Η αποτυχία του σκληρού lockdown οδηγεί σε νέα μέτρα και περιορισμούς

Η αποτυχία του σκληρού lockdown οδηγεί σε νέα μέτρα και περιορισμούς

Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία βλέπει πως αντί να μειώνεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει μετά από το σκληρό lockdown που επέβαλε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, να ανεβαίνουν αγγίζοντας επίπεδα ρεκόρ.

Με την πληρότητα στις ΜΕΘ της Αττικής να πλησιάζει επικίνδυνα στο 100%, το lockdown των τελευταίων εβδομάδων μοιάζει να έχει για μία ακόμα φορά αποτύχει, με την κυβέρνηση ακόμα να… συσκέφτεται για να βρει πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» συνεχίζει να είναι η Αττική με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει πως συγκεντρώνει 1.159 κρούσματα από τα 2.353 που ήταν συνολικά  την Τρίτη με το κέντρο της Αθήνας να «φλέγεται».  Εξίσου ανησυχητικοί είναι οι αριθμοί και στον Πειραιά  και τα δυτικά προάστια την ώρα που τα νοσοκομεία της Αττικής ασφυκτιούν. Η κατάσταση είναι εξίσου ανησυχητική και στην Θεσσαλονίκη και την Αχαΐα. Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει σταθερά αυξητικές τάσεις με τα κρούσματα να φτάνουν χθες τα 304, την ώρα που η Αχαΐα μετρά 112 και η Λάρισα 90.

Εκτός ελέγχου το ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές Αρχές δίνουν αγώνα για να βρεθούν επιπλέον κλίνες για τους ασθενείς με κορονοϊό. Η εικόνα που επικρατεί στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού είναι δραματική, με τα περισσότερα νοσοκομεία να μη διαθέτουν πια ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Χαρακτηριστικό είναι πως οι κενές κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής το απόγευμα της Τρίτης ήταν μόλις 19. Η ΠΟΕΔΗΝ επισήμανε ότι η κατάσταση στην Αττική θυμίζει «πόλεμο».

«Σεισμανόγλειο», «Αγία Όλγα», «Ευαγγελισμός», «Νίμιτς», «Θριάσιο», «Ασκληπιείο» δεν είχαν ούτε για δείγμα κρεβάτι ΜΕΘ την Τρίτη το απόγευμα. 

Αλλαγές στους κωδικούς;

Βλέποντας την κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, στην κυβέρνηση επικρατεί «παγωμάρα» αφού ένα χρόνο μετά την εμφάνιση της πανδημίας η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Για το λόγο αυτό, εξετάζει τώρα νέες αλλαγές στις μετακινήσεις αναμορφώνοντας ορισμένους κωδικούς που στέλνουμε στο 13033.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του κωδικού «6», δηλαδή να μην ισχύει για μετακινήσεις με αυτοκίνητα και μηχανάκια από δήμο σε δήμο αλλά μόνο για όσους μετακινούνται με τα πόδια. Στο μικροσκόπιο βρίσκεται και ο κωδικός «4» για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη.

Οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί και σε αυτή την περίπτωση, με στόχο να περιοριστούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αφού απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανασταλούν οι παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται αλλαγές στις μετακινήσεις με τον κωδικό 6, δηλαδή να επιτρέπεται να χρησιμοποιείται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.

Η κυρία Πελώνη εξήγησε ότι, όποια μέτρα αποφασιστούν, θα τεθούν σε ισχύ από αύριο, Πέμπτη, καθώς δεν υπάρχει λόγος καθυστέρησης. 

Στις 11:00 συνεδριάζει εκτάκτως η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αποφασιστεί η εισήγηση προς την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται οι εισηγήσεις αυτές να γίνουν άμεσα δεκτές από την κυβέρνηση, με ισχύ των μέτρων από αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter