Η αξιοκρατία της «αριστείας»

Η αξιοκρατία της «αριστείας»

Ο διαγωνισμός με αριθμό πρωτοκόλλου 4117 από το Μουσείο Ακρόπολης ΝΠΔΔ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο έγγραφο, δεν έφερε χαράς ευαγγέλια για την πλήρωση μίας και μόνο θέσης αρχαιολόγου αλλά σκόρπισε ψιθύρους, θυμηδία και προβληματισμό

για το status των διαγωνισμών ενός εμβληματικού μουσείου. Κι αυτό επειδή το νομικό καθεστώς του και η δράση του αποτέλεσαν το πρότυπο που εμφάνισε το υπουργείο για να επιβάλει την αλλαγή των υπόλοιπων μεγαλύτερων μουσείων της χώρας. Επομένως διάχυτη είναι η καχυποψία ότι δίνει διαπιστευτήρια για το στιλ διοίκησης και προσλήψεων. Οι προσλήψεις επί εποχής Σαμαρά, όταν άνοιξε το εν λόγω μουσείο, έχουν αφήσει εποχή και οι μέθοδοι εγκατάστασης σε θέση σ’ αυτό το μουσείο ΝΠΔΔ είναι γνωστές στους παροικούντες τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Γιατί άραγε να ασχοληθεί κανείς με την κάλυψη μίας και μόνο θέσης αρχαιολόγου; Πράγματι είναι εκατοντάδες οι απόφοιτοι των τμημάτων Αρχαιολογίας κάθε χρόνο οι οποίοι απασχολούνται σε αλλότρια επαγγέλματα ή καταφεύγουν σε θέσεις συμβασιούχων. Η προσφερόμενη θέση στο μουσείο με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, που

προκηρύχθηκε βάσει του προγραμματισμού προσλήψεων 2023 (ΠΥΣ 31/2022), αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό. Οι υποψήφιοι θα συνωστίζονταν.

Το Μουσείο της Ακρόπολης ζητάει εξειδικευμένο προσωπικό (θέση ΕΕΠ) με καθεστώς μονιμότητας και μπαίνει μπρος η κρησάρα της επιλογής. Απολύτως θεμιτό, αναντίρρητα. Η θέση ανήκει στο τμήμα Εκθέσεων της Διεύθυνσης Συλλογών και Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Προσπερνάμε τα τυπικά προσόντα και καθήκοντα στην προκήρυξη, τα οποία αφορούν αρκετούς επιστήμονες, και στα ειδικά κριτήρια επιλογής πέφτουμε πάνω σε διατυπώσεις που προκαλούν το ερώτημα γιατί δεν μπήκε και η φωτογραφία των ελάχιστων ή μοναδικών υποψηφίων. Εμπειρία με συγκεκριμένη σειρά προτίμησης σε συγκρότηση πολιτικής ή ετήσιο προγραμματισμό εκθέσεων, εμπειρία του/της υποψηφίου τουλάχιστον δύο χρόνων σε οργάνωση εκθέσεων και μάλιστα σε δικές του/της ιδέες, εμπειρία σε θέση τουλάχιστον έξι ετών και γιατί άραγε όχι πέντε ή τεσσάρων; Αν παρ’ ελπίδα εμφανιστούν πολλοί, υπάρχουν και τα 200 μόρια της συνέντευξης για να γίνει η σωστή επιλογή, όπως έγινε στους διευθυντές σχολείων, με τους εκλεκτούς να κατακτούν με τόνο τον βαθμό 21 με όριο το 20.

Είναι απολύτως νόμιμη διαδικασία επιλογής, αλλά τα χαρτιά της τράπουλας μοιάζουν μοιρασμένα εξαρχής από την… άριστα διορισμένη διοίκηση. Οι ελπίδες για τη διακηρυγμένη αξιοκρατία που τρέφουν χιλιάδες απόφοιτοι επιστήμονες, οι οποίοι προσδοκούν μια θέση στα νέα μουσεία ΝΠΔΔ, συνθλίβονται στις διαθέσεις της εκάστοτε διοίκησής τους. Αποκόπτονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και οι φιλικές σχέσεις (συνέντευξη) με τους κρατούντες αντί για τις ικανότητες (προσόντα, πτυχία, πείρα) φαίνεται ότι θα αποτελέσουν τον de facto και de jure κανόνα προσλήψεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter