Η απόβαση των Ελλήνων στην επικράτεια του Μποντ

H Τόνια Σωτηροπούλου με τον Ντάνιελ Κρεγκ στο «Skyfall»

Οι ελληνικής ή κυπριακής καταγωγής ηθοποιοί του 007.

Ο Τίτος Βανδής ήταν ένας από τους υποψήφιους ηθοποιούς για τον ρόλο του Χρυσοδάκτυλου στην ομότιτλη ταινία του Τζέιμς Μποντ το 1964. Το δοκιμαστικό που γύρισε έχει διασωθεί και μπορούμε να το βρούμε στις έξτρα παροχές των ψηφιακών δίσκων DVD και Blu-ray που κυκλοφορούν και στο YouTube. Ο ρόλος τελικά κατέληξε στον Γερμανό Γκερτ Φρέμπε.

Δημοσίευμα για την Ξένια Καλογεροπούλου ως υποψήφια για το «Από τη Ρωσία με αγάπη»

Η Ξένια Καλογεροπούλου ήταν μια από τις τελικές υποψήφιες για τον ρόλο της Τατιάνα Ρομάνοβα στην ταινία «Από τη Ρωσία με αγάπη» του 1963. Στο βιβλίο της «Γράμμα στον Κωστή» περιγράφει γλαφυρά το δοκιμαστικό που γύρισε με τον σκηνοθέτη Τέρενς Γιανγκ. Ενώ οι παραγωγοί της ταινίας αναζητούσαν μια ζουμερή ξανθιά για τον ρόλο, ο ευρηματικός ατζέντης της ηθοποιού κατάφερε να της κλείσει ένα δοκιμαστικό σε μεγάλο ξενοδοχείο του Λονδίνου. Εκεί οι υπεύθυνοι του κάστινγκ έκπληκτοι αντικρίζουν την ηθοποιό με την ακριβώς αντίθετη εμφάνιση. Παρά ταύτα δέχονται να της δώσουν μια ευκαιρία και να γυρίσουν το δοκιμαστικό. Η Ξένια Καλογεροπούλου θυμάται τις πολύ καλές επαγγελματικές συνθήκες του γυρίσματος, το μακιγιάζ, το στάιλινγκ. Στη συνέχεια σε ειδική προβολή είδε με τον σκηνοθέτη το τελικό αποτέλεσμα. Η ίδια δεν αναγνώρισε τον εαυτό της· ο Τέρενς Γιανγκ της είπε πως οι δύο παραγωγοί της ταινίας Αλμπερτ Μπρόκολι και Χάρι Σάλτζμαν αμφιταλαντεύονταν εάν έπρεπε να την προσλάβουν ή όχι. Τον ρόλο τελικά πήρε η Ιταλίδα ηθοποιός Ντανιέλα Μπιάνκι. Τέλος, ενώ υποσχέθηκαν να στείλουν στην Ξ. Καλογεροπούλου το δοκιμαστικό στην Ελλάδα, αυτό δεν έγινε ποτέ.

Στο εξαιρετικό βιβλίο του Τσαρλς Χελφενστάιν για το πώς γυρίστηκε η ταινία «Στην υπηρεσία της αυτής μεγαλειότητος» αναφέρεται ότι για τον ρόλο της μοχθηρής Ιρμα Μπαντ, δεξιού χεριού του κορυφαίου κακού των ταινιών 007 Ερνστ Σταύρο Μπλόφελντ, έπεσε στο τραπέζι το όνομα της Ειρήνης Παπά. Ομως λόγω της φύσης του ρόλου και της αρχαιοελληνικής ομορφιάς της Ελληνίδας ηθοποιού ο ρόλος πήγε στη Γερμανίδα ηθοποιό Iλσε Στέπατ η οποία διέθετε πιο σκληρά εξωτερικά χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια αναπαράγεται στην Ελλάδα η φήμη ότι ο Γιώργος Φούντας είχε φτάσει πολύ κοντά να ενσαρκώσει τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ στο φιλμ «Στην υπηρεσία της αυτής μεγαλειότητος». Ωστόσο στην παγκόσμια βιβλιογραφία της κινηματογραφικής ιστορίας των ταινιών του Τζέιμς Μποντ δεν αναφέρεται το όνομά του.

Στην ίδια ταινία ο σατανικός νους με ελληνική καταγωγή Ερνστ Σταύρο Μπλόφελντ ενσαρκώθηκε από τον επίσης ελληνικής καταγωγής ηθοποιό Τέλι Σαβάλας.

Ο Πολ Στασίνο με τον Σον Κόνερι στην «Επιχείρηση Κεραυνός»

Ο υπόλοιποι ελληνικής και κυπριακής καταγωγής ηθοποιοί που εμφανίστηκαν στις ταινίες του 007 είναι ο Πολ Στασίνο ως Παλάτσι στην «Επιχείρηση Κεραυνός», o Αλκης Κρητικός ως Σάντος στο «Για τα μάτια σου μόνο», o Τζίμι Ρουσούνις ως τεχνικός αγωγών στο «Ο κόσμος δεν είναι αρκετός», o Σάιμον Κασιανίδης ως Γιουσέφ στο «Quantum of solace» (ένα περίεργο γεγονός στην εποχή των ταινιών του Ντάνιελ Κρεγκ είναι ότι δεν μεταφράζονται στα ελληνικά οι τίτλοι των ταινιών), ο Ντέιβ Μπαουτίστα ως Χινξ στο «Spectre».

O Ντέιβ Μπαουτίστα στο «Spectre»

Η μόνη Ελληνίδα ηθοποιός που κατάφερε να γίνει κορίτσι του 007 είναι η Τόνια Σωτηροπούλου στην ταινία «Skyfall».

Ο Αναγνώστης Καρράς είναι φανατικός οπαδός, συλλέκτης και μέλος της σελίδας «James Bond 007 Greek Fans» στο Facebook