Η απειλή των αρνητικών επιτοκίων

Η απειλή των αρνητικών επιτοκίων

«Μόνον οι ανόητοι γιορτάζουν» «τουίταρε» προ ημερών στον προσωπικό του λογαριασμό ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πτώση του επιτοκίου του τρίμηνου έντοκου γραμμάτιου του δημοσίου στο -0,02% για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία.

Και είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που μπορώ να συμφωνήσω ανεπιφύλακτα μαζί του… Από τις σελίδες του Documento –αλλά και από αυτήν τη στήλη– έχουμε επισημάνει εδώ και πολύ καιρό ότι τα αρνητικά επιτόκια στα ομόλογα αρχικά της Γερμανίας και των ισχυρών «βόρειων» της Ευρώπης αποτελούν το πρελούδιο της οικονομικής ύφεσης.

Η «ιαπωνοποίηση», όπως έγραφαν οι έγκυροι «Financial Times», είναι προ των πυλών. Στην υπεραναπτυσσόμενη Ιαπωνία ήταν 1990 όταν τα επιτόκια των ομολόγων άρχισαν να είναι αρνητικά. Και η βαθιά ύφεση στην οποία εισήλθε τότε η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου ουσιαστικά διαρκεί μέχρι σήμερα. 

Οι άμεσες συνέπειες στην Ελλάδα θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Το αρνητικό επιτόκιο των τρίμηνων εντόκων θα ακολουθήσει γρήγορα το εξάμηνο και, αν κάτι δεν αντιστρέψει την κατάσταση, και το δωδεκάμηνο (ετήσιο). Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που υποχρεωτικά χρησιμοποιούν λογαριασμούς όψεως θα αναγκαστούν να πληρώνουν τις τράπεζες παρά να παίρνουν έστω και έναν ελάχιστο τόκο. 

Μια απρόβλεπτη και αχρείαστη δαπάνη θα επιβαρύνει τους επαγγελματικούς λογαριασμούς χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων. Και αυτή θα είναι μόνον η αρχή… Τα επιτόκια καταθέσεων σχεδόν θα μηδενιστούν. Γιατί ποιος θα βάζει τα λεφτά του στην τράπεζα για να λιγοστεύουν;

Και όσοι πιστεύουν ότι θα πάνε σε… επενδύσεις, μάλλον εμπίπτουν στη βαρουφάκεια αποστροφή…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter