Η αθάνατη τέχνη της ξερολιθιάς (Video)

Η αθάνατη τέχνη της ξερολιθιάς (Video)

Η ξερολιθιά αποτελεί στοιχείο του ελληνικού τοπίου και χαρακτηριστικό της ελληνικής υπαίθρου και είναι υποψήφια προς ένταξη στον Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Τι εννοούμε, όμως, με τον όρο «η τέχνη της ξερολιθιάς»;

Πρόκειται, για την κατασκευή κτισμάτων με λίθους χωρίς κανένα συνδετικό υλικό – εν ξηρώ. Μια τεχνική, που κρατάει από την αρχαιότητα, καθώς από τότε οι ξερολιθιές στήριζαν τα εδάφη για τη γεωργική χρήση τους. Οι ξερολιθικές κατασκευές είναι άλλοτε έντονα ορατές, όπως εκτεταμένα εντυπωσιακά σύνολα από ταρατσωτές καλλιέργειες, και άλλοτε διακριτικές και ταπεινές, όπως τα κτίσματα γεωργοκτηνοτροφικής χρήσης. Ωστόσο, είναι πάντα καλαίσθητες και φιλικές προς το περιβάλλον. Να σημειώσουμε ότι η διαχρονική παρουσία και η λειτουργικότητα της ξερολιθιάς στον φυσικό χώρο, σε συνδυασμό με τη λελογισμένη διαχείριση των εδαφών από τον άνθρωπο της υπαίθρου, έδωσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή στους κατοίκους των ορεινών περιοχών της χώρας.

Πάρτε μια γεύση από το βίντεο για την Τέχνη της Ξερολιθιάς. Μόλις δημοσιεύθηκε η θετική εισήγηση του Οργάνου Αξιολόγησης της Σύμβασης για την Άυλη Κληρονομιά σχετικά με τον κοινό φάκελο υποψηφιότητας που υποβάλαμε το Μάρτιο 2017 μαζί με άλλες 8 χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Ελβετία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κροατία και Σλοβενία. Και είναι πολύ-πολύ θετική!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter