Η άρση των capital controls σχεδιαζόταν Απρίλιο του 2019 αλλά την σαμπόταρε ο Στουρνάρας

Η άρση των capital controls σχεδιαζόταν Απρίλιο του 2019 αλλά την σαμπόταρε ο Στουρνάρας

Με αφορμή τα επτά χρόνια που έχουν περάσει από την επιβολή των capital controls μια νέα αποκάλυψη έρχεται στην επιφάνεια που αφορά τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος σύμφωνα με το bankingnews ο διοικητής του ΤτΕ σκόπιμα επιμήκυνε τον χρόνο για τα capital controls για πολιτικούς λόγους.

Συγκεκριμένα, η πλήρης άρση των capital controls δηλαδή των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβλήθηκαν τον Ιούνιο του 2015 είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 2019. Ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας αποφάσισε σχεδόν 25 ημέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας από την νέα κυβέρνηση της ΝΔ να άρει και τυπικά τα capital controls.

Ούτως ή άλλως η άρση των capital controls είχε σημειωθεί με ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων εντός της Ελλάδος ακόμη και με υπεραναλήψεις. Ουσιαστικά είχαν απομείνει συναλλαγές με το εξωτερικό που τελούσαν υπό το καθεστώς των capital controls. H Ελλάδα πληρούσε τις προϋποθέσεις εδώ και καιρό για την πλήρη άρση των capital controls – η περίπτωση της Κύπρου είναι ενδεικτική για τα στάδια και το χρονοδιάγραμμα της πλήρους άρσης. Ωστόσο,  η ΤτΕ σκοπίμως δεν επέτρεπε την πλήρη άρση των capital controls.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εφαρμογή της συγκεκριμένης στρατηγικής είχε δύο λόγους, αφενός να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο διατηρούσε χείριστες σχέσεις αφετέρου να πουλήσει εκδούλευση στην ΝΔ την νέα κυβέρνηση κρατώντας σκόπιμα πίσω τις αναβαθμίσεις της Ελλάδος.

Με αυτόν τον τρόπο γίνονται ορατά τα πολιτικά παιχνίδια που παίζει ο κεντρικός τραπεζίτης με σκοπό μόνο και μόνο να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του.

Τελικά, η πλήρης άρση των capital controls εφαρμόστηκε από 1η Σεπτεμβρίου του 2019.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter