Η αριστερή απάντηση στην πώληση της ΔΕΗ

Η αριστερή απάντηση στην πώληση της ΔΕΗ

Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ σε fund που συνηθίζει να διαλύει τις επιχειρήσεις δημόσιας ωφέλειας που αγοράζει, κάνοντας αφαίμαξη στα κεφάλαια τους και καθιστώντας τες μη βιώσιμες ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε η αιφνίδια και εν κρυπτώ ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με το δημόσιο να χάνει και τυπικά το πλειοψηφικό πακέτο της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας αλλά και η μεταβίβαση των τελευταίων μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO.

Τι κοινό έχουν και οι τρεις αυτές κινήσεις; Τη μεγάλη ζημιά στο δημόσιο συμφέρον, τον κίνδυνο αποκλεισμού πολιτών από δημόσια αγαθά και την δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων στην χώρα μας. Αναρωτιέμαι, αν το 1940 οι πολίτες που ανέβηκαν στην Ήπειρο να αντικρούσουν την κατοχή μάθαιναν ότι 80 χρόνια μετά οι κινέζοι θα ελέγχουν τον Πειραιά και οι Αυστραλοί το ρεύμα, με τι κουράγιο θα έδιναν την μάχη για την ελευθερία.

Το ερώτημα που μου θέτουν συχνά συμπολίτες μας είναι γιατί ο κόσμος δεν βγαίνει στους δρόμους. Η απάντηση είναι, από τη μία ο έλεγχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης από την κυβέρνηση και από την άλλη ο ευνουχισμός του ΣΥΡΙΖΑ από την απόφαση του να μην ανατρέψει βασικές μνημονιακές πολιτικές που ο ίδιος νομοθέτησε. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε έστω ως αντιπολίτευση, να καταγγείλει το μνημονιακό του παρελθόν, ως κάτι που του επιβλήθηκε και να απελευθερωθεί από τις πολιτικές που ο ίδιος ψήφισε, η ΝΔ δεν θα μπορούσε σήμερα να περάσει αυτά που περνάει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν θέλει να έρθει σε σύγκρουση με τους δανειστές σε περίπτωση που ξαναγίνει κυβέρνηση. Έτσι έρχεται σε ρήξη με την ΝΔ μέχρι το σημείο που δεν κινδυνεύει να έρθει σε ρήξη με τους δανειστές.

Για τον λόγο αυτό, βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να στηρίζει ακόμη την “επένδυση” Λάτση στο Ελληνικό, τις αποζημιώσεις της Fraport  για την πανδημία του 2020 με 178 εκατομμύρια € και να συναγωνίζεται ακόμη με την ΝΔ για το ποιος προώθησε καλύτερα τις μεγάλες επενδύσεις στην χώρα κτλ. Συμφωνούν μεταξύ άλλων στις εξορύξεις υδρογονανθράκων ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές, στις δεξαμενές Μελισσανίδη στο Κερατσίνι, στο νέο λιμάνι στην Πειραϊκή, στα αιολικά στις προστατευόμενες περιοχές.

Θα μου πείτε, μα καλά, εδώ ο Μητσοτάκης διαλύει ότι δημόσιο και εσύ κάνεις κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ; Αναφέρομαι σε αριστερούς αναγνώστες.  Το ότι η ΝΔ, η Μητσοτάκης Α.Ε. όπως την αποκαλούμε στο ΜεΡΑ25, εγκληματεί ενάντια στο δημόσιο συμφέρον δεν αποτελεί, ούτε έκπληξη, ούτε κάτι που χρειάζεται να αποδεικνύουμε. Θα έπρεπε σήμερα να είχαμε διαμορφώσει ένα ευρύ μέτωπο της αριστεράς μέσα και έξω από τη Βουλή για να ανατρέψουμε τα σχέδια της. Το ΜέΡΑ25 έχει απευθύνει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πρόσκληση για συγκρότηση του αριστερού μετώπου.

Ο λόγος που δεν τα καταφέρνουμε είναι ότι, όταν ερχόμαστε να δούμε την προγραμματική σύγκλιση, η ρήξη με τις μνημονιακές πολιτικές έχει διαγραφεί από την πολιτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να νομοθετήσει αλλαγές μόνο εκεί που συμφωνούν οι δανειστές.

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιστρέφει στην αριστερή του ψυχή, η ΝΔ θα σαρώνει τα πάντα, και παρόλα αυτά θα παραμένει πρώτη στις προτιμήσεις των πολιτών. Αν δεν επιστρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ιδεολογικό του σπίτι, η σαρωτική επέλαση της δεξιάς θα υποχρεώσει τους πολίτες να δημιουργήσουν το απαραίτητο αριστερό μέτωπο μόνοι τους. Το ΜέΡΑ25 είναι έτοιμο για το μέτωπο αυτό. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε πίσω τη ΔΕΗ στο δημόσιο έλεγχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ  είναι;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter