αυνανισμός, ο πεοθηλασμός, το πρωκτικό σεξ, η διακοπτόμενη συνουσία και οτιδήποτε τέλος πάντων δεν καταλήγει στη μήτρα μας. Α! επίσης, επειδή κάπου διάβασα πως η Ποντιφική Ακαδημία για τη ζωή της Αγίας Έδρας χαιρετίζει την ανατροπή του συνταγματικού δικαιώματος στην άμβλωση στις ΗΠΑ, να απαγορευτούν σας παρακαλώ πολύ και οι βιασμοί στους κόλπους της εκκλησίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter