Η Αρμενία αιτήθηκε στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία

Η Αρμενία αιτήθηκε στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία

Ο ασκών χρέη πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν απηύθυνε γραπτό αίτημα στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για παροχή στρατιωτικής βοήθειας λόγω της κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί στη συνοριακή με το Αζερμπαϊτζάν επαρχία Σιούνικ της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης της Βουλής της Αρμενίας, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με τον Ν.Πασινιάν χθες οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι οι Αζέροι στρατιωτικοί θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Αρμενίας, όμως αυτό συνέβη μόνο εν μέρει, «παρά τα συμφωνηθέντα σε υψηλό επίπεδο», γι’ αυτό και δεν έθεσε το θέμα παροχής στρατιωτικής βοήθειας από τη Ρωσία νωρίτερα. Αργά χθες το βράδυ ο Ν.Πασινιάν επικοινώνησε με τον Ρώσο πρόεδρο, τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις και «οι προσεγγίσεις μας για το πρόβλημα ήταν ουσιαστικά ταυτόσημες», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της αρμενικής κυβέρνησης.

«Στο βαθμό, που η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε πλήρως, σήμερα απευθύνθηκα στον πρόεδρο της Ρωσίας βάσει του Συμφώνου Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας του 1997 και του Συμφώνου για τη αρμενο-ρωσική στρατιά σχετικά με την παροχή μεταξύ άλλων στην Αρμενία στρατιωτικής βοήθειας», ανέφερε ο Ν.Πασινιάν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Γαλλία εξετάζει τη δυνατότητα να συζητηθεί το θέμα της επαρχίας Σιούνικ στο ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και ότι το Παρίσι είναι στο πλαίσιο εντολής του ΟΗΕ έτοιμο να παράσχει στην Αρμενία στρατιωτική βοήθεια. Kατά τον Ν.Πασινιάν οι διαβουλεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχιστούν και αύριο Σάββατο, ενώ εντάχθηκαν σε αυτές και εκπρόσωποι της 102ης ρωσικής στρατιωτικής βάσης, οι οποίοι «παρουσίασαν χάρτες εργασίας, σύμφωνα με τους οποίους τα εδάφη, τα οποία κατέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται στη ζώνη ελέγχου του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας», δηλαδή της μετασοβιετικής αμυντικής ένωσης, που συνενώνει έξι χώρες, τη Ρωσία και τις στενότερες συμμάχους της, Λευκορωσία, Αρμενία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν.

Η Αρμενία απέκτησε εκ νέου σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν στην επαρχία Σιούνικ έπειτα από την παραχώρηση σε αυτό τριών περιφερειών (Κελμπατζάρ, Λατσίν και Αγκντάμ), που είχε υπό τον έλεγχό της έως την σχετική τριμερή συμφωνία Ρωσίας, Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν της 10 Νοεμβρίου 2020, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες, που είχαν ξεσπάσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter