Η απάντηση είναι ο άνθρωπος

Η απάντηση είναι ο άνθρωπος

Πόσο πάει το ανθρώπινο κρέας;, Τι καθορίζει την άνοδο και την πτώση της χρηματιστηριακής του αξίας; Οι απαντήσεις ανιχνεύονται στο εγχειρίδιο «Απλά μαθήματα πολιτικής (ταξικής και ρατσιστικής) οικονομίας» ή (για τους πιο προχωρημένους) στο επίτομο έργο του Αδόλφου Χίτλερ «Mein kampf/ Ο αγών μου».

Σε μια εμπόλεμη περίοδο που η ανθρώπινη ζωή είναι φτηνή και επικρατεί η ανταλλακτική οικονομία, η σχέση ανταλλαγής του «κρέατος» (και των παραγώγων του) ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή κι από μέρα σε μέρα.

Την Πρωτομαγιά του 1944 η εκτέλεση των 200 κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής προέκυψε από την ανταλλακτική σχέση 1/50, δεδομένου ότι λίγες ημέρες πριν, στις 27 Απριλίου, στους Μολάους Λακωνίας αντάρτες του ΕΛΑΣ σε ενέδρα επιτέθηκαν

Σήματα καπνού σε γερμανική αυτοκινητοπομπή και σκότωσαν έναν στρατηγό και τρεις από τη συνοδεία του.

Ωστόσο στις 10 Ιουνίου 1944 η σφαγή στο Δίστομο Βοιωτίας 228 αθώων πολιτών (117 γυναίκες και 111 άντρες, ανάμεσά τους 53 παιδιά) δεν στηρίχτηκε σε κάποια σχέση ανταλλαγής, αλλά έγινε για «προληπτικούς» λόγους (προστασία της ζωής των ναζί), αφού η γερμανική ανθρώπινη ζωή θεωρείτο ανεκτίμητης αξίας.

Η αφαίρεση ζωής είναι έγκλημα –ιδιαίτερα σε ειρηνική περίοδο– και κανένα έγκλημα δεν δικαιολογείται ει μη μόνον για την προστασία μιας άλλης ανθρώπινης ζωής, αυτή του αμυνόμενου, όταν και εφόσον έχει εξαντλήσει κάθε δυνατό και πρόσφορο τρόπο να παραμείνει ζωντανός χωρίς να αφαιρέσει τη ζωή του επιτιθέμενου.

Προφανώς η κυβέρνηση με το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν έχει υπόψη αυτή την απλή, διαχρονική και αναλλοίωτη αξία, ούτε φυσικά τη ρήση του ιδρυτή του υπερρεαλισμού Αντρέ Μπρετόν: «Ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση».

Από τέτοιες αξίες απέχουν ακόμη και κάποιοι συνδικαλιστές της αστυνομίας, όπως απέδειξε και ο αντιπρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής Σπύρος Κρικέτος τέτοιες μέρες πριν από δύο χρόνια, όταν εξέφρασε την ανακούφισή του ότι τους λύθηκαν τα χέρια για την επίδειξη βαρβαρότητας μετά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Προτού λυθούν τα χέρια της αστυνομίας είχαν λυθεί τα χέρια κάποιων «εκπαιδευμένων» πολιτών της ίδιας λογικής, όπως στην περίπτωση της 13χρονης που πυροβολήθηκε στην Αμφισσα (το κορίτσι έχασε τη ζωή του ύστερα από καβγά ενός κρεοπώλη με Ρομά) ή όπως του 52άχρονου που πυροβολήθηκε για δύο κοτόπουλα το 2019 στο Ζευγολατιό ή στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου που λιντσαρίστηκε άγρια μέχρι θανάτου στην οδό Γλάδστωνος με τη συμμετοχή ενός κοσμηματοπώλη, ενός μεσίτη και τεσσάρων αστυνομικών.

Η περίπτωση του 18άχρονου Ρομά που εκτελέστηκε από επτά αστυνομικούς με 36 σφαίρες, για την κλοπή ενός αυτοκινήτου μετά την παράδοσή του ενώ ήταν άοπλος (όπως και οι δύο συνεπιβάτες του) υπακούει στην αντίληψη του Αδωνη Γεωργιάδη «κράτος χωρίς κρατική βία δεν υπάρχει στον πλανήτη» που ταυτίζει τη σύλληψη με την αφαίρεση ζωής, αποδίδοντας μάλιστα τα συγχαρητήριά του.

«Μισώ τους εγκληματίες που στηρίζονται επάνω στους νόμους» Λουίς Σκουτενέρ Βέλγος σουρεαλιστής & αναρχικός

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter