Η ατζέντα του Τσίπρα για την επόμενη μέρα

Η ατζέντα του Τσίπρα  για την επόμενη μέρα

Πολυεπίπεδες είναι οι διεργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου ούτως ώστε οι πολιτικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες που απαιτεί η συγκυρία να υλοποιηθούν το ταχύτερο δυνατόν. 

Μπουλντόζες και κατεδαφίσεις αποτελούν ειλημμένη απόφαση προκειμένου να δοθεί το ανάλογο κοινωνικό μήνυμα πως τα διδάγματα από την τραγωδία θα μετουσιωθούν σε πολιτική βούληση και πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η περίοδος της κρίσης παρήλθε, ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του πρώην –πλέον– αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, η οποία είχε τεθεί στη διάθεσή του από την επομένη της πολύνεκρης καταστροφής στο Μάτι.

Ανατρέποντας τις πληροφορίες περί ανασχηματισμού, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε την παραίτηση του Ν. Τόσκα, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει το ενδεχόμενο κι άλλων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

Στη συνάντηση που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Ν. Τόσκα ο πρώην υπουργός επανήλθε στην παραίτηση που είχε καταθέσει. Ο πρωθυπουργός την έκανε δεκτή, με τον Πάνο Σκουρλέτη να αναλαμβάνει προσωρινά τις αρμοδιότητες Προστασίας του Πολίτη.

Η συνάντηση των δύο αντρών έγινε σε πολύ καλό κλίμα και ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Τόσκα για τη συνεργασία των τελευταίων χρόνων, επισημαίνοντας με νόημα στη δήλωσή του: «Η γενναιότητα ενός στρατηγού δεν μετριέται μόνο την ώρα της μάχης αλλά και την ώρα του απολογισμού».

Εκ βαθέων ήταν και η δήλωση του Ν. Τόσκα ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό αλλά και τους άντρες και τις γυναίκες της πυροσβεστικής και της αστυνομίας, συμπλήρωσε: «Η φυσική καταστροφή και οι απώλειες τόσων συνανθρώπων μας στο Μάτι ξεπερνάνε τη βούλησή μου να συνεχίσω, κάτι το οποίο είχα δηλώσει και δημοσίως από την πρώτη στιγμή».

Κατά πληροφορίες, η αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Τόσκα δεν αποκλείεται να επιφέρει αλλαγές και στην ηγεσία της πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ.

Ενώ ζητούσαν επιτακτικά παραιτήσεις, ΝΔ και ΔΗΣΥ αντιμετώπισαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο την παραίτηση του Ν. Τόσκα, αλλάζοντας μόνο τη… σειρά των λέξεων στις ανακοινώσεις τους. Και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για ετεροχρονισμένη παραίτηση που δεν ικανοποιεί το κοινό αίσθημα, ζητώντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, αγνοώντας πλήρως τη ΔΗΣΥ, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτική εκμετάλλευση της εθνικής τραγωδίας, ενώ τόνισε ότι «η μικροψυχία έχει όντως ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης».

Αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Με γοργούς ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες αναμόρφωσης και αναβάθμισης του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Οι πληροφορίες θέλουν τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αποκτά υπουργική δομή, με το εγχείρημα να «τρέχει» υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη. Ενδεικτική της βούλησης για ριζικές αλλαγές στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ήταν και η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία των ακαδημαϊκών Χρήστου Ζερεφού και Ευθύμιου Λέκκα. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Ζερεφός είναι εκ των πλέον ειδικών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των σοβαρών επιπτώσεων που επιφέρει και ήταν επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που έχει κάνει μέχρι στιγμής την πιο εμπεριστατωμένη μελέτη για την Ελλάδα και τις καταστροφικές συνέπειες.

Ζεσταίνονται οι μπουλντόζες

Πυρετώδεις είναι οι εργασίες στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για τις άμεσες παρεμβάσεις αντιμετώπισης των πολεοδομικών στρεβλώσεων. Αξονας του εν λόγω σχεδίου είναι οι τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων που λίμναζαν σε συρτάρια κρατικών υπηρεσιών. Σε αυτή την κατεύθυνση την Παρασκευή ο Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε τις πρώτες 61 κατεδαφίσεις, έχοντας εξασφαλίσει από την Πέμπτη την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιμένει στον πολιτικό συμβολισμό των παρεμβάσεων αυτών δίχως δεύτερες σκέψεις και με διάθεση να μη γίνουν βήματα προς τα πίσω λόγω του πιθανού πολιτικού κόστους που θα προκαλέσουν οι επικείμενες συγκρούσεις με συγκεκριμένα συμφέροντα.

Η απόφαση του πρωθυπουργού πηγάζει και από το γεγονός ότι η κοινωνία ζητά δραστικά μέτρα που θα διασφαλίζουν την αρχή της ισονομίας και πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών. Από εκεί και πέρα, πού θα οδηγήσει αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να προβλεφθεί, όμως στο Μαξίμου θεωρούν κεκτημένο την διευρυμένη πλειοψηφία με την οποία υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την επίσπευση των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε αιγιαλούς και δασικές εκτάσεις.

Ανακούφιση των πυρόπληκτων

Η άμεση εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης για τους πυρόπληκτους και τις οικογένειες των θυμάτων βρίσκεται στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας. Η αξιολόγηση της κατάστασης από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι τα πράγματα προχωρούν καλά έως και καλύτερα από κάθε άλλη φορά, με βάση την κυβερνητική εμπειρία για τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού. Η εκτίμηση αυτή αντικατοπτρίζεται στη συντονισμένη δράση των υπουργών που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας τον σχεδιασμό, δεδομένου ότι τα μέτρα αφορούν διάφορα υπουργεία. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter