«Η αυλή του Χίτλερ»: Νέα ντοκουμέντα από τη Γερμανίδα ιστορικό Χάικε Γκερτεμάκερ

«Η αυλή του Χίτλερ»: Νέα ντοκουμέντα από τη Γερμανίδα ιστορικό Χάικε Γκερτεμάκερ

Η μελέτη της Γερμανίδας ιστορικού Χάικε Γκερτεμάκερ που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg σε μετάφραση Γιάννη Κέλογλου ανατρέπει την εικόνα του Χίτλερ ως ηγέτη που έδρασε μοναχικά.

Συχνά μέσα από ιστορικές μελέτες για τον Χίτλερ δίνεται η εντύπωση ότι ως ηγέτης έδρασε μοναχικά. Αυτή η άποψη ενισχύθηκε κυρίως μετά το 1945 όταν μετά την αυτοκτονία του αρκετοί δικοί του άνθρωποι αποστασιοποιήθηκαν προσπαθώντας να αλλάξουν το αφήγημα και να συγκαλύψουν τη δράση τους.

Η Γερμανίδα ιστορικός και συγγραφέας Χάικε Γκερτεμάκερ στην «Αυλή του Χίτλερ» (μτφρ. Γιάννης Κέλογλου) επιχειρεί με βάση άγνωστα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα να διαχωρίσει τον μύθο από την πραγματικότητα αποδεικνύοντας ότι ο Χίτλερ περιβαλλόταν από ένα στενό κύκλο ομοϊδεατών του, αντρών και γυναικών, οι οποίοι αν και δεν είναι ευρέως γνωστοί υπήρξαν πολύ παραπάνω από απλούς αυλικούς. Αν και η επίδρασή τους στην εικόνα και τη σκέψη του Χίτλερ ήταν σημαντική, συχνά παρουσιάζονται ως εκείνοι που φρόντιζαν για την ψυχαγωγία του ή τον μετέφεραν με το αυτοκίνητό τους και του άνοιγαν τις πόρτες για να περάσει.

Σύμφωνα με την ιστορικό, στον στενό κύκλο του ανήκαν μαικήνες οι οποίοι τον στήριζαν οικονομικά και του εξασφάλιζαν πρόσβαση στα μεγάλα σαλόνια της εποχής, ενώ άλλοι φρόντιζαν με τις κατάλληλες στολές να διατηρούν τη δημόσια εμφάνισή του, τον υποστήριζαν ψυχολογικά και ήταν υπεύθυνοι για τη στρατολόγηση έμπιστων συνεργατών και τις επαφές με ισχυρούς παράγοντες άλλων χωρών.

Ο κύκλος του Χίτλερ όχι μόνο δεν διαλύθηκε μετά το 1945 αλλά οι δεσμοί των μελών παρέμειναν ακέραιοι για δεκαετίες. Μεταξύ τους συναντιούνταν, αλληλογραφούσαν, αντάλλασσαν ιδέες και σκέψεις διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη του ηγέτη τους με την οποία γαλούχησαν τους απογόνους τους.

Info

Η αυλή του Χίτλερ

Χάικε Γκερτεμάκερ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Gutenberg

ΣΕΛ.:  523

ΤΙΜΗ: 25,00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter