H απάντηση Παναγιωτόπουλου αποδεικνύει ότι έλληνες στρατιώτες θα συμμετέχουν σε εχθροπραξίες στο Σαχέλ (Έγγραφο)

H απάντηση Παναγιωτόπουλου αποδεικνύει ότι έλληνες στρατιώτες θα συμμετέχουν σε εχθροπραξίες στο Σαχέλ (Έγγραφο)

Παρά την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να περάσει κάτω από ραντάρ η πρόβλεψη της ελληνογαλλικής συμφωνίας για συμμετοχή ελληνικών εκστρατευτικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ, η απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας σε Ερώτηση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης βάζει το ζήτημα στην πραγματική του διάσταση.

Στις 9 Ιουνίου 2021, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντά στην Ερώτηση με θέμα: «Συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική εκτός αποφάσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών». Ο υπουργός παραθέτει τις αρχές και τους στόχους της Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής και της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Σας γνωρίζουμε ότι η στρατιωτική επιχείρηση ¨ΤΑΚUΒΑ¨ αποτελεί Γαλλική πρωτοβουλία με συμμετοχή συνασπισμού κρατών-μελών της Ε.Ε, αποτελεί μέρος της επιχείρησης «ΒΑRΚΗΑΝΕ» στην ευρύτερη περιοχή του LΙΡΤΑΚΟ (ΒΑ της πρωτεύουσας της χώρας ΒΑΜΑΚΟ) στο Μάλι. Σκοπός της είναι η παροχή ¨Advise, Assist and Accompany (3A) at fight¨ προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι να αποκτήσουν την απαιτούμενη επιχειρησιακή αυτονομία προς αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες απειλούν τη σταθερότητα στην περιοχή του Σαχέλ».

Δηλαδή, ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχεται ότι οι ελληνικές δυνάμεις θα «συμβουλεύουν, βοηθούν και συνοδεύουν στη μάχη» τις Ένοπλες Δυνάμεις του Μάλι. Μάλιστα, ο υπουργός επιχειρηματολογεί για την επικείμενη συμμετοχή της χώρας μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, λέγοντας πως «οποιαδήποτε αποσταθεροποίηση της εν λόγω περιοχής επηρεάζει το ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της ΕΕ, τη θαλάσσια ασφάλεια και προξενεί μεταναστευτικά ρεύματα στην Ευρώπη, με άμεσο αντίκτυπο και στη χώρα μας, δεδομένης της γεωγραφικής της θέσης».

Επιπρόσθετα, επισημαίνει πως ενδεχόμενη εθνική συνεισφορά της Ελλάδας στην εν λόγω επιχείρηση «έχει προφανή πολιτικά οφέλη και ενισχύει τη στρατηγική σχέση μας με τη Γαλλία, στο πλαίσιο της οποίας, η Γαλλική Κυβέρνηση έχει αντίστοιχα εκφράσει πρόθεση στήριξης της Αθήνας στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». Τονίζει δε πως η διάθεση του προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε επιχειρήσεις, αναμένεται να προσδώσουν σημαντική επιχειρησιακή εμπειρία.

Καταλήγοντας, καθιστά γνωστό ότι το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ενέκρινε τον Οκτώβριο του 2020 τη συμμετοχή της χώρας μας στην εν λόγω επιχείρηση, συμπληρώνοντας πως η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Η απάντηση:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter